Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan b

ARZ se pripaja HAC-u, a IPO u studenome

21.11.2014., Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Zagreb - Ministar Sinisa Hajdas Doncic potpisao je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU u vrijednosti 76,7 milijuna kuna. Novac je namjenjen izradi projektnih dokumentacija z
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
23.03.2015.
u 19:12

Mirovinski fondovi uključit će se u IPO bude li jasno da će dug biti održiv nakon IPO-a i bude li imao upravljačka prava

– Autocestama je potrebno restrukturiranje duga jer je i uz postojeće trošarine dug teško servisirati – rekao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić na skupu "Ekonomski i pravni aspekti monetizacije autocesta u Hrvatskoj" u organizaciji poslovne škole Effectus. Umjesto koncesije, od koje se odustalo, Vlada bi u studenome kroz javnu ponudu ponudila mirovinskim fondovima i građanima dionice HAC-ONC-a po cijeni od oko 700 do 800 kuna. Tada bi se i tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb pripojila HAC-u te bi naslijedila i njezine obveze od 1,1 milijardu eura, a zajedno bi onda bili na razini od 4,3 milijarde eura. Nakon IPO-a, od kojeg se planira prikupiti 1,2 milijarde eura, obveze bi pale na oko tri milijarde eura, koje bi se onda rješavale u aranžmanu s bankama.

Ekonomski analitičar Josip Budimir poručio je da je potrebno smanjiti broj ljudi u toj novoj tvrtki, a ministar je potvrdio plan za zadržavanje njih oko 50.

– Hoće li mirovinski fondovi sudjelovati u IPO-u, ovisit će o tome je li dug održiv nakon provedene javne ponude dionica te koliki je njegov odnos prema EBITDA-i, ali i hoće li imati utjecaj na upravljanje – kazao je Dubravko Štimac, predsjednik uprave mirovinskog fonda PBZ CO.

>> 'Nema povratka na staro, a za to je potrebna kvalitetna i nekorumpirana Vlada poput SDP-ove'

>> Dionicu HAC-ONC-a građani će moći kupiti po cijeni između 700 i 800 kuna?

Komentara 16

KL
klokan13
21:57 23.03.2015.

ovom umišljenom ministru treba zabraniti da se bavi imovinom hrvatskog naroda. Radi usporedbe, prije davanja aerodroma u Zagrebu, npr. cijena parkirne karte bila je 15 kn, pa su mudri francuzi napisali da su obnovili parking (a nisu ni crte pofarbali) i digli na 18 kn. Prije cca 2 mjeseca cijena za 1 sat parkiranja stoji 27 kuna. Toliko o ugovorima koji su dobri za nas. Šta on smisli svi plaćamo

UI
Uvijek_iskreno
22:07 23.03.2015.

Doncicu, tko ce ti vise vjerovat? Pa ti si javno pogazio svoju rijec, nisi covjek od rijeci, mozes pricat sto hoces vise ti nitko ne vjeruje.

Avatar juricamesko
juricamesko
22:09 23.03.2015.

doncicu a sta vam je plan c, jer ni ipo nece proci. kad vise mislis otici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije