Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

B. Topolnjak-Halapa nije više šefica ureda Ivana Vučića

Večernji list je po dojavljenoj sumnji dva mjeseca čitav slučaj istraživao. Posljedice: Bernardica Topolnjak-Halapa koja je na tom mjestu radila dvadeset mjeseci dobila je otkaz
04. veljače 2012. u 11:37 6 komentara 127 prikaza
'05.02.2010., Karlovac - Konferencija za novinare HSP-a na celu s pocasnim predsjednikom Antom Djapicem na temu mijenjanja hrvatskog Ustava. Bernardica Topolnjak Halapa. Photo: Kristina Stedul Fabac/P
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'

Diploma Bernardice Topolnjak-Halapa je lažna. Karlovačkoj županiji to je potvrdio Ekonomski fakultet. Pročelnica Ureda župana Ivana Vučića dobila je otkaz, a slučaj su preuzeli policija i Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu. Time su potvrđene sumnje iznijete u Večernjaku na temelju čije je priče i Županija zatražila očitovanje Ekonomskog fakulteta.

Plaća 8,9 tisuća kuna neto

– Osjećam se razočarano, prevareno, tužno... – rekao je župan Vučić. Iznenađen je i predsjednik tročlanog povjerenstva koje je ocijenilo Topolnjak-Halapa najboljim kandidatom za pročelnicu. Uvjet za prijavu je bila i visoka stručna sprema.

–Povjerenstvu je dostavila presliku diplome ovjerenu kod javnog bilježnika – otkriva dožupan Karlovačke županije i predsjednik natječajnog povjerenstva Josip Šafar. Podsjetimo da je upravo Večernjaku jedna od kandidatkinja izrazila sumnju da je Topolnjak-Halapa dobila uvid u pitanja prije testiranja, jer je opširan test riješila u roku nekoliko minuta i osvojila najviše bodova. Šafar to odlučno odbacuje. Topolnjak-Halapa je radila 20 mjeseci kao županijska pročelnica.

–Primala je mjesečnu neto plaću od osam do devet tisuća kuna – kaže Vučić.

Dodaje da je bio zadovoljan njezinim radom.

– Ne znam što učiniti da se ovako nešto više ne ponovi – priznaje Vučić.

Temu je u javnosti otvorio Večernji list u utorak nakon dva mjeseca istraživanja potaknutih sumnjom da pročelnica nema visoku stručnu spremu. Tvrdila je da je diplomirala na studiju ekonomije u Zagrebu 9. srpnja 1990. Međutim, utvrdili smo da je nema na popisima završenih studenata iz te godine, ali ni između 1980. i 2008. Popisi su objavljeni u službenim monografijama Fakulteta, a u nekoliko smo navrata pregledavali tisuće imena u potrazi za B. Topolnjak-Halapom, B. Topolnjak ili B. Halapom u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Zatražili smo i provjeru podatka o diplomi kojeg je dostavila Županija.

‘Kaže da to nije točno’

– Ekonomski fakultet nije izdao diplomu o stručnoj spremi sedmog stupnja broj 38742/35847391 od 9. srpnja 1990. na ime Bernardice Topolnjak-Halapa –doznali smo prvi od voditelja referade za preddiplomski i diplomski studij Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Roberta Fišića. Topolnjak-Halapu smo nekoliko puta zvali. Prvi poziv nam je odbila, a onda se nije javljala.

–Dobio sam je na telefon nakon trećeg pokušaja. Kaže da sve ovo nije točno, neka to i dokaže – kaže Vučić.

Danijel Srb: Po istrazi ćemo donijeti od

Danijel Srb: Po istrazi ćemo donijeti odluke

B. Topolnjak-Halapa je i predsjednica Županijskog vijeća HSP-a, a bila je kandidatkinja svoje stranke za županicu na izborima 2009. Stranačka lista za izbore 2011. u VII. izbornoj jedinici koju je predvodila plijenila je pažnju jer su je činile samo žene.

– Čim dobijemo službeno saznanje od istražnih organa, donijet ćemo odluke – kaže predsjednik HSP-a Danijel Srb.

Njezin sukob s podružnicom HSP-a Karlovac, koju su činili pravaši predvođeni Domagojem Švegarom, 2010. je rezultirao raspuštanjem podružnice i izlaskom mahom mladih članova iz stranke. Tvrdili su da ih šefica želi onemogućiti u kritici HDZ-a. Sukob je dosegnuo vrhunac nakon što je glasnogovornik podružnice Emil Mehdin antifašizam nazvao neupitnom tekovinom.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Mr.Pravda:

    smrc,smrc ah kako tuzno,smrc,sramota

  • rava:

    ajme! neka provjere moje diplome a ne mogu si naci posao. nezaposlena sam 20 god. na birou sam a nju su zaposlili bez provjere diploma ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dakle ,veza je tu bila preko nekoga koji ju je primio s\"mitom\"!

  • hps:

    zar je to moguće da se dogodi u hrvatskoj