Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ante Žigman:

Lalovac se pretvara u računovođu, a na dnu smo zbog fiskalne politike

Boris Lalovac
Foto: Marko Prpić/Pixsell
02.08.2015.
u 12:24

Izglede hrvatskog kreditnog rejtinga iz stabilnih u negativne smanjio je i Fitch

Nakon agencije Standard&Poor's, izglede hrvatskog kreditnog rejtinga iz stabilnih u negativne smanjio je i Fitch. Za mnoge ekonomske stručnjake takvo što nije iznenađenje jer se strukturne reforme u zemlji i dalje ne provode.

– Neće vas rejtinška agencija pitati koliko ste računa prikupili u poreznom nadzoru, nego bavite li se fiskalnom politikom – komentira Ante Žigman iz saborskog Povjerenstva za fiskalnu politiku.

Dodaje da porez, naravno, treba plaćati i takvo što treba dovesti u red, ali da je izglednije da je turneja ministra Borisa Lalovca (na slici) po Jadranu skupljanje političkih bodova. Smatra da se Ministarstvo pretvorilo u računovodstveni servis, a ne vodi brigu o fiskalnoj politici, zbog čega možemo imati puno gore financijske posljedice nego od izgubljenog novca od neplaćenog poreza. Naime, i Fitch u svom obrazloženju navodi da Vlada nije ispunila ciljeve, pa će tako proračunski deficit umjesto planiranih 3,5 posto BDP-a ove godine iznositi 5,5 posto. U 2017. godini plan je bio da padne na 2,7 posto, ali Fitch u to ne vjeruje. Spominje i naš veliki javni dug koji je dosegao 85 posto na kraju 2014. godine. Promjena izgleda rejtinga iz stabilnog u negativan mogla bi značiti i smanjenje rejtinga za zemlju, što nam onda može poskupjeti zaduživanje koje je ionako već po visini kamata odmah iza Grčke. Kao usporedba uvijek se uzima premija rizika, tj. razlika cijene duga u odnosu na njemačke obveznice, a cijena naših obveznica je 2,7% skuplja od njemačkih, slovačkih tek 0,19%, slovenskih 0,71%... 

>> 'U mjesec dana izdaju samo 10 računa. Kako?'

Komentara 17

TO
tolitol
13:13 02.08.2015.

Već je dosadno i ponavljati, no goru ekonomsku politiku i rezultate u Europi nema nitko od ove vlade. Završit će mandat a da osim promašaja i poraza ništa nisu postigli. A svake godine nam je iz proračuna EU-a na raspolaganju milijardu eura. A deficit nikad viši, ekonomskog rasta već četvrtu godinju njihova mandata nema, zadužujemo se kao ludi. U ratu ovako nije bilo.

TE
teoodd
13:28 02.08.2015.

Komifo,Da bil je nereda i poljacki i bitce to ima u svakoj zemlji i to je kriminal ali sto ova vlada radi zaduzuje zemlju koja to nece moci vratiti ina kraju propasti ,bankrupirati.A to cini samo da bi prikrila svoju nesposobnost i ostala na vlasti.To nije kriminal to je zlocin.Normalni bi davno dali ostavku a oni traze jos jedan mandat....

BL
blukac3
13:41 02.08.2015.

U poslovnom svijetu je na snazi "ABC" (anything but croatia) za ulaganja. Nitko nece sa sadasnjom administracijom imati posla. Ovo sa Slovenijom je Politika izmedu Amerike i Rusije,kada je pustena afera u javnost,tada je u Sloveniji bio premijer Rusije g.Medvedevev koji je pozvao Sloveniju da se prikljuci na plinovod,a Amerikanci ce graditi LNG kod nas. Ovo drugo je politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije