Naslovnica Vijesti Svijet

Australski svećenici neće tolerirati pedofilska zlostavljanja, ali ispovjednu tajnu neće odavati

Mark Coleridge priznao je da je Crkva počinila "kolosalne greške" u Australiji kao i drugdje u svijetu
31. kolovoza 2018. u 09:02 3 komentara 498 prikaza
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/3

Čelnici australske Katoličke Crkve obvezali su se u petak da više nikada neće tolerirati pedofilska zlostavljanja, ali su odbacili zahtjev da ukinu tajnu ispovijesti kako bi omogućili svećenicima da ukažu na takvo zlostavljanje.

Papa Franjo Zataškavaju zlostavljanja? Američke žrtve pedofilije zahtijevaju transparentnost Vatikana

Crkva je odgovorila na konačno izvješće kraljevskog istražnog povjerenstva koje je radilo pet godina na institucionalnim odgovorima na pedofilske zločine. 

"Brojni biskupi nisu slušali, nisu vjerovali i nisu djelovali", rekao je predsjednik Konferencije australskih katoličkih biskupa, nadbiskup Mark Coleridge

Papa Franjo Papini pristaše: 'Konzervativci žele poništiti Franjino otvaranje Crkve prema razvedenima i homoseksualcima'

"Ti su neuspjesi omogućili neki počiniteljima da čine sve više zločina s tragičnim i ponekad fatalnim posljedicama. Biskupi i čelnici vjerskih redova danas se obvezuju: Nikad više". 

Nakon desetljeća pritisaka, australska vlada oformila je istražno povjerenstvo 2012. 

Svoje je zaključke objavila prošlog prosinca nakon što su je kontaktiralo više od 15.000 osoba koje su tvrdile da su bile žrtve pedofilskog zlostavljanja koje je uključivalo Crkvu, sirotišta, sportske klubove, škole ili omladinske organizacije. 

poruka papi Irski premijer: Vrijeme je da se Crkva makne iz centra društva

Više od 4000 institucija dovedeno je u pitanje, među kojima brojne katoličke ustanove, u svjedočanstvima često jako mučnim tijekom javnih saslušanja ili iza zatvorenih vrata.

Među preporukama povjerenstva bila je i ideja da svećenici izdaju ispovjednu tajnu ukazujući na pedofilska zlostavljanja koja bi im na taj način bila ispovijedana. 

No, to bi povrijedilo vjersku slobodu te se o tajni ispovijesti "ne može pregovarati", izjavio je nadbiskup Coleridge.

Papa Franjo PROZIVKE Papa šuti na optužujuće pismo da je zataškavao svećeničko zlostavljanje

U izvješću je povjerenstvo ocijenilo da je Australija "teško zakazala u ispunjenju zadaće" spram djece tijekom više desetljeća.

Ustvrdilo je da je sedam posto australskih katoličkih vjerodostojnika bilo predmetom optužbi za seksualno zlostavljanje nad djecom između 1950. i 2010. a da te optužbe nisu dovele do istraga. Djeca koja su prijavljivala takva zlostavljanja bila su u najboljem slučaju ignorirana, u najgorem kažnjavana. 

Papa Franjo u Irskoj Neka da dobar primjer kardinalima Viganò traži ostavku pape 'jer je znao za zlostavljanja djece'

Mark Coleridge priznao je da je Crkva počinila "kolosalne greške" u Australiji kao i drugdje u svijetu. 

"Znamo da jedino djela, a ne riječi, mogu vratiti povjerenje. Dok se ponovno ne uspostavi povjerenje, sve isprike svijeta samo će promašivati metu".

Papa Franjo u Irskoj

1 / 18
Papa Franjo u Irskoj
Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • Toni70:

    Australski svećenici odjednom ipak napokon odlučuju da navodno neće tolerirati pedofilska zlostavljanja, ( nad njima samima ) ali ispovjednu tajnu neće odavati baš svim političarima i redovito ... Nadlje nevidimo niti rijeći kakv stav imaju u svezi spaljivanja vještica i ... prikaži još! mačaka dali bi to trpili da neki nastave sa takvom tradicijom . Ništa ne spominje dali se da lovom odkupiti grijehe pa i počinjena ubojstva sa razlogom ako je ubijeni antikrist ???

  • konoplja:

    Već ste naporni s tom pedofilijom, već 2000 godina se čudite kao pura dreku! Temelj katoličke crkve je pedofilija, imali ste 2000 godina da riješite taj problem, očito vam se sviđa kada ga ne želite rješavati i sve zataškavate!