Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak

Kovačev već radi za EIB, uskoro u uredu u Zagrebu

06.12.2011., Zagreb - Predsjednik uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovacev.  Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Željko Hladika/Pixsell
01.07.2015.
u 13:35

EIB je odgovoran za kredite malim i srednjim poduzetnicima, ali i velike projekte u sklopu Junckerova plana

Anton Kovačev vodit će ured Europske investicijske banke u Zagrebu, a kako su nam u centrali EIB-a u Luksemburgu potvrdili, radni odnos počet će mu danas. Završetak je to procesa dugog deset mjeseci tijekom kojih je bilo podmetanja, političkih igara i nadmetanja za jednu od najutjecajnijih fotelja u Hrvatskoj.

Politička pozicija

– Možemo potvrditi da se Anton Kovačev pridružio timu Europske investicijske banke od 1. srpnja te će uskoro preuzeti dužnost prvog čovjeka zagrebačkog ureda naše banke – kratak je komentar EIB-a.

Kovačev odlazi u Luksemburg upoznati sustav investicijske banke, a potom će otvoriti ured u Hrvatskoj. Pozicija čelnog čovjeka EIB-a osim unosnih primanja sa sobom nosi i političku ulogu. EIB plasira novac kojim sve nacionalne investicijske banke opskrbljuje jeftinim kapitalom i na taj način usmjerava ekonomske politike, ali je i odgovoran za financiranje velikih projekata obuhvaćenih Junckerovim planom pa će vladajući morati s Kovačevom usko surađivati. Podsjetimo, banka je financirala i veći dio autocesta.

Kovačev se tako nakon 20 godina na čelu domaćeg HBOR-a, iz kojeg je otišao nakon isteka mandata u 2013. uz blagoslov vlade Zorana Milanovića, sada vraća u velikom stilu na poziciju koja je u nekom smislu nadređena HBOR-u. Imenovanje Kovačeva i politička je poruka iz europske administracije o očekivanjima nakon parlamentarnih izbora. Kada je prošlog ljeta u medijima odjeknula vijest da se Kovačev seli u EIB, mnogi su pokušali spriječiti to imenovanje. U kuloarima su se širile informacije o tome da aktualna politička garnitura pokušava uvjeriti europske činovnike da Kovačev nije najbolji izbor. EIB tek u veljači otvara natječaj za prvog čovjeka zagrebačkog ureda, što su mnogi protumačili kao znak da Kovačev više nije u igri. Spominjala su se mnoga imena, poput Martine Dalić i Ante Babića, pa i povlačenje kandidatura, a kružila je i glasina da su Banski dvori neformalno imali svog kandidata za ured. Zato je, nakon što su predstavnici EIB-a u travnju dali naslutiti da će kandidat biti poznat u roku od nekoliko dana, javnost očekivala da će biti odabran jedan od makroekonomista ili bankara koji su prošli selekcijski razgovor.

2,3 milijarde jeftinih eura

Ipak, Kovačev, koji je praktički utemeljio državno investicijsko bankarstvo u Hrvatskoj i osigurao 2,3 milijarde eura jeftinih kredita iz EIB-a za domaće gospodarstvo, bio je od početka u prednosti. U njegovu je mandatu dodijeljeno 120 milijardi kuna povoljnih kredita. Čini se da se i u njegovu slučaju pokazalo da je više cijenjen vani nego doma.

>> Anton Kovačev: Neću se kandidirati za novi mandat!

Ključne riječi

Komentara 4

HO
homofob
15:18 01.07.2015.

Pitanje koje Hrvate nove slobodne Hrvatske mora zanimati je - gdje je bio gospodin Kovacev prije 1990. Da li je bio clan Partije i sta je radio - da li je bio podoban "druskanima" ili ne! Gospodin Kovacev n i k a d a N I J E bio clan Partije niti je bio SKOJ-evac! Po zavrsetku skolovanja cekao je dok mu se pruzila prilika raditi kao obican covjek bez "knjizice"! Diplomirani ekonomista - radio kao sluzbenik u usizu stanovanja i komunalnih djelatnosti Split pa kasnije u Solinu na slicnom mjestu. Cijelo to vrijeme bio je blisko vezan s obiteljskim poslom - poljodjelstvom u Kastelima i vjernik otac sestero djece, jedna dozivotna supruga, pohadao crkvu kada to nije bilo "moderno" ili politicki podobno. Meni izgleda covjek za sva vremena: misli svoje, radi posao posteno, ne veze se uz partije radi osobnog probitka. Dao Svevisnji vise takovih ljudi Hrvatskoj!

DI
dinamic
16:48 01.07.2015.

Ocekujem ostru reakciju ministra Marasa, Grcica i ostale zgubidanove svite koja je smijenila Kovaceva.

MU
Mukowsky
14:17 01.07.2015.

Kao i njegov nasljednik nije mogao trpiti sranja Milanovićevih ministara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije