Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.07.2018. u 09:12

Kada se zbroje sve arbitraže i tužbe rizik od gubitka je i do 20 milijardi kuna

Hrvatska je, sudeći prema tvrdnjama Državnog odvjetništva, dobro prošla u arbitraži s Georgom Gavrilovićem jer mu je Arbitražno vijeće u Washington dosudilo tek 1,49 posto traženog iznosa (198.500.000 eura) i oko 30 posto traženih troškova postupka.

Iako je u ovom slučaju RH izbjegla troškove u iznosu od milijardu i pol kuna, državi prijete još barem četiri arbitražna postupka u kojima možda za Hrvatsku neće biti sreće, odnosno povoljnog ishoda. Najopasnija je arbitraža koja se vodi u Washingtonu, a koju je MOL, suvlasnik Ine, još prije pokrenuo protiv Hrvatske zato što Vlada nije ispoštovala odluku o preuzimanju plinskog biznisa.

Georg Gavrilović
1/9

Prema nekim računicama, ta bi nas arbitraža mogla koštati od dvije do pet milijardi kuna, a vrlo je izgledno da bi je RH mogla izgubiti jer je već izgubljena arbitraža u Ženevi koju je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Tada je Milanovićeva Vlada tužila MOL kako bi osporila upravljačka prava u Ini tvrdeći da je bivši premijer Ivo Sanader, kojem se upravo sudi, uz pomoć mita i korupcije Mađarima predao prava upravljanja u toj naftnoj kompaniji.

Zbog te je arbitraže neposredno pao i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jer je tražio politički dogovor s Mađarima i zajedničko povlačenje iz obiju arbitraža (tada je proces u Ženevi još trajao) tvrdeći da su velike šanse da Hrvatska izgubi oba spora, što se kasnije pokazalo točnim.

Međutim, tadašnji partner Most tražio je da Karamarko ode tvrdeći da želi pogodovati MOL-u jer je agencija njegove supruge bila poslovno povezana s lobistom te mađarske naftne kompanije. Hrvatska je suočena i s arbitražom koje su u Washingtonu pokrenule banke zbog švicarca, ali i tužbom sindikata zbog povećanja plaća od šest posto.

Kada se zbroje sve arbitraže i tužbe rizik od gubitka je i do 20 milijardi kuna. Hrvatska na odluke arbitražnog suda ne može niti smije utjecati, ali niti ih se smije politizirati. Jer, u konačnici će one biti plaćene našim novcem.

Komentara 1

DU
Deleted user
12:42 28.07.2018.

..iva niš'bez ustaša,partizana,mamića..0 komentara..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije