Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkup dionica

Plenković se sastao s Orbanom: 'Mađarska je spremna na pravičan dogovor'

Andrej Plenković i Viktor Orban
Foto: Vlada RH
1/2
Autori: Hina, Vecernji list
28.11.2017.
u 10:51

Premijer je rekao da će Mađarska podržati Hrvatsku u procesu za OECD

Mađarska je spremna da dođe do pravičnog dogovora o otkupu Ininih dionica koje su u vlasništvu mađarskog MOL-a, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom u Budimpešti.

– Bila je ovo prigoda da razgovaramo o svim zajedničkim temama Hrvatske i Mađarske. Razgovarali smo o mađarskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj u Mađarskoj, o prometnoj povezanosti dviju zemalja, o obnovi mostova na Dravi, energetskoj suradnji, o prometnim koridorima – prije svega o koridoru VC. Mađarska i Hrvatske važne su i u smislu trgovinske razmjene, povećana je ta razmjena, investicije su više od dvije milijarde eura – rekao je Plenković, piše N1.

Rekao je i da će Mađarska podržati Hrvatsku u procesu za OECD.

Na pitanje reportera N1 Srbije o tome s kim je to Hrvatska u hibridnom ratu, Plenković mu je odgovorio: "Jeste li vi u Hrvatskoj ili u Beogradu?"

Mađarska je spremna postići pravičan dogovor o otkupu MOL-ovih dionica kako bi se zatvorilo pitanje koje predstavlja opterećenje u odnosima dviju država, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

"Imamo izvrsne političke odnose između dvije vlade. Ne želimo trovati te odnose pojedinačnim problemima, poput Ine i MOL-a. Mađarska bi željela izaći iz tog pitanja što je prije moguće na pravičan način, a pravičan način je, po vama, ako ja to dobro shvaćam, da Inu dobijete natrag", rekao je Orban novinarima nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Orban je naglasio da se u Mađarskoj na pitanje Ine i MOL-a gleda kao na poslovno pitanje "iako mi, kao mađarska vlada, podupiremo pronalazak rješenja".

Rekao je i da odnos Ine i MOL-a treba riješiti što je prije moguće te ponovno vratiti povijesno dobre odnose. "Kada se iz izvučemo iz tog pitanja koje truje odnose, sve ostale razine suradnje bit će ponovno dobre", naglasio je mađarski premijer.

Iz problema Ine i MOL-a proizlaze i sva druga pitanja, pa tako i pitanje hrvatskog članstva u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), rekao je Orban. "Ta su pitanja međusobno povezana".

Evo što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Andrej Plenković i Viktor Orban
1/10

Komentara 13

Avatar aunick
aunick
12:50 28.11.2017.

Nema se sto procitati ni nauciti. Nepismeni komentari ocitih namjera. Svi biste bili proroci jer znanja nemate da analizirate, ali zato imate jaku volju da vidite i gurnete Hrvate u neke mutne i prljave vode. Hajde da i ja budemem malo prorok. Japanci su bili u pocetku sedamdesetih u velikom uzletu, cinili su cuda. Tad je kruzila izreka da ako nafte nema oni ce je izmisliti, izumiti. Eto i sad ima Japana i nafte i bit ce je jos dovoljno i dosta dugo, a sto je bude manje bit ce sve skuplja, na zalost. Jos ce nafta u podmorju Jadrana da bude vrijedna zlata. Nija nafta samo izvor energije. Okrenite se unaokolo, plastika je nafta.

DO
doktorica
13:43 28.11.2017.

ma dajte,kad nam je to Mađarska pomogla,tako se diplomatski govori a to bi barem naši "diplomati-uhljebi" trebali znati.

DU
Deleted user
12:33 28.11.2017.

ma to je super otkupiti dionice, ali otkuda nam pare... sanader nije uzeo, hernadi nije dao, ježić nije uplatio... a i nas porezni obveznika svakim danom sve je manje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije