Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Ankica Mamić: SDP-u fali i političkih i kadrovskih rješenja

Ankica Mamić
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
05.09.2021.
u 13:50

Možemo! sigurno preuzima mjesto SDP-a i postaje prvi izbor biračima lijevo od centra zbog loše situacije u SDP-u. Ali prerano je govoriti da će to biti trajno rješenje, smatra ugledna stručnjakinja

1. Izbacivanja iz stranke, raspuštanja ogranaka, podjele, optuživanja... Sve se to događa u SDP-u, i to uoči raspisivanja unutarstranačkih izbora. Kako bi sve to moglo završiti i bi li ta uzdrmanost ovaj put mogla biti kobna za SDP?

Očito je da u SDP-u ne postoji ni političko ni kadrovsko rješenje krize u kojoj je ta stranka već godinama. Dok se nije pojavila nova lijeva opcija, građani skloni toj opciji birali su SDP jer je za njih bilo što na desnoj strani spektra bilo neprihvatljivo. I tako je SDP živio na nekoj staroj slavi. Kada je za predsjednika izabran Davor Bernardić, naslijedio je Milanovićeve kadrove u Saboru i u javnosti jer su mediji uvijek zvali bivše ministre da daju mišljenje o svim relevantnim temama. Bernardiću njegovi stranački kolege zapravo nikada nisu pružili pravu priliku, a on očito nije imao liderskog potencijala jer se nije uspio nametnuti. Iako on nikoga nije izbacivao, što znači da je imao posve suprotnu strategiju od Peđe Grbina, ipak je pri prvom gubitku izbora dekapitiran. Točnije, na EU izborima SDP je prošao iznad očekivanja ne zato što je bio dobar, već zato što je HDZ išao s posve novim imenima. Tako je Bernardić preživio samo do parlamentarnih izbora. A lijevi birači sad imaju izbora, tako da je SDP u nemogućoj situaciji i bez nekog rješenja, bilo političkog bilo kadrovskog, i može samo i dalje tonuti.

2. Kada u stranci tako vrije i sve kipti od međusobnih obračuna, može li se stranka uopće posvetiti problemima građana?

I u onoj krizi dok je Bernardić bio na čelu SDP-a vidjeli smo da ne može, a sad se to samo potvrđuje. U njihovu obranu ipak treba reći da stranačke krize, sukobi, neslaganja i nerazumijevanja dobivaju puno veću pozornost medija i javnosti nego neke konstruktivne ideje. Loše vijesti su uvijek puno zanimljivije nego dobre. I lakše dobivaju na vidljivosti. Sad nikoga ne zanima što SDP govori i gradovima i županijama.

3. Može li platforma Možemo! na političkoj sceni ozbiljno preuzeti mjesto SDP-a i može li to preuzimanje postati trajno?

Možemo! sigurno preuzima mjesto SDP-a i postaje prvi izbor biračima lijevo od centra zbog loše situacije u SDP-u. Ali prerano je govoriti da će to biti trajno rješenje. Budućnost platforme Možemo! ovisi i o njezinu uspjehu ili neuspjehu u Zagrebu, o njezinu kadrovskom potencijalu. Osvajanjem Zagreba platforma Možemo! dobila je fantastičnu pozornicu

Pogledajte video: Sudar dvaju putničkih brodova kod Hvara

Ključne riječi

Komentara 1

VI
Village
14:03 05.09.2021.

Aha,više nisu "stručnjaci" već "ugledni stručnjaci"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije