Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šou na Odboru

Pernar 'rešetao' pitanjima Dalić pa bijesan napustio sjednicu: 'Samo se smije i izruguje!'

Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
15.02.2018.
u 16:07

Nisam imao ni sekunde vremena za upoznati se sa situacijom, a morao sam osigurati novac za daljnji rad. Pozvao sam ljude s kojima sam prije radio i kojima vjerujem, a njihova imena nisam krio, svjedoči Ramljak

Saborski zastupnici danas na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora raspravljaju o prijedlogu Nacionalnog programa zaštite potrošača od 2017. do 2020., dok su na tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i izvanredni povjerenik Vlade, Ante Ramljak podnijeli izvješće o poslovanju Agrokora.

Pratite tijek sjednice minute uz minutu:

16.34 - Josip Borić (HDZ) pokazalo se da nema tajni, da su se dobili odgovori, ali da je činjenica da će teorije urote i dalje postojati i da će se one slagati iz dana u dan. Borić je rekao da su političari ušli u prostor korporacija i tržišta i da je pitanje što tamo traže.

- Danas mi je bilo jasno da nakon 10. 4. imamo razdoblje do 10. 7. za nagodbu i restrukturiranje, i to je zadatak po kojem ću ja procjenjivati sve učinke ovog zakona, truda, ali i svih uloženih sredstava u taj proces - rekao je Borić.

Istaknuo je kako je Ramljaka rekao da ga je prvi zvao Božo Petrov te da je to informacija koja se dosad nije znala.

- Zašto je on danas vaš najveći protivnik i zašto je Most najveći protivnik zakona za koji je glasao? - pitao je Ramljaka, koji je rekao da bi odgovor trebalo tražiti kod samog Petrova.

- Zdušno su odobravali i samo donošenje zakona, provedbu i sam rad. Sve se promijenilo onog trenutka kada su izašli iz Vlade, tako da s te strane ne vidim nijedan drugi razlog zašto tako istupaju - rekao je Ramljak, nakon čega je zaključena sjednica Odbora.

16.29 - Miro Bulj (Most) pitao je Dalić je li po njoj ovo Fimi media 2 ili Fimi media na kvadrat. Našalio se rekavši da se nada da su ovaj put na dovoljnoj udaljenosti da se ne bi ponovila situacija njihove svađe u Saboru oko TE Peruća.

- Sto posto sam sigurna kako ste svjesni svojih namjernih insinuacija i konstrukcija i da znate da ovo sve što ste rekli jesu konstrukcije, insinuacije i pokušaji da kreirate jednu percepciju onoga čega nema. Mogu vam reći ono što sam osobno, a vjerujem i vi, doznali iz medija, da je direktor Texa Tomislav Matić upravo zbog insinuacija i konstrukcija koje se pojavljuju u javnosti poslao pismo Poreznoj upravi tražeći da PU dođe u nadzor te tvrtke - rekla je Dalić. Optužila je Bulja da nastavlja pothranjivati neznanje i strahove.

- Nemojte slagati konstrukcije, insinuacije kako biste ustvari pokušali djelovati na strah, nesigurnost jednog dijela ljudi i nepoznavanje ovako složenih problema. Četiri i pol sata mi smo ovdje tumačili i objašnjavali i dopustite da i sami znamo nešto o onome o čemu govorimo - rekla je Dalić.

- Hvala lijepo na neodgovoru - odgovorio je Bulj, dodajući da ne zna kako jedna tvrtka koja godišnje zarađuje milijun kuna toliko dobije u jednom tjednu, a da je u toj tvrtki radio i Ramljak.

- Vi ste nervozni. Ja samo tražim da potvrdite ono što govori Ramljak. Znam da nećete i ne želite odgovoriti. Ne znam koji je razlog, ako je gospodin Ramljak priznao da je pogriješio, ne vidim razlog da ga opravdavate - rekao je Bulj. Dalić je rekla da neće potvrditi da vidi sličnost s Fimi medijom i da je Bulj na to ne može prisiliti. Bulj se potužio da nije zadovoljan odgovorom te da je evidentno da Dalić izbjegava odgovore.

16.19 - Ramljak je, odgovarajući na pitanje Nikoli Grmoji iz Mosta, rekao da se njega može smijeniti bez ikakvih problema, ali da on stvarno nije bitan. 

- Ja nisam bitan. Ako premijer, Vlada odluči da je Ramljak prekršio zakon i da je kompromitirao cijeli proces, oni ga mogu slobodno promijeniti. Oni mene mogu slobodno promijeniti - rekao je Ramljak.

Odgovarajući na drugo pitanje rekao je da je Tin Dolički iz odvjetničkog društva Bogdanović, Dolički & Partneri već objasnio svoju poziciju da je bio na prvoj sjednici vjerovničkog vijeća kao predstavnik Knightheada te da bi mu Dolički sam priznao da je bio u sukobu interesa jer bi mu prijetilo oduzimanje licence.

- On je jedan od najcjenjenijih odvjetnika u Hrvatskoj i jako dobro poznaje i stečajno pravo i cijeli ovaj postupak na Trgovačkom sudu - rekao je Ramljak.

Na treće pitanje o bonusima rekao je da Alix u svom ugovoru ima nagradu za usluge te da mu se čini da ona iznosi oko 8 milijuna eura, dok Texo ima dogovor oko postotka s Alixom.

Grmoja je Dalić pitao, ako je autor zakona, koje bi zakonske izričaje i institute u tom zakonu unaprijedila i kako bi ta unaprjeđenja konkretno glasila.

- U ovom trenutku ne vidim posebno što bih ovako u tri minute smislila da bih temeljem svega onoga što sam zadnjih 10 mjeseci vidjela baš urgentno promijenila. Upravo temeljem ovog iskustva, postupka koji se vodi prvi put, u jednom trenutku će trebati i napraviti analizu što se sve naučilo, što se sve moglo bolje napraviti... Također mislim da iz ovog cijelog slučaja propasti Agrokora treba izvući pouke na jednoj široj razini i vidjeti gdje u drugim zakonskim propisima moguće eventualno treba učiniti neke izmjene kako bi se osnažile institucije ili promijenile neke odredbe, a sve s ciljem da se ovakva jedna ekonomska katastrofa ne ponovi - rekla je Dalić, dodajući da će na tome raditi u kontekstu izrade nacionalnog programa reformi.

16.05 - Dalić je Pernaru rekla da mu ne može pomoći jer nije član nijedne institucije koja bi u svom imenu imala družba. Pernar je pojasnio pitanje - je li bila u odboru HNB-a ili grupi unutar grupe koja je odlučivala o kreditu.

- Nisam bila niti u jednom odboru HNB-a - rekla je Dalić.

Pernar je rekao da je zapravo mislio na HBOR. 

- Kao što kao zastupnik u Saboru znate, ja jesam po dužnosti član Nadzornog odbora HBOR-a. NO HBOR-a dao je suglasnost Upravi krajem 12. mjeseca na kredite društvima Zvijezda, Jamnica i Ledo za podršku izvozu. Ta su društva dala instrumente osiguranja u obliku nekretnina. To je jedan od rijetkih kredita koji je osiguran nekretninama - rekla je Dalić. Pernar je pitao po kojoj će se vrijednosti moći prodati pogon koji je dan kao osiguranje. Dalić je rekla da NO nisu kreditni analitičari i da nema tehničke podatke te mu predložila da to razriješi instrumentom zastupničkog pitanja.

- Pernar me zbunjuje jer smo prošli družba, HNB, HBOR... Oprostite - rekla je iznervirana ministrica Dalić.

Pernar je rekao da je Dalić imala uvid u vrijednost i da ne želi dati odgovor. Kosor je rekao da je Dalić rekla da se ne smatra kompetentnom da odgovori i da je se na to ne može prisiliti.

- Inzistiram na ovom pitanju jer je ovo ključno pitanje! - naljutio se Pernar, na što je Kosor ponovio da ne može nikoga prisiliti na odgovor, a Dalić rekla da je zapravo odgovorila.

- Vi ste cerekate na isti način kao na konferenciji... Samo se smije i izruguje! - pobjesnio je Pernar.

- Ona se smije na pitanje koliko je vrijedio pogon... To je njoj smiješno, neka se smije i dalje - rekao je Pernar i napustio sjednicu.

Nikola Grmoja je rekao da je Pernar mogao naučiti od Mire Bulja jer on dobro zna kako s ministricom Dalić.

16.00 - Ramljak je prvo Pernaru odgovorio da nije nezaposlen, da je na ugovoru u djelu i da se plaćaju svi doprinosi i porezi. Dodao je potom da prema Pernarevoj konstataciji ispada da u Agrokoru ima dovoljno imovine i keša i da njegov tim namjerno ne želi platiti kreditorima i dobavljačima.

- Ja se stvarno nisam nigdje gurao. Ja sam znao što je Agrokor. Znao sam kakve probleme ću osobno imati i svaki pametan čovjek se ne bi u to gurao. (...) Nitko pametan se ovoga ne bi prihvatio na ovakav način - rekao je Ramljak.

Za lešinarske fondove rekao je da u tom trenutku nisu imali ni Vladu

- Agrokor je bio prevara. Agrokor je bio laž, s brojkama. O tome me nitko od vas ne pita. Mi u tom trenutku pregovaramo za kredit od minimalnu 250 milijuna eura koji je potreban da bi se uopće mogla pripremati sezona, a Vlade nema. Banke samo čekaju kad će dati novac. Nijednu brojku im nismo mogli prikazati koja je bila realna. I sad govorimo o dobitnicima i gubitnicima. Nema dobitnika, ovdje svi nešto gube - rekao je Ramljak.

15.55 - Ivan Pernar (Živi zid) pitao je Ramljaka je li nezaposlen, a Dalić je li bila dio družbe koja je dala božićni kredit HBOR-a Agrokoru te koja su bila Todorićeva jamstva. Rekao je da zakonom nisu spašena radna mjesta jer je Nama u stečaju 20 godina, a radnici nisu otpušteni.

- Opet će se nakon 15 mjeseci dogoditi isti scenarij kao da je firma otišla u stečaj, ali s jednom razlikom - da ste vi ugovorima s lešinarskim fondovima omogućili da za 30 uloženih centi zarade jedan dolar - rekao je Pernar. Jedini koji profitiraju iz ovakvog procesa upravljanja, dodao je, su savjetnici i lešinarski fondovi.

- To je suma mojeg stava i čini mi se, da postoji mogućnost da se lex Agrokor produži još za godinu dana ili 10 godina, da bi vi tražili produženje do sudnjeg dana jer znate da nemate rješenje u rukama, usprkos tim silnim savjetnicima - rekao je Pernar. Dodao je da nema problema s tim da Ramljak ima plaću i milijun dolara mjesečno ako je rezultat njegovog rada da svi budu zadovoljni.

- Molim gospodina iz HDZ-a da mi se ne ubacuje u riječ - rekao je potom nekome, što je dočekano smijehom, ali ga je podržao i predsjedavajući Darinko Kosor.

15.44 - Branimir Bunjac (Živi zid) našalio se da se sinkopa širi Hrvatskom. Rekao je da je doista nevjerojatno da je prvi Ramljakov potez kao povjerenika sklapa ugovor s Alixom koja je isti taj dan, ekspresno, bez ikakvih daljnjih analiza, potpisala podugovor s Texom. Ramljaku je rekao da mora priznati svoj poraz i upitao se koja je bila svrha osim da njegova tvrtka stavlja novac u džep.

- Kako je moguće da tvrtka koja je opustošena i koja ima 6 kuna na računu da daje 200 i nešto milijuna konzultantima dok radnici imaju bijedne plaće i dok dobavljači ne mogu doći do svoga novca? Kakve su vam garancije savjetnici dali da porezni obveznici neće morati plaćati štetu jer je neminovno da su interesi vjerovnika toliko međusobno suprotstavljeni da će neminovno doći do tužbe? - rekao je Bunjac.

Pitao je Ramljaka i jesu li lešinarski fondovi došli samo da na 30 centi dobiju dolar ili da preuzmu Agrokor. Martinu Dalić pitao je zašto je Plenković dopustio da Todorić napusti zemlju kad je vrlo dobro znao ili trebao znati kakvo je stanje te je li istina da je Plenković odlučio sve negativne posljedice krize u Agrokoru prebaciti na nju.

Ramljak je Bunjcu ironično rekao da vidi da je stručnjak te ga je zamolio da mu pomogne. Pokazao mu je dokument na kojemu vjerovnici traže da se zaposle dodatni konzultanti za dodatni trošak od 10-15 milijuna eura.

- Ja imam svu pamet ovog svijeta, ne mogu riješiti puno zadataka. Ali vidim da vi sve znate - rekao je Ramljak nakon što mu je predao dokument.

- Sigurno sam isto takav stručnjak kao ti koje ste zaposlili, s tom razlikom što ne koštam 200 milijuna - odgovorio je Bunjac. Pitao je Ramljaka zašto traži odgodu kad je tako uspješan.

Dalić je Bunjcu odgovorila da premijer ne odlučuje o pitanjima i predmetima koje je Bunjac spomenuo o bijegu i tretmanu u pravosudnom postupku.

15.35 - Maras je rekao da od Dalić nije dobio niti jedan odgovor. 

- Pustite se suda, gospođo Dalić, vi ste ga predložili, da ste nekog drugog predložili, taj bi bio povjerenik - rekao je Maras. 

Dalić je rekla da je Maras bio ministar u razdoblju kada je sustav FGS-ova uspostavljen temeljem odluka Vlade 2011., a provedba sustava, izbor itd. bili su na njemu.

Ramljaka je potom pitao je li na ugovoru o djelu te kada je prestao biti zaposlenik Texo Managementa ili neke tvrtke povezane s njima.

Ramljak je odgovorio da je na ugovoru o djelu u Agrokoru te da za Texo ne zna točan dan, ali da je to bilo u razdoblju izbora njega za povjerenika.

- Zar vi stvarno vjerujete, pretpostavljam da vjerujete, da je to u tom trenutku bila najvažnija stvar? Cijenjeni zastupniče Maras, je l' možete javnosti reći kad smo se upoznali prvi put? Vidite li kako se ne možete puno stvari sjetiti? Sreli smo se 2012. kad sam bio Čačićev savjetnik, u Saboru, kada tražili da se mijenjaju uvjeti za FGS-ove na niže. Jesam li bio protiv toga? Ne možete se sjetiti? Hvala - odgovorio je Ramljak.

15.25 - Dalić je Marasu odgovorila da se ovom krizom upravlja na način koji je rezultirao zaštitom radnih mjesta. Maras ju je prekinuo zatraživši je da odgovori na pitanje, zbog čega je opomenut.

- Iza krize se teško sakriti, a posebno iza krize ovakvih razmjera o kojoj smo danas govorili. Tako da sve ovo što se događalo i svi rezultati pokazuju i dokazuju upravo suprotno - da se nitko ni iza čega nije skrivao i da se nitko nije plašio. Međutim, razmjeri ove katastrofe i krize koja se mogla dogoditi možda su toliko veliki da vi ipak ne vidite ono što je bitno, a bitno je da je Vlada prepoznala rizike, da je na vrijeme prepoznala da postoji mogućnost događanja i dešavanja ove krize i da je pravovremeno reagirala. Mogu razumjeti da vam je to kao zastupniku SDP-a teško prihvatiti, jer vi ste oporbena stranka, ali to na sreću hrvatskog gospodarstva tako jest - rekla je Dalić, dodajući da je vrlo malo zakona koji su imali ovakav učinak na stabiliziranje hrvatskog gospodarstva. Istaknula je da je Sberbank pokušao zakon osporiti na sudu u Londonu te postoji sličnost s Marasovim argumentima. Jedan od argumenata je da se postupak ne nalazi pod kontrolom suda. 

- Sud je odbacio ovaj dio primjedaba Sberbanke na temelju činjenice da je izvanredna uprava pod kontrolom suda s obzirom na njegove direktne ovlasti da daje određene naloge izvanrednoj upravi i da ima ovlasti nadzirati izvanrednog povjerenika. Sud je također zabilježio da je relevantan test je li izvanredna uprava subjekt kontrole suda, a ne postoji li u tom postupku uloga Republike Hrvatske. Sud je ustanovio da je posao Vlade da se brine o ekonomiji države. Ovo je, gospodine Maras, zapisao engleski sud u svojoj presudi o ovom zakonu - rekla je Dalić. 

- Osjećam se stvarno žalosno što ovdje u Saboru raspravljamo o temama za koje nam je strani sud morao reći "dobro ste napravili". Umjesto da se odnosite prema ovome kao prema hrvatskom problemu, jer on to jest, umjesto da budete ponosni što se Hrvatska može suprotstaviti i suprotstavila se ovako teškom problemu na način kao što je učinila Italija, Austrija, vi u suštini iznosite, oprostite na izrazu, svoje frustracije - dodala je.

15.15Gordan Maras (SDP) kritizirao je skrivanje iza sudova i stečajnog zakona kada Dalić predlaže povjerenika. 

- Za mene je gospodin Ramljak povjerenik Vlade, i to se vidjelo prilikom samog imenovanja gdje je Plenković s njim stao i održao presicu. Tu sud nije imao nekog utjecaja osim da predloženu odluku potvrdi. Ramljak je povjerenik Vlade, odnosno Plenkovića, u Agrokoru - rekao je Maras.

Rekao je da zaključuje da su zakon pisale stručne službe, ali da iza zakona stoje ljudi iz inkubatora Borislava Škegre, godinama povezani jedni s drugima. Pitao je Dalić je li cijeli niz slučajnosti da na zakonu rade Ramljak, Matić, Šavurić pa nakon usvajanja Ramljak postaje povjerenik, Matić konzultant za Alix, gospođa Laco, koja radi za Dalić u Ministarstvu gospodarstva, postaje tvrtka za PR... 

- Je li moguće da u Hrvatskoj ne postoje drugi ljudi nego oni koji su bili povezani s gospođom Dalić i da dobiju takve honorare kakve su dobili. Je li normalno, gospođo Dalić, da tvrtka koja savjetuje u 2015. i 2016. ima višestruko niže iznose nego što će sada zaraditi samo od Agrokora? - rekao je Maras. Dodao je da jedan radnik u Konzumu za jedan mjesec zaradi koliko konzultant za 36 minuta.

Pitao je Dalić je li spremna dati ostavku zbog ove situacije.

14.48 - Kada smo radili kriterije koji su to mikro i OPG gospodarstva, onda smo uzeli prema definiciji do 5 milijuna kuna da su mikropoduzeća. Ima primjera da netko ima prihod 5,3 milijuna kuna i nije ušao u taj kriterij. Ako postotak prihoda ide više od 75% od Agrokora, onda smo i njih uzeli u obzir - odgovorio je Ramljak na komentar da nisu svi mali dobavljači isplaćeni.

14.30 - Sašu Đujića zanima kakva je njena veza s Borisom Šavorićem i Tomislavom Matićem i jesu li ti ljudi konzultirani prilikom izrade Lex Agrokora. Je li Ante Ramljak konzultiran za izradu Lex Agrokora. Upitao je Dalić da prokomentira kako PR tvrtka koja radi za ministarstvo priprema konferencije za medije Agrokora.

Imate li vi i gospodin Ramljak podršku premijera Plenkovića i je li bio upoznat sa svim aktivnostima.

- Moja veza sa Šavorićem je nikakva. Ministarstvo je sklopilo ugovor s komunikacijskim uredom, taj je ugovor sklopljen na tri mjeseca i nakon toga je ugovor istekao. Ramljak je bio jedan od ljudi koje sam ja konzultirala i s kojim sam razgovarala vezano za pripremu zakona. Razlog je taj što je Ramljak jedan od ljudi koji ima financijskog iskustvo i iskustvo u državnom sektoru. I tom prilikom s Ramljakom je dolazio Matić. Škegro je bio potpredsjednik Vlade, ja sam bila pomoćnica. Mene je na mjesto pomoćnika ministra financija imenovao Franjo Tuđman - rekla je Dalić.

- Škegro ili bilo tko drugi nije na niti koji način povezan s ovime o čemu danas razgovaramo. Mnogo je konstrukcija u cijelom ovom prostoru mnoštva glasina koje tu fizičku osobu povezuju s nečim s čim veze nema - rekla je Dalić.

- Ja kao potpredsjednik Vlade podržavam da se angažiraju najbolji profesionalci. Imena, prezimena... ja u to nisam ulazila i u to ulaziti neću - rekla je Dalić. 

Đujić je rekao kako je zadovoljan odgovorom jer je sad konačno jasno da su Lex Agrokor pisali ona, Ramljak i Borislav Škegro.

Ramljaka je pitao smatra li da se nalazi u sukobu interesa

- Ne, ne smatram se da sam u sukobu interesa i da sam pogodovao svojim prijateljima. Ne mislim da je ovu priču osmislio trojac Škegro, Dalić i Ramljak. Da smo ju uspjeli osmisliti na ovakav način to bi značilo da smo genijalci... Očigledno da vi gospodine Đujić nikada niste radili u privatnom sektoru - rekao je Ramljak.

- Nisam mogao pobrojati koliko kumova i prijatelja ima u Agrokoru. Kome da ja tamo vjerujem? - rekao je Ramljak.

14.16Ivan Lovrinović je imao pitanje o zaduženju od milijardu eura. Rekao je kako je trošak od 500 milijuna eura prevelik za konzultante. Pitao je Martinu Dalić zašto nisu razmislili o fiksnom dijelu plaće i djelu vezanom uz rezultate.

- Recite jeste li se vidjeli i čuli s premijerom i uskladili se o mišljenju troškova - pitao je Lovrinović.

- Vezano uz kredit, ono što vas ja mogu uputiti da u mjesečnom izvješću, a mislim da se radi o izvješću za šesti mjesec pogledate i pročitate sve informacije o uvjetima i načinu kako je dogovoren ovaj kredit jer ja kao ministrica nemam uvid. Ono što ja radim, primam mjesečna izvješća i u njima je opisan rezultat, tijek postupka i uvjet. Ono što sam iz tog izvješća saznala je da je kredit ugovoren u kritičnom trenutku, posljednjem koji je još bio moguć da se pripremi za poslovanje u turističkoj sezoni. Ovaj kredit su dali vjerovnici koji su bili vjerovnici na dan 10.04. U tom izvješću piše da imovina i sredstva u kojem se ti vjerovnici mogu naplatiti jest u suštini poslovanje Agrokora - rekla je Dalić.

- Vjerujem da vi kao profesor ekonomije dobro razumijete da odobravanje kredita kompanije koja se nalazi u stečajnom procesu gdje postoje veliki rizici kako će se to poslovanje nastaviti, hoće li se taj kredit vratiti, uvjerena sam da znate koliko je to rizičan posao - rekla je Dalić. 

- Troškovi nagodbe i ukupni troškove nagodbe plaćaju se iz poslovanja Agrokora - rekla je Dalić. 

Lovrinović je rekao kako nije odgovorila na pitanje je li se čula s premijerom. Postavio je i hipotetsko pitanje: 'Da Sberbank otkupi potraživanja od Knightheada bi li to ubrzalo pitanja oko Ine i LNG terminala'.

- Pitam ja vas, jesu li aktivnosti i radnje koje je provodila Vlada, a koje su očuvale tisuće radnih mjesta, je li to borba za nacionalni interes? - rekla je Dalić.

- Da je Agrokor nestao u stečaj, ne bi se moglo govoriti niti o suficitu državnog proračuna, niti o smanjivanju vanjskoga duga niti o povećanju kreditnog rejtinga - rekla je Dalić.

13.59 - Što se tiče sudskih tužbi. Ja vjerujem da neće biti tužbi. Ako se nagodba donese, svatko tko potpiše nagodbu morat će potpisati da neće biti tužbi - rekao je Ramljak.

Pitanje broja zaposlenih i stvarnog duga.

- U mjesečnom izvješću čitate samo za Agrokor d.d. kao krovnu kompaniju. Cijela grupa, mi smo smanjili ukupan broj zaposlenih u Hrvatskoj za 9%, a da se nije čuo niti jedan glas sindikata - rekao je Ramljak.

13.52  - Vi niste bili prijedlog Mosta, prijedlog je bio gospodin Samodol, njega je Dalić odbila - rekao je Tomislav Panenić.

Sporna je bila i izjava Knightheada da ste bili u kontaktima s njima prije nego ste postali povjerenik.

- Što se tiče Knightheada. Prvo me optužuju da sam tamo poslan da štitim Ivicu Todorića, onda je bilo da je tamo jer je korumpiran od Knightheada. Pa sad ispada da više nisam s njima i da sam napravio samo strukturu - rekao je Ramljak.

- Takve konstrukcije... ja ne mogu vjerovati što čitam - poručio je Ramljak.

- nitko me nije pitao jesam li se našao sa Sberbankom, s VTB bankom, s Erste bankom... To me nitko nije pitao tih dana. Našao sam se sa svima njima - rekao je Ramljak.

- Oni su došli i prijavili su se i rekli da imaju velike količine Agrokorovih obveznica. Sa Sberbankom sam bio na ručku, sa Zagrebačkom bankom... Objasnite mi što znači 'lešinarski fondovi', koja je vaša definicija? - upitao je Ramljak.

- Ljudi su kupili obveznicu, fond rizičnog kapitala... nisam im ja rekao da kupe obveznicu - rekao je Ramljak.

- Što se tiče malih dioničara... moraju izgubiti vlasništvo, nažalost. Meni je iskreno krivo zbog toga - rekao je Ramljak.

- Gospodin Tomislav Matić, direktor Texo Managementa zatražio je porezni nadzor nad svojom tvrtkom i da se nadzor radi nad tvrtkom sve do kraja postupka - rekao je Ramljak. 

- Nisam doveo prijatelja iz kvarta i rekao mu da napravi d.o.o. i da ti ovaj pušta novce - rekao je Ramljak i dodao kako su savjetnici plaćeni puno jeftinije nego jedan Englez ili Nijemac.

13.25 - Darko Horvat pitao je sprema li se i faza strukturiranja paralelno s fazom nagodbe.

Ramljak mu je kazao kako je zakonski vremenski okvir dovoljan za postizanje nagodbe. 

- Dogovor s vjerovnicima ćemo postići čak i prije 10.04. - rekao je Ramljak.

Rekao je i kako je neki njihov plan da se do sredine šestog mjeseca održi prvo ročište. 

Ramljak je rekao kako Agrokor nije došao u problem zbog svojeg poslovanja ili kompanija u vlasništvu. 

- Vlasnik Agrokora ga je financijski prezadužio i taj novac trošio na imovinu koja mu nije bila potreba za operativno poslovanje. Novac je curio iz kompanije. Trošak konzultanata od 500 milijuna kuna je dvogodišnji privatni trošak Todorića i njegove obitelji. Oni su trošili sve i svašta. Trošili su tuđi novac. Kada vidite to, onda financijsko restrukturiranje - rekao je Ramljak.

- Tvrtka Alvarez i Marsal bila je angažirana u trenutku kada sam ja došao u Agrokor. Ugovor je imao limitirani opis posla. Alvarez je bio postavljen kao direktor za restrukturiranje, bili su vrlo kratko. Za tih mjesec dana koliko su tamo bili, mislim da je iznos koji je plaćen njima oko 11 milijuna kuna - rekao je Ramljak i dodao da je to bio za oko 20% skuplje od ugovora AlixpPartnersa.

13.06 - Nema nikakve mistifikacije oko nastanka ovog zakona osim strašnih okolnosti nastanka - rekla je Dalić.

- Način i brzina kojom smo svi u vladi reagirali bila primjerena događajima i pokazali da u Hrvatskoj se možemo suprotstaviti ovakvim problemima. S rezultatima koje je ovaj zakon polučio možemo biti zadovoljni - rekla je Dalić.

- Ako me pitate za političku odgovornost, da smatram se odgovornom za činjenicu da danas svi zaposlenici Agrokora primaju plaću što sve kompanije Agrokora danas posluju - rekla je Dalić.

Klisović je prigovorio kako je pitanje bilo jesu li se konzultirali s konzultantskim tvrtkama.

Dalić je odgovorila kako se u niti jednom trenutku nije srela s predstavnicima Knightheada.

- Ono što je najveća kvaliteta ovog zakona jest da je djelotvoran i životan zakon - rekla je Dalić.

12.59 - Joško Klisović je rekao kako je današnja sjednica dokaz da je Povjerenstvo za Agrokor trebalo nastaviti raditi. 

- Vlada je konzultirala komparativna riješanja u drugim državama EU. Lex Agrokor i Lex Parmalat praktički su isti zakon, osim u jednom detalju u zakonu. Zabranjen je angažman subjekata koji se može povezati s povjerenikom - rekao je Klisović i dodao kako je ta odredba u Lex Agrokoru svjesno izbačena.

Upitao je Martinu Dalić zašto je to izostavljeno i tko je pisao Lex Agrokor.

- Smatrate li se politički odgovornom za političku situaciju - pitao je Klisović.

- Mislim da je ovo izvrsna prilika da se demistificiraju različite konstrukcije koje su se stvorile tijekom proteklih mjeseci, a koje se tiču mistifikacija zakona koji je donio Sabor - rekla je Dalić i dodala da je zamolila da se napravi pravna analiza što je ovaj zakon i da ga se usporedi sa stečajnim zakonom.

- 78% sadržaja odgovara duhu i normi stečajnog zakona - rekla je Dalić i dodala da ova analiza odgovara na dio pitanja jesu li neki strani konzultanti i strani fondovi pisali zakon.

- Nisu, jer je ovo 78% stečajni zakon - odgovorila je Dalić.

- Bankari su u svim razgovorima bili vrlo jasni. Mi možemo financirati i nastaviti financirati ovu kompaniju samo ako se može osigurati status sa najstarijom tražbinom - objasnila je Dalić.

Način izbora izvanrednog povjerenika

- U talijanskom slučaju povjerenika izabire ministar, bez suda. Želim ukazati na razliku u kojem je uloga izvanrednog povjerenika u talijanskom sustavu i u našem - rekla je Dalić i dodala da kod nas Trgovački sud imenuje i nadzire rad povjerenika.

- Sve ono što po stečajnom zakonu radi stečajni upravitelj radi i izvanredni povjerenik - rekla je Dalić.

- Vaše pitanje o tome tko je glavni autor zakona je jednostavan i rekla sam ga više puta. Ja sam autor zakona - poručila je Dalić.

12.40 - Darinko Kosor pitao ga je u kojoj je fazi proces nagodba i je li traženo produljenje roka. Pitao ga je i za situaciju oko konzultantskih ugovora. 

- Sve ono što čitate iz medija stvara konfuziju kod svih ljudi koji nisu u teku s cijelim procesom nagodbe. To su parcijalne informacije koje ne oslikavaju stvarno stanje. Mi smo od 20. prosinca prezentirali vjerovničkom vijeću strukutur nagodbe. Od tada traju pregovori sa svim dionicima u postupku. Mi smo u dnevnom kontaktu sa svakim od njih. Samo vjerovničko vijeće u dva navrata izdalo svoje priopćenje u kojem, bez obzira na različite stavove koje imaju, podržavaju i konstruktivni rad izvanredne uprave da se i dalje nastave razgovori u ovom pravcu - rekao je Ramljak.

- Od 15. siječnja mi moramo pratiti sve rokove koje Trgovački sud u Zagrebu ima propisano. U ovom trenutku mislimo da ročište glasanja o nagodbi neće biti moguće prije 10.4. i zbog toga smo razgovarali sa sutkinjom da bi zatražili produženje, da ga predamo do 10.07. - rekao je Ramljak.

Pitanje dobavljača

- Na prvoj prezentaciji strukture nagodbe odbili su takvu strukturu i postavili neke svoje zahtjeve. Svaki od njih zauzimaju svoje pregovaračke pozicije. Neki zahtjevi će se uvažit, neki se zakonski ne mogu uvažit. Suradnja s dobavljačima je na najvišem nivou - rekao je Ramljak.

Pitanje konzultanata

- Iz današnje perspektive, sa odmakom vremena, možete smatrati da sam pogriješio. Da sam ja na vašoj strani ja bi mislio 'ovo je sebi namjestio'. Pošaljete me u nuklearnu elektranu koja samo što nije eksplodirala. Iz današnje perspektive me pitate koliko sam vode potrošio na hlađenje jezgre. Tapšali ste me po ramenu i govorili 'Sveti Ante spasi nas'. Gospodo, ja nisam imao izbora. Ali nemojmo zaboraviti što se događalo. Šta mislite, da sam ja imao vremena po zakonu o javnoj nabavi tražiti konzultante. Pa da smo išli po zakonu o javnoj nabavi dan danas ne bi imali konzultante. U datom trenutku sam napravio milijun grešaka - rekao je Ramljak.

Zašto me nitko nije pitao 12.4. zašto sam angažirao kolegu kada sam to predstavio, zapitao se Ramljak.

- Mislim da nagodba i pravac kojim idemo nisu ugroženi - poručio je Ramljak.

12.25 - Cilj nam je postići nagodbu koju će potpisati većina vjerovnika i time uspješno okončati postupak - rekao je Ramljak.

- Dugovi prema dobavljačima nastali prije zakona tako su podmireni u 100% iznosu mikro i malih tvrtki - izjavio je.

Kada su u pitanju srednji i veliki dobavljači stari dug je podmiren do oko 40% tražbina, poručio je.

Ramljak je rekao kako su danas sve kompanije u sustavu Agrokora u regiji očuvane i posluju normalno. 

Za zaključak naglašava kako je njegova uloga jedino i isključivo podrška privremenom vjerovničkom vijeću.

Govorio je i angažiranju savjetnika.

- Troškove savjetnika sam počeo objavljivati u mjesečnim izvještajima od listopada prošle godine - rekao je Ramljak.

Rekao je kako je iznos savjetnika 1% ukupnog duga, dok je to u svijetu 3%.

Na kraju izlaganje rekao je kako je spreman snositi sve posljedice i preuzeti krivicu.

12.23 Ramljak: U samo nekoliko sati morao sam okupiti tim. Nisam imao ni sekunde vremena za upoznati se sa situacijom, a morao sam osigurati novac za daljnji rad. Pozvao sam ljude s kojima sam prije radio i kojima vjerujem. Nikad nisam imao namjeru kriti njihova imena. Već 12. travnja sam objavio koga sam pozvao u svoj tim, što je preneseno u svim nacionalnim medijima. Iz današnje perspektive mogu zaključiti da netko može shvatiti taj postupak kao negativan. Bio sam spreman staviti sav svoj ugled na dobrobit hrvatskog gospodarstva i za očuvanje radnih mjesta

12.12 Ramljak: U Agrokoru je sve odluke donosio samo jedan čovjek. Vrlo brzo sam uočio da se ne možemo oslanjati na ranije pripremana izvješća. Tada se isticalo da je dug 40,4 milijarde kuna, a kada je 6 mjeseci poslije utvrđeno pravo stanje utvrđen je dug od 57 milijardi kuna. Kreditori se nisu natjecali tko će Agrokoru dati više novca. Dana 9. listopada objavljeni su konsolidirani izvještaji Agrokor grupe za 2016. godinu. 

12.11 Ramljak: Dočekali su me katastrofalni uvjeti, prazni računi. Na računu je bilo samo 6 kuna. Imao sam samo tri dana za dogovor s bankama o kreditu.

12.09: Ramljak: Todorić me dočekao na primopredaji samo s manjim registratorom, ovim registratorom. Stečaj Konzuma je tada već bio zakazan. Rekao mi je da pod hitno treba napuniti police prije Uskrsa, da o tome ovisi opstanak Agrokora. u Agrokoru je komunikacija bila jako loša

12.08: Ramljak: Tek kad su zvali i iz ureda premijera pristao sam na imenovanje i uputio se u Zagreb

12.07 Ante Ramljak: Kad je Ivica Todorić u petak 7. 4. potpisao zahtjev za aktiviranjem postupka izvanredne uprave bio sam u Splitu na godišnjem odboru. U subotu ujutro me dočekao poziv Bože Petrova, koji me zvao da mi kaže da su zaključili da me ipak žele preporučiti za povjerenika. Zahvalio sam mu se i rekao da ne mogu to prihvatiti jer tko god to bio mora imati podršku oba koalicijska partnera.

12.04 Martina Dalić: Stojim na raspolaganju odgovoriti na pitanja. Dana 7. travnja bivša počeo je postupak izvanredne uprave, o tome će vas izvijestiti gospodin Ramljak.

12.00 Počinje sjednica Odbora, presjedavajući Odbora Darinko Kosor je dao upute kako se Martini Dalić i Ante Ramljaku treba postavljati pitanja. Prednost u postavljanju imaju članova Odbora za gospodarstvo, jednoglasnom odlukom.

Na sjednici Odbora za gospodarstvo Ramljak i Dalić izvijestit će kako teče proces nagodbe u Agrokoru, kao i o cjelokupnom procesu restrukturiranja koncerna te odgovarati na pitanja - od toga u kojoj je fazi nagodba. ali i na ona vezana za konzultantske ugovore, odnosno za velika novčana primanja savjetnika.

Sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo bit će otvorena i za zastupnike koji nisu članovi Odbora koji će također moći postavljati pitanja ministrici Dalić i izvanrednom povjereniku Ramljaku.

U sabornici zastupnici će raspravljati o Nacionalnom programu zaštite potrošača kojem je cilj osiguravanje visokog standarda zaštite potrošača osiguravanjem slobode odabira proizvoda i usluga, prava na sigurne proizvode i usluge, prava na točne i istinite informacije o sadržaju i kvaliteti proizvoda, prava na transparentne ugovorne odredbe, na zaštitu od nepoštene poslovne prakse kao i mogućnost učinkovitog rješavanja pritužbi i sporova.

Na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora su i tri financijska zakona, konačni prijedlog Zakona o alternativnim investicijskim fondovima, kao i prijedlog zakona o platnom prometu i prijedlog zakona o elektroničkom novcu. 

Komentara 240

DR
drogie
14:09 15.02.2018.

Stvarno je jadno gledati kako politikanti iz oporbe prodaju maglu neukim ljudima uz pomoć Todorića. Todorić nabije preko 50 milijardi duga, nitko mu ne da nove kredite, ugrožava cijelo gospodarstvo, iz očaja se obrati vladi koja reagira brzo i profesionalnoo lex agrokorom te spasi gospodarstvo i BDP, i sad kad se situacija stabilizirala, oporba lupeta o nekakvim naknadama i plaćama Ramljaka te savjetnika i time hrani sve one koji imaju komunistički mentalni skolop. Da nije bilo roll-up kredita, lex agrokora, spašavalo bi se Agrokor iz proračuna ili bi nam se cijelo gospodarstvo urušilo, a toga nema, nema kaosa pa sad oporba jadna izmišlja probleme gdje problema nema. Jadan je ovaj SDP, MOST, Todorić savez. Možete samo gledati kako usprkos krizi oko Agrokora, Hrvatska ima rast BDP-a u 2017. preko 3%, pad javnog duga, rast prosječnih plaća, suficit javnih financija u 2017. itd., nije lako sve to gledati iz oporbe u kojoj ćete dugo, dugo biti.

Avatar Becarina
Becarina
13:57 15.02.2018.

Sve kratko i jasno, strucno, razumljivo i logicno odgovoreno. Umjesto pohvale kojekakve nesuvisle kritike bez dometa i sadrzaja, tako je to kod nas balkanaca. Da su ovi "kriticari vodili povjerenstvo odavno bi bankrotirali i Agrokor i drzava, pogotovo ovi iz iz liste mjesnih zajednica zvane most, Bulj, Petrov i CO..

ST
stefj
14:21 15.02.2018.

Ovdje se jako dobro vidi da su medijski natpisi uglavnom usmjereni da se poništi ovakva nagodba, skoro dogovorena, a da su se na to oporba uhvatila kao i svaki puta muha na go..o... A iz ispitivanje se vidi da su uglavnom u saboru ljudi ograničenog intelekta i obrazovanja, te da su im bitniji politički poeni od radnih mjesta ili stanja gospodarstva... Dobro je Ramljak rekao, ako ne bude političkog petljanja uspjet će se nešto napraviti. Već sad ga zovu izvana i ne razumiju u što se to i kako politika miješa, kakve su to gluposti s računima između privatnih tvrtki...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije