Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI SE RJEŠENJE

I nakon Ramljaka Ramljak. Plenković još nema novog povjerenika

Zagreb: Martina Dalić i Ante Ramljak podnijeli izvješće o poslovanju Agrokora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
21.02.2018.
u 20:57

Vjerovnici su održali privremeno vjerovničko vijeće, ali dio financijskih vjerovnika razgovarao je i s Martinom Dalić

Srijedu su i predsjednik Vlade s najbližim suradnicima i vjerovnici Agrokora proveli na sastancima iza zatvorenih vrata. Vlada je tražila novog izvanrednog povjerenika, ali na kraju dana je premijer Andrej Plenković priznao da nije našao zamjenu Anti Ramljaku. Agrokor neće biti obezglavljen jer će Ramljak raditi do imenovanja novog povjerenika, točnije dok Trgovački sud u Zagrebu ne potvrdi prijedlog Vlade. Ramljak se uz savjetnike sastao s članovima privremenog vjerovničkog vijeća i izvijestio ih o tome da će nastaviti raditi na postizanju nagodbe.

Nema straha od veće kamate

– Nakon razgovora koji smo imali, Ramljakov potez nije me iznenadio. Svim zaposlenicima, vjerovnicima i dobavljačima Agrokora želim poručiti da proces nagodbe ide dalje, da će Agrokor funkcionirati normalno, a Vlada će dotad provoditi konzultacije za novu izvanrednu upravu – umirivao je javnost premijer Plenković. Premijer je istaknuo da je u deset mjeseci rada odrađen kvalitetan posao, ali da angažman konzultanata smatra pogreškom.

– Želim poručiti da nema posebno dramatičnog trenutka danas ili sutra. Odluke će biti dobro promišljene i savjesne. Učinit ćemo sve da nova uprava bude kompetentna – kazao je Plenković istaknuvši da je ključna poruka o stabilnosti procesa koji se vodi. Doznajemo da se potpredsjednica Vlade Martina Dalić tijekom dana sastala s dijelom financijskih vjerovnika. Upravo taj dio vjerovnika, kažu nam izvori, pritišće Vladu da brzo imenuje novog povjerenika kako bi se proces što prije nastavio, a navodno su tražili i da Agrokor vodi stranac neopterećen domaćim terenom. To nije u koliziji s informacijama koje su stizale tijekom tjedna o tome da roll-up kreditori, među kojima jake pozicije imaju Knighthead Capital Investments, Zagrebačka banka i ruska VTB banka, ne namjeravaju mijenjati visinu kamatne stope odobrene za zajam, unatoč Ramljakovu odlasku, ali da su u zamjenu tražili da budu konzultirani pri odabiru novog povjerenika. Tko će voditi Agrokor, velika je nepoznanica jer su iz igre ispali izgledni Ramljakovi nasljednici. Tijekom dana nagađalo se da će u fotelju zasjesti bliksi suradnici Ramljaka – Vladimir Bošnjak ili Zvonimir Mršić. Mršić je demantirao interes za tu poziciju, a za Bošnjaka se zna da ga je dio vjerovnika predlagao. Fabris Peruško, koji vodi Tisak, odbio je imenovanje. Riječ je o čovjeku s pet godina iskustva u jednoj od najmoćnijih konzultantskih kuća McKinsey u kojoj je bio specijalist za restrukturiranje. I pregovori sa Željkom Perićem, iskusnim konzultantom i bivšim savjetnikom premijerke Jadranke Kosor, propali su u srijedu. Svi su “ziceri” propali, a da je neizvjesnost i nedostatak informacija medije naveo u konstrukcije, bilo je vidljivo i iz činjenice da se gotovo svatko tko se približavao Banskim dvorima u srijedu u jednom trenutku našao u poziciji pretendenta na Ramljakovu poziciju. I dok se u Hrvatskoj traži povjerenik, u Londonu se iščekivao pravorijek suda o lex Agrokor, koji će vrijediti u cijeloj EU. Agrokor je u tužbi protiv Sberbanka, koji je pokrenuo pitanje legitimnosti lex Agrokor, dobio u prvom stupnju, a u srijedu bi se trebalo znati je li sud uvažio žalbu Sberbanka ili je i u drugom stupnju priznao lex Agrokor. Ako Agrokor ponovno pobijedi, Sberbank neće moći voditi arbitražne postupke dok je lex na snazi, a to je bitno zbog suda u Sloveniji na kojem se Sberbank nastoji namiriti imovinom Mercatora.

Agrokor mora raditi

Izgledno je i da bi u slučaju pobjede u Srbiji i BiH Agrokor imao malo bolju poziciju. Vlada ima malo vremena da nađe zamjenika ako želi završiti postupak u zakonskim rokovima. Vjerovnici žele da se dogovor postigne što prije, a u interesu im je prije svega da koncern nastavi raditi punom parom i povećavati profitabilnost kako bi bilo više novca za namirenje njihovih tražbina. Na sudu još nije završio postupak utvrđivanja i osporavanja tražbina, pa još nije sigurno tko će sve moći glasovati o prijedlogu nagodbe.

Pogledajte i galeriju: Martina Dalić izlazi iz zgrade Vlade nakon sastanka s vjerovnicima Agrokora

Zagreb: Martina Dalić i Ante Ramljak podnijeli izvješće o poslovanju Agrokora
1/6
   

Komentara 24

RI
rimac444
21:16 21.02.2018.

Komunjare, razni mostići. zidići, razne bitange i njihovi mediji na aparatima, jer nisu srušili postojanog Plenkovića. a ta gamad bi u komplot sa svakakvim vragovima, todorićima i sličnima.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
21:26 21.02.2018.

Idealno rijesenje, obrisao pod s Buljem, Grmojom , Mavasom, Berom..

TH
than
21:08 21.02.2018.

Nista cudno. Nitko ne zeli na brod koji tone, dok mediji samo cekaju da napravi koji propust da ga razapnu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije