Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađeni

Vlada ne zna ništa o zapadnoj tvrtki koja bi otkupila Inu od MOL-a

Premijer Andrej Plenković
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
1/6
18.11.2017.
u 18:42

Osim ruskog Rosnjefta, i poljski PKN Orlen spominjan je kao zainteresiran za otkup Ine, ali u Vladi kažu kako im se zasad nitko nije javio

U Vladi su iznenađeni izjavom američke veleposlanice Juliete Valls Noyes da je jedna zapadna tvrtka načelno zainteresirana za Inu. Dva izvora iz kruga premijera Plenkovića potvrdila su da nemaju informacija o kojoj to kompaniji govori američka veleposlanica na odlasku.

Traži se strateški partner

– Vladi se nije javio ni ruski Rosnjeft koji je preko medija iskazao interes za Inu – rekao nam je izvor iz Vlade. Mađarski je MOL još prije godinu dana objavio da želi prodati svoj udjel u Ini, a vlasnik je 49,08 posto dionica. Adresa svim zainteresiranim kupcima, a zasad se o tome javno izjasnio samo moćni ruski Rosnjeft, mađarska je naftna kompanija. Savjetnici koje će Vlada do kraja godine angažirati odabirom na javnom pozivu procijenit će vrijednost Ine te sugerirati da li da je od MOL-a otkupljuje Vlada ili predložiti novog partnera.

– Izborom savjetnika sve će se odvijati u jasnom i organiziranom procesu. Nitko neće biti izvučen iz rukava, da se slikovito izrazim – komentirao je drugi izvor.

Iako je premijer Plenković lani na Badnjak objavio da će država otkupiti MOL-ove dionice u Ini, sve je izglednije da će MOL-ov udio preuzeti novi strateški partner. Vladi je interes riješiti se Mađara u Ini, a Mađari, opterećeni lošim partnerskim odnosima s Vladom ali i procesom koji je pokrenut protiv šefa MOL-a Hernadija i bivšeg premijera Sanadera zbog sumnje u nezakonito stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini, žele se izvući iz Ine. No, po svemu sudeći, Vlada u budućnosti u Ini neće biti partner koji raspolaže s gotovo 45 posto dionica. Dva su razloga za to; prvo, teško da će ijedan novi partner više ući u Inu bez većinskog paketa dionica. Samo takav vlasnički omjer može mu omogućiti neometano upravljanje kompanijom, a s paketom ispod 50 posto dionica samo se može nastaviti sporenje oko prava upravljanja Inom koje je MOL navodno stekao nezakonito. Drugo, sve je izglednije da bi Hrvatska mogla izgubiti arbitražu u Washingtonu, gdje nas je MOL tužio jer država od Ine nije otkupila plinski biznis 2009. i zbog čega traži odštetu od četiri milijarde kuna.

Dionice za odštetu MOL-u?

U naftaškim krugovima procjenjuju da bi država MOL-u taj dug, izgubimo li arbitražu, mogla otplatiti svojim dionicama Ine. MOL bi time stekao većinski udio u Ini. Pitanje je bi li onda bio zainteresiran za prodaju.

Osim Rosnjefta, i poljski PKN Orlen spominjan je kao zainteresiran za Inu. Pitanje otkupa Ine nije samo gospodarsko nego i geopolitičko. Nasuprot tome što premijer Plenković ne “fan” Rusije, u naftaškim krugovima Rosnjeft je ocijenjen kao naftaš koji bi ulaskom u Inu bio koristan toj kompaniji.

Premijer Andrej Plenković
1/8

Komentara 8

Avatar FranjoJosip
FranjoJosip
18:56 18.11.2017.

Možda tvrtka Soroš? Ta je i tako bila njegov pionir

GV
golub Vaso
21:40 18.11.2017.

tlapnja Buzina

NA
navijeke
00:14 19.11.2017.

Ne zna to ni "dama" koja je smijenjena zbog brljanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije