Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lalovac na Jadranu

'U mjesec dana izdaju samo 10 računa. Kako?'

Boris Lalovac
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/2
31.07.2015.
u 22:03

Da neki kafići izdaju premalo računa, ministar je vidio na mobitelu

Ministar financija Boris Lalovac odlučio je osobno krenuti u obračun s poreznicima na Jadranu koji ne rade svoj posao, odnosno ne kažnjavaju vlasnike objekata koji ne izdaju račune pa najavljuje i davanje otkaza neposlušnim djelatnicima Porezne uprave.

Softversko rješenje

Govori se o izuzetno velikom broju turista na Jadranu, a s druge strane neki kafići i restorani bilježe promet od svega nekoliko stotina kuna na dan.

– Imamo više turista nego lani pa bi bilo za očekivati da imamo i više računa – izjavio je ministar za posjeta Poreznoj upravi u Zadru gdje je počeo kontrolu fiskalizacije. Crno na bijelo ministru je računicu o malom broju izdanih računa izbacila aplikacija koja mu je stalno dostupna na mobitelu pa je odlučio i sam se uvjeriti zašto je tako te krenuo u turneju po poreznim uredima na Jadranu. Javio nam se na putu iz Zadra prema Hvaru, sljedećoj destinaciji gdje želi sam proučiti situaciju i porazgovarati s poreznicima i vlasnicima lokala.

– Nisam za opciju da se takvi lokali zatvore, ali želim vidjeti u čemu je problem. Poreznici, isto kao i ja, imaju softversko rješenje kroz koje vide promet u lokalima pa su i oni kao i ja mogli uočiti da nepravilnosti postoje, no u mjesec dana nisu ništa poduzeli, odnosno nikoga nisu upozorili – rekao nam je Lalovac.

No poreznicima ne najavljuje da će takav propust imati blage posljedice.

– Bit će otpušteni, a ići ćemo i u provjeru imovine – najavljuje ministar.Sa zbirnim podacima ministar će izaći kroz petnaestak dana, a u međuvremenu će nastaviti turneju po Jadranu. S obzirom na nerazmjer koji je zabilježen u pojedinim lokalima, štete za proračun sigurno su milijunske. Softversko rješenje uz pomoć kojeg se aplikacijom na računalu ili mobitelu vidi ime lokala, vlasnika, OIB i dnevni promet uvedeno je ove godine i pokazalo je nemoguće male promete za neke lokale pa je stoga lako zaključiti da, bez obzira na velike kampanje poreznog nadzora prethodnih godina koje je pokrenuo još bivši ministar Slavko Linić, koliko god izgledale tada učinkovite, u stvari su bile pune propusta.

Stoga se sumnja da poreznici često zažmire na propuste lokalnih vlasnika objekata, vjerojatno i njihovih poznanika, jer u suprotnom porezni obveznici ne bi bez straha kršili zakon.

Porezni obveznici

Prošlo izvješće Ministarstvo je dalo početkom srpnja, a i tada je već utvrđeno da pojedini porezni obveznici na dnevnoj razini imaju znatnija odstupanja u dnevnom prometu, storniraju račune, u vrijeme održavanja velikih manifestacija iskazuju isti ili neznatno veći promet, imaju evidentirane dugove ili su rizični prema drugim parametrima. Očito se takva praksa neizdavanja računa nastavlja, a u vrijeme turističke sezone, kada je najveća šansa za punjenje proračuna, ministar tu priliku ne želi propustiti.

Nakon prošle kontrole kod sedam posto nadziranih poreznih obveznika izrečene su mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti zbog neizdavanja računa i neplaćanja iskazanih poreznih obveza u ostavljenom roku. No ovaj put ministar najprije želi raščistiti situaciju s nadzornicima koji ne rade svoj posao.

>> Za plaće u 2016. 352 milijuna kuna manje nego 2015.

Komentara 93

BA
barbaizamerike
22:19 31.07.2015.

ISTINA prica se da je vlasnik u kafica vaznije imati svog poreznika u opcini nego poznavati Milanoviceva brata jer na njih dvojicu vise nitko ne racuna

DU
Deleted user
22:17 31.07.2015.

Prvo te državne službenike solidno plati, a kada načine prvu grešku bez ikakve zaštite i sindikata otkaz. A tu je i taj OIB. Kako financ sa 4000 do 5000 kn mjesečne plaće može imati imovinu koju običan čovjek s tomom plaćom ne može zaraditi u dva života.

SA
SAKALAB
06:24 01.08.2015.

Nesrazmjer izdanih racuna i broja gostiju nastao je prvenstveno zbog laznog broja gostiju koje su "prebrojali" njegovi optimisticni kolege ministri u svrhu predizborne kampanje. Gostiju ima manje nego prosle godine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije