Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2024. GODINE

Austrija uvodi novu, jednodnevnu vinjetu. Evo kolika joj je cijena

Border crossing Walserberg Germany / Austria.
Foto: FrankHoermann/DPA
1/3
21.09.2023.
u 12:35

Ono što je također važno za sve koji sljedeće godine namjeravaju put Austrije jest da cijena godišnje vinjete za 2024. godinu ostaje nepromijenjena i iznosi 96,40 eura

Austrija od sljedeće godine uvodi za osobne automobile novu, jednodnevnu vinjetu za austrijske autoceste. Cijena će joj biti 8,60 eura. To je u srijedu na svom redovnom tjednom zasjedanju odlučila austrijska vlada. Tim potezom, kako je priopćeno medijima, Vlada želi izaći u susret brojnim jednodnevnim gostima iz austrijskog susjedstva, Nijemcima, Talijanima, Slovencima, Mađarima, Slovacima, Česima i drugima koji često svojim osobnim automobilima nakratko navraćaju u ovu alpsku zemlju. Trenutačno navedena kategorija automobiliziranih gostiju mora i za jednodnevni boravak u Austriji kupiti desetodnevnu vinjetu koja stoji 9,90 eura.

Ono što je također važno za sve koji sljedeće godine namjeravaju put Austrije jest da cijena godišnje vinjete za 2024. godinu ostaje nepromijenjena i iznosi 96,40 eura. Za razliku od desetodnevne vinjete koja će poskupjeti s 9,90 na 11,50 eura, dvomjesečna vinjeta neznatno će pojeftiniti i njena će cijena pasti sa sadašnjih 29 na 28,90 eura.

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče teretnih vozila, u 2024. godini planiran je porast cijena cestarina za oko 7,4 posto. Osim toga, cijena vinjeta za kamione i ostala teretna vozila neće se ni 2024. godine usklađivati sa stopom inflacije u Austriji. Ono, na što će se gledati i uračunavati u cijenu cestarina bit će trošak emisije CO2 vezan uz teretna vozila. Zbog zaštite klime i okoliša, kako se ističe. Tek za 2025. godinu najavljeno je ponovno usklađivanje cestarina za teretna vozila s inflacijom.

Kako ističu domaći mediji, austrijska je Vlada jučer donijela amandman na Savezni zakon o cestarinama, koji je usklađen sa smjernicama Europske unije o putnim troškovima i cestarinama. Dio njih je i opće pravilo kako razne varijante cijena cestarina staviti u odgovarajući razmjerni odnos. To u austrijskom slučaju konkretno znači da će cijena dvomjesečne vinjete iznositi 30 posto od cijene godišnje vinjete, desetodnevne 12 posto, a jednodnevne 9 posto godišnje vinjete, koja će i sljedeće godine stajati 96,40 eura.
Cijena godišnje vinjete za motocikle u 2024. godini biti će 38,50 eura, što je 40 posto cijene godišnje vinjete za osobne automobile.

VIDEO Čak mu se i šleperi miču s puta: Bezobrazno i opasno ponašanje na hrvatskim cestama

Ključne riječi

Komentara 27

WA
wannabenovinari
19:28 21.09.2023.

10 € Zagreb - Rijeka u jednom smjeru. Sve jasno. Hrvatska pljačka svoje građane.

Avatar Castro
Castro
13:55 21.09.2023.

Jos kad bi Slovenci uveli onu za dva sata...

Avatar NasaPosla
NasaPosla
19:00 21.09.2023.

Model naplate treba biti takav, da potiče mobilnost i razvoj gospodarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije