Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Šeparović: Nije bilo nikakvih pritisaka na Ustavni sud u vezi 'švicarca'

Onima koji namjeravaju u tu svrhu angažirati PR agenciju poručio je da "novac radije upotrebe u neku drugu korisniju, zakonom dopuštenu namjenu"
20. siječnja 2020. u 17:32 1 komentara 426 prikaza
Miroslav Šeparović
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je izjavio da nije bilo nikakvih pritisaka na Ustavni sud nakon što je Raiffeisen banka (RBA) objavila da traži PR agenciju koja bi uz ostalo utjecala i na Ustavni sud u sporu oko ništetnosti ugovora o kreditima u švicarskim francima.

Boris Vujčić na komemoraciji za Željka Rohatinskog, bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke REAGIRAO GUVERNER HNB-A Vujčić: Oglas RBA potpuno je neprimjeren, provest ćemo nadzor

"O cijelom ovom slučaju Ustavni sud ima saznanja isključivo iz medija. Nikakvih pritisaka na Ustavni sud nije bilo. Radilo bi se svakako o nedopuštenom pritisku i u tom slučaju Ustavni sud bi odmah obavijestio nadležno državno odvjetništvo", kazao je Šeparović u izjavi Hini.

Onima koji namjeravaju u tu svrhu angažirati PR agenciju poručio je da "novac radije upotrebe u neku drugu korisniju, zakonom dopuštenu namjenu".

"Stoga poručujem hrvatskoj javnosti da može biti potpuno mirna i da ima povjerenje u Ustavni sud i njegovu neovisnost jer ovakvi ili slični pokušaji neće imati utjecaja na odluke Ustavnog suda koje se donose isključivo na temelju Ustava i zakona", poručio je Šeparović.

Ilustracija traže agenciju Udruga Franak: RBA-ov pritisak na pravosuđe je nezakonit

Portal Index.hr u nedjelju je objavio kako RBA natječajem traži PR agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud. U pozivu za odabir PR agencije RBA traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, a kako jedan od zadataka navodi i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".

Na tu je vijest oštro je reagirala Udruga Franak, ističući da je utjecaj na pravosuđe po svim zakonima zabranjen te pozvala Državno odvjetništvo da detaljno istraži takav način poslovanja. Hrvatska narodna banka (HNB) poručila je da je neugodno iznenađena postupkom RBA, navodeći da će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u toj banci te poduzeti potrebne mjere.

 

VIDEO Sladoljev: Zakon o navijačima licemjeran i nepravedan

Ana i Vlado
otkrio razloge
Kalember o razvodu od Ane Rucner: 'Bili smo u svemu odlični, ali...'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
  • Avatar Holographic
    Holographic:

    Krenite za podizanjem oročenih sredstva. Ovo je početak kraja i guljenja RBA banke u hr. Kraj igre, točka bez povratka. Podignite štedne uloge da nebi se ponovila ljubljanska banka.