Naslovnica Vijesti Svijet

Američke žrtve pedofilije zahtijevaju transparentnost Vatikana

Predstavnik Mreže žrtava svećeničkog zlostavljanja (Snap) Becky Ianni je upozorio da je sustavno prikrivanje seksualnog zlostavljanja postalo sastavnim dijelom djelovanja Vatikana.
30. kolovoza 2018. u 23:26 3 komentara 220 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSEL

Američke udruge žrtava svećenika pedofila zatražile su u četvrtak da Vatikan objavi dosje bivšeg crkvenog dostojanstvenika optuženog za spolno zlostavljanje i upozorile na politiku sustavnog zataškavanja koju provodi Katolička crkva.

Papa Franjo Papini pristaše: 'Konzervativci žele poništiti Franjino otvaranje Crkve prema razvedenima i homoseksualcima'

Taj poziv stiže nakon što je u subotu objavljeno otvoreno pismo bivšeg veleposlanika Vatikana u Sjedinjenim Državama Carla Maria Vigana, koji optužuje papu Franju za prikrivanje seksualnih zlostavljanja koje je prije više desetljeća počinio američki kardinal Theodore McCarrick.

Ta optužba je bacila sjenu na Crkvu, podijeljenu na liberalnu struju koju zastupa argentinski papa i ultrakonzervativnu struju koja se protivi čelniku Vatikana.

Papa Franjo IRSKI POUČAK Papa na udaru zbog obračuna s pedofilijom

Kardinal McCarick (88) je dao ostavku krajem srpnja iako niječe optužbe. On je uživao veliki ugled i odgovornost unutar Rimokatoličke crkve u SAD-u. Uspon u karijeri je počeo kao pomoćni biskup u New Yorku, zatim je postao biskup u New Jerseyju, pa nadbiskup u Newarku, a karijeru je završio kao nadbiskup u Washingtonu.

Predstavnik Udruge "Prekinimo svećenička zlostavljanja" (ECA SAD)  Peter Isley je rekao da taj dosje pokazuje kako su pape Franjo, Benedikt i Ivan Pavao II. prikrivali seksualna zlostavljanja jednog svećenika, te se nada odgovorima.

Isley upozorava da Vigano u svom pismu homoseksualcima pripisuje silovanja i napade i povezuje spolnu orijentaciju i kriminal te ističe da je to potpuno pogrešno, neprihvatljivo i nemoralno.

Papa Franjo PROZIVKE Papa šuti na optužujuće pismo da je zataškavao svećeničko zlostavljanje

"Postoji zločinačka mreža u Katoličkoj Crkvi i prikrivaju ju dva tabora. To se mora objelodaniti i procesuirati, što će nam osvijetliti predmet McCarrika.

Predstavnik Mreže žrtava svećeničkog zlostavljanja (Snap) Becky Ianni je upozorio da je sustavno prikrivanje seksualnog zlostavljanja postalo sastavnim dijelom djelovanja Vatikana.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar volim tita
  volim tita:

  Americke zrtve pedofilije zahthevaju trasparentnost vatikana...

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Katolibani zasutjeli. Nije to njihov problem.

 • vorda400:

  Da ništa samo se tišina čuje sa kaptola ukopali su se u popovi u rovove i samo šute gdje su sad ovi koji stalno vide komunjare i mrzitelje Hrvatske možda su se prepoznali među pedofilima ???