Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori za Europski parlament

Apel EU zastupnika i kandidata Europskoj komisiji: Pomozite Hrvatskoj i susjednim zemljama

Apeliramo da Europska komisija učinkovito i brzo pomogne Hrvatskoj i susjednim zemljama u naknadi dijela šteta od katastrofa - poručuju eurozastupnici i kandidati zajedničke koalicijske liste koju čine HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HDS i ZDS
19. svibnja 2014. u 18:14 14 komentara 706 prikaza
poplave iz zraka
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković, Davor Stier te Ruža Tomašić te kandidati Zajedničke koalicijske liste - HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HDS i ZDS: Marijana Petir, Ivica Tolić, Ivan Tepeš, Željana Zovko, Ivan Sablić i Milivoj Špika uputili su europskom povjereniku za regionalnu politiku Johannesu Hahnu apel za potporu Hrvatskoj uslijed poplava.

- Poštovani povjereniče Hahn, Hrvatsku, a osobito područja Slavonije i dijela Banovine, proteklih su dana pogodile katastrofalne poplave nezabilježenih razmjera. Odnijele su i ljudske živote, a procjenjuje se kako će materijalne posljedice šteta biti veće nego ikada do sada u Hrvatskoj.

U pogođenim hrvatskim županijama proglašeno je izvanredno stanje i poduzimaju se mjere obrane od poplava. Sve nadležne službe, uz potporu Hrvatske vojske, su na terenu. Evakuacije više tisuća unesrećenih građana su u tijeku. Diljem Hrvatske organizirane su akcije prikupljanja pomoći nužnih potrepština koje u krajevima pogođenim poplavama nedostaju, a doniraju se i novčana sredstva.

Indeks razvijenosti županija koje su pogođene poplavama je niži od nacionalnog prosjeka, što ovim jedinicama područne samouprave dodatno otežava financiranje obnove stradalih kuća i gospodarskih objekata. Napominjemo kako su obilne kiše i nabujale rijeke prouzročile prirodne katastrofe i u Bosni i Hercegovini te u Srbiji. Kao zastupnici u Europskom parlamentu i kandidati na koalicijskoj listi predvođenoj Hrvatskom demokratskom zajednicom obraćamo se Vama - nadležnom povjereniku za mobiliziranje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za pomoć državama članicama u situacijama ovakvih elementarnih nepogoda.

Apeliramo da Europska komisija učinkovito i brzo pomogne Hrvatskoj i susjednim zemljama u naknadi dijela šteta od katastrofa. Kao aktualni, ali i budući zastupnici, snažno ćemo se založiti za donošenje odluke u Europskom parlamentu o davanju potpore Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti - stoji u pismo povjereniku Hahnu.

>> Dok Gunjani napuštaju poplavljene kuće, u njih osim vode prodiru i pljačkaši!

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • klamerko:

  Kako to da zastupnici SDP, HNS, IDS i ostali zastupnici, političari iz oporbe (orah, hdssb, laburisti) to također nisu uputili? Kako to da se Milanović i Josipović još uvijek nisu oglasili što se toga tiče?? Misli li HDZ jedini donekle ... prikaži još! hrvatski u ovoj državi?

 • Avatar Carrera
  Carrera:

  Svaka čast kandidatima sa HDZ-ove liste, jedino je njima očito stalo do pomoći nastradalima, dok kandidata sa SDP-ove liste nema ni čuti ni vidjeti, sakrili se u mišju rupu! Također, treba napomenuti da dok Hrvatima kuće odnosi mulj, SDP-ov kandidat ... prikaži još! Milorad Pupovac organizira pomoć Srbiji!

 • oluuja:

  BRAVO, Za Europu Za Hrvatsku Za HDZ SVI skupa za poplavljena područja Bravo