Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka Nahtec u Kopr

Austrijanci bi u Podravini gradili energanu na bioplin

\'16.09.2011., Cesljakovci - Berba kukuruza u pozeskom kraju pocela gotovo mjesec dana ranije nego obicno. Razlog tome je susa koja je umanjila prinose. Snimio: Dusan Mirkovic/PIXSELL\'
PIXSELL
23.01.2012.
u 15:00

Ovaj tjedan Austrijanci će obići poslovne zone grada Đurđevca i općine Kalinovca - najavio dožupan Darko Sobota

Dok je projekt gradnje termoelektrane na drvnu biomasu u Koprivničkome Ivancu - poznate kao "Friščićeva elektrana" - doveden u pitanje nakon smjene vlasti, na pomolu je realizacija manjeg, i u startu, na prvi pogled, mnogo prihvatljivijeg energetskog projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Došli zbog kukuruza

Predstavnici austrijske tvrtke Nahtec posjetili su županijsko sjedište i izrazili želju da izgrade energanu na bioplin.

Austrijanci su specijalizirani za takve objekte - od 2006. godine izgradili su osam energana na bioplin u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj.

Iako je riječ o elektrani relativno male snage, od jednog megavata, što je 20 puta manje od nazivne snage termoelektrane u Koprivničkome Ivancu, čitava priča mnogo je šira.

Kao gorivo za energanu koristila bi se, prije svega, kukuruzna silaža, a Austrijanci procjenjuju kako bi im trebalo 20.000 tona godišnje. U Podravinu su i došli zbog toga što je kukuruz jedna od glavnih ratarskih kultura.

Tvtki Nahtec bila bi potrebna dva hektara za postrojenje i još čak oko 400 hektara zemljišta na kojemu bi se proizvodio kukuruz za energanu.

Snažna podrška

- Ponudili smo im dvije potencijalne lokacije - industrijsku zonu grada Đurđevca ili općine Kalinovca, koje će predstavnici tvrtke obići idući tjedan. Budući da oni ne mogu kupiti poljoprivredno zemljište, predložili smo im da stvore sustav kooperacije s našim ratarima. Austrijanci su naznačili da su sirovinu spremni platiti i dvostruko više od njezine sadašnje cijene na hrvatskom tržištu, pa je jasno što bi realizacija toga projekta značila za ovaj kraj - kazao je dožupan Darko Sobota.

Županija će, prema njegovim riječima, snažno podržati namjere Austrijanaca.

- Ova je priča jako dobra. Prvo, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je budućnost i na povećanje udjela u ukupnoj proizvednji nas obvezuju i europske direktive. I drugo, Europa je spremna dati novac za takve projekte - rekao je Sobota.

Tvrtka Nahtec također ima podršku Hrvatskog centra za obnovljive izvore energije.

Komentara 3

Avatar stravaxx
stravaxx
12:24 24.01.2012.

odmah da se nađe neki pametan političar ili nekakav aktivist koji će to stopirati. ma podravci moji mora biti neki razlog kao i za elektrane na dravi da se to ne gradi...

TL
tloznanstvo
08:11 25.01.2012.

fgh

TL
tloznanstvo
08:22 25.01.2012.

Glupost je koristiti podravsko (hrvatsko) tlo za proizvodnju biomase koja će se koristiti u proizvodnji energije. Najveći profit od toga ide proizvođačima opreme za ta postrojenja, bankama i stranim vlasnicima. Ako želimo dugoročan stabilan i kvalitetna razvoj ruralnog prostora Hrvatskee moramo se pod hitno posvetiti najvećem hrvatskom blagu, a to je, zamislite, „obično“ tlo. Moramo zaustaviti degradaciju tla koja je uzrokovana intenzivnom poljoprivredom (rapidno smanjenje humusa, strukture, povećanje zagađenosti pesticidima i teškim metalima). Nužno je odmah pokrenuti proces prelaska iz konvencionalne poljoprivrede prema održivoj organskoj (kod nas ekološkoj) poljoprivredi, čiji su proizvodi cijenjeni i traženi na tržištu eu. Bioenergane ? Da, ali samo od otpadnog materijala iz poljoprivrede, šumarstva i domaćinstva. Ako je riječ o energiji u Podravini tu definitivno treba početi istražiti i koristiti ogromne količine geotermalne energije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije