Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

BiH u problemima: Ovi investitori ignoriraju zakone i bespravno grade naselja

Zakon o prostornom uređenju Sarajevske županije predviđa i izricanje kazne zatvora za "divlje" graditelje no niti jedna takva presuda još nije donesena
14. siječnja 2020. u 17:00 8 komentara 3306 prikaza
Novogradnja
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Investitori koji dolaze uglavnom iz arapskih zemalja masovno bespravno grade naselja po Bosni i Hercegovini ignorirajući lokalne zakone i prostorne planove, unatoč propisima i predviđenim kaznama, objavio je u utorak Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Tomislav Kovačević Novi ravnatelj Plitvica: 'Trebalo je na vrijeme reagirati kako bi se spriječila prekomjerna gradnja'

Država u kojoj to rade do sada nije uspjela na odgovarajući način spriječiti bezvlašće unatoč propisima koji predviđaju i kazne zatvora za takvo ponašanje, ističe CIN.

Novinari CIN-a su nakon višemjesečnog istraživanja prikupili podatke koji svjedoče da je šire područje Sarajeva postalo obećanom zemljom za Arape i Turke koji grade gdje god im se prohtije ne tražeći nikakve dozvole niti suglasnosti, a za to ne snose nikakvu odgovornost.

Prema podacima CIN-a, u ovom trenutku postoje najmanje četiri naselja na širem području Sarajeva koja se grade "na divlje" na prostoru ukupne površine 133 tisuće četvornih metara.

Mike Pompeo VELIKI ZAOKRET SAD više ne smatra da je izgradnja izraelskih naselja suprotna međunarodnom pravu

Tako je na području Ilijaša tvrtka iz Kuvajta pod nazivom "Bosnian International for Tourism" isplanirala graditi ukupno 47 zgrada, a do sada ih je bespravno podignula 37. U općini Vogošća državljanin Turske Hayri Genc bespravno je izgradio naselje od 11 vila.

U općini Stari Grad investitori iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata započeli su izgradnju dva odvojena resorta i do sada podignuli ukupno 31 vilu, a planiraju izgraditi više od 120 takvih objekata te dva hotela i dvije džamije.

Općinski građevinski inspektori opetovano su provjeravali što se gradi i utvrdili brojne nepravilnosti, a prije svega neposjedovanje potrebnih dozvola.

Počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj PROMO Počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj

Izricali su mjere zabrane nastavka gradnje i naložili rušenje podignutih objekata, no investitori su se na to jednostavno oglušili, a općine nisu posegnule za rušenjem jer strahuju kako od investitora neće moći naplatiti goleme troškove koje to podrazumijeva.

Kako to izgleda u praksi pojasnio je Mirza Riđanović, građevinski inspektor u Vogošći koji je kontrolirao gradilište na kojemu investira Turčin Genc i donio rješenje da ga općina treba srušiti

"Čim zatvorimo, ne radi. Vikend, oni nastave raditi", kazao je Riđanović dodajući kako on ne može stalno dežurati na jednom mjestu jer ima niz drugih obveza.

DVOZNAMENKAST RAST Broj izdanih građevinskih dozvola nastavlja rasti: Ukupna vrijednost radova 20,3 milijarde kuna

Dodao je kako se općina nije odlučila na rušenje jer ne može komunicirati s investitorom. Genca jednostavno nema ni u kakvim evidencijama osoba koje borave u BiH, niti o njemu išta znaju u Službi za poslove sa strancima.

Misterioznom investitoru do sada je "odrezana" novčana kazna od pet tisuća eura, no nema potvrde da je on to i platio.

Zakon o prostornom uređenju Sarajevske županije predviđa i izricanje kazne zatvora za "divlje" graditelje no niti jedna takva presuda još nije donesena.

stanovi STATISTIKA U svibnju izdano 7,4 posto više građevinskih dozvola na godišnjoj razini

U općinama se nadaju kako se ovakvim investitorima poigravanje sa zakonima neće isplatiti jer podignute objekte neće moći legalizirati niti će ih moći priključiti na komunalnu infrastrukturu. 

jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
  • Bongozg:

    Prevedeno - pobratimili ste se sa arapima sa Bliskog Istoka, i pomislili ste da se gotivite medjusobno, jer ste muslimani, a njih samo zanimate kao mjesto gdje ce biti kada klima ode u k..., a vas ce tretirati kao i ... prikaži još! radnike iz Bangladesa

  • aabbcc:

    Ne kuzim sta su stvarni razlozi da gradnja stanova nekome smeta? Kada bi zakon bilo ne bi mogli kazne naplacivati za "divlje" graditelje.

  • Kultura:

    Bakir islamizira BiH sa radikalnim muslimanima iz Arapskih zemalja. Otac mu je jos u jugi bio osudjivan zbog muslimanskog fundamentalizma.