Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANIKA U BEČU

Ljudi su tijekom napada panično trčali, skrivali se iza zidova, pod klupe i u žbunje

Napad u Beču
Foto: REUTERS
1/20
03.11.2020.
u 00:38

Vlasti poručile: Ne napuštajte domove dok ne dobijete zeleno svjetlo od policije

Beč je od 20 sati navečer u izvanrednom stanju zbog teror alarma. Javni prijevoz kroz cijelo središte grada i šire je obustavljen, uključujući i podzemnu željeznicu.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer potvrdio je u razgovoru za austrijsku televiziju ORF  da je oko 20 sati u središtu Beča, u 1. bečkom stambenom okrugu u Seitnstättengasse, gdje se inače nalazi sinagoga došlo do pucnjave i da policija polazi od toga da je vjerojatno riječ o „terorističkom činu“. 

Nehammer je u 23,15 sati  potvrdio da policija polazi od toga „da se radi o više počinitelja, vjerojatno terorista i  da je policijska akcija u koju su uključene sve specijalne postrojbe i dalje u „punom tijeku“. Potvrdio je da je jedan od počinitelja koji je bio naoružan policija ubila, te da je druga žrtva napada jedan od slučajnih prolaznika. Nije mogao potvrditi glasine da je jedan od počinitelja u međuvremenu uhićen.

Napad u Beču
1/20

Ministar unutarnjih poslova zamolio je preko televizije ORF-a sve građane da izbjegavaju javna mjesta, ne izlaze na ulice, a ako su na ulici odmah se sklone u neki od restorana ili kuća na sigurno mjesto, jer su počinitelji „naoružani i opasni“. Posebno je apelirao da oni koji su bili na mjestu događaja i snimili video da ga ne šalju na društvene mreže iz poštovanja prema žrtvama napada nego ih svakako pošalju MUP-un kako bi olakšali potjeru za preostalim počiniteljima. Austrijski su mediji objavljivali tijekom večeri ne samo mnoge proturječne i netočne informacije o počiniteljima napada  nego i snimke nekoliko sigurnosnih kamera koje pokazuju jednog ili više napadača u bijelim kombinezonima naoružanih automatskim oružjem. Policija je i putem Twittera pozvala da snimke ne dijele na društvenim mrežama.

U ovom trenutku nema službene potvrde o tome što je bila meta napada niti koliko je točno napadača sudjelovalo. Ono što je poznato i što je ministar Nehammer potvrdio je da su više prolaznika i jedan policajac teško ozlijeđeni od više počinitelja na najmanje šest različitih mjesta u središtu Beča: Seitenstättengasse, Salzgries, Bauernmarkt, Graben, Morzinplatz, Fleischmarkt. 

VIDEO Opsadno stanje u Beču. Policija je objavila da je napad imao islamistički motiv.

Prema posljednjim vijestima iz krugova Hitne pomoći 15 osoba je ozlijeđeno i prebačeno u bečke bolnice od čega sedam njih  vrlo teško. Strahuje se da bi moglo biti još žrtava.

Glasnogovornik MUP-a  nije htio potvrdit navodnu otmicu u jednom azijskom restoranu u popularnoj bečkoj ulici Mariahilf, kao ni glasine da policija traga za jednim od počinitelja koji za pojasom ima eksploziv. „Trenutačno to ne mogu ni potvrditi niti opovrgnuti“, rekao je.

Predsjednik Židovske Kulturne zajednice u Beču Oscar Deutsch je rekao za televiziju ORF da u redovima Židovske zajednice nema žrtava.

Bečanima se oko ponoći obratio i austrijski kancelar Sebastian Kurz riječima: „Mi smo žrtve terorističkog napada koji je još u tijeku.“. Zahvalio je policiji što je jednog od naoružanog napadača koji je ubijen neutralizirala, istaknuvši kako su ostali još u bijegu.

„Molim vas izbjegavajte javna mjesta i ne izlazite na ulice dok ne dobijete za to zeleno svjetlo“, apelirao je Kurz na Bečane koji se još uvijek nalaze u restoranima i hotelima gdje su se sklonili pred naoružanim napadačima. Točno rečeno – panično trčali, skrivali se iza zidova, pod klupe i žbunje u obližnjem parku. Jednom riječju strava usred austrijskog glavnog grada koji je blokiran i u opsadnom stanju.

Kancelar Kurz zamolio je ljude koji su se sklonili u restorane, hotele i na druga sigurna mjesta u gradu, ne napuštaju svoja skloništa dok za to od policije ne dobiju „zeleno svjetlo“. Moguće je da će to trajati cijelu noć, a možda i sutra. U svakom slučaju, kako je Kurz poručio austrijskim građanima neka ujutro ne izlaze na ulice dok ne provjere preko javnih sredstava informiranja da li je prošla opasnost. 

Ključne riječi

Komentara 16

SJ
Sve je uzalud
05:18 03.11.2020.

......ovo je tek početak kolača koji je Globalizacija spremila....na čelu sa Macronom i Merkelicom.....stoga kusajte......a i mi će mo uskoro...probati multikulturalnost....koja je trpka ...preslana...prepaprena...ljuta....uzdravlje...kanibali....

BR
Branitelj2020
03:58 03.11.2020.

Sada Kurtza treba upitati zašto je dozvolio ulazak muslimana u Austriju. 400 godina su naši preci držali liniju fronte protiv islamskih agresora a liberalni političari su ih pustili u Europu , tu je uključen i Plenković. Vrijeme je da sese na izborima izaberu novi političari koji će riješiti ovaj problem.

Avatar Krabat
Krabat
05:57 03.11.2020.

A vi ovce predajte oružje policiji a kad se zapuca onda se branite pračkama, mi smo več jedanput ušli u rat goloruki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije