Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granični prijepori

FAZ: Hrvatska u konfliktu sa svim susjedima osim Italije i Mađarske

05.10.2017.
u 13:56

Autor članka Karl-Peter Schwarz smatra da beskompromisno odbacivanje arbitražne odluke u slovensko-hrvatskom graničnom prijeporu slabi Hrvatsku

S Italijom i Mađarskom Hrvatska nema otvorenih graničnih konflikata, ali ima sa svim drugim susjednim državama, piše njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ovaj list najviše prostora posvećuje prijeporu sa Slovenijom podsjećajući na odluku Arbitražnog suda koji je "tri četvrtine Piranskog zaljeva dodijelio Sloveniji" i osim toga "priznao pravo Slovenije na koridor do međunarodnih voda", prenosi Deutsche Welle.

U članku se podsjeća također da je Hrvatska pristala na arbitražu kako bi "okončala slovenski bojkot pregovora Hrvatske o pristupu Europskoj uniji" te da je Hrvatska napustila arbitražni sud jer je slovenski sudac "redovito informirao svoju vladu o tijeku pregovora" i pokušao naknadno "prokrijumčariti" dokumente u sudske spise kako bi utjecao na odluku suda u korist svoje zemlje, čime je sud, po mišljenju Hrvatske, "nepovratno kompromitiran".

U članku se navode i česti prosvjedi Srbije "zbog stvarne ili navodne diskriminacije srpske manjine", prosvjedi Crne Gore zbog podizanja spomenika "desno-ekstremnom hrvatskom emigrantskom teroristu i otmičaru zrakoplova Miri Barešiću" te konstatira da su u najnovije vrijeme osobito opterećeni odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. FAZ navodi prosvjed Sarajeva protiv gradnje Pelješkog mosta, protivljenje Bošnjaka tvrdnjama da islamski teroristi imaju svoja uporišta u Bosni, da Zagreb podupire bosansko-hercegovačke Hrvate u njihovu nastojanju "da dođu do većeg utjecaja u bošnjačko-hrvatskoj federaciji" te da je bosanska tajna služba priznala da nadzire telefonske razgovore hrvatskih političara i poduzetnika.

Autor članka Karl-Peter Schwarz smatra da "beskompromisno odbacivanje arbitražne odluke u slovensko-hrvatskom graničnom prijeporu slabi Hrvatsku jer potkopava njezinu vjerodostojnost i time otežava rješavanje svih drugih problema sa susjedima". I preporučuje Zagrebu i Ljubljani da kao uzor za rješavanje graničnog spora uzmu primjer kako su Njemačka i Nizozemska riješile pitanje granice oko ušća rijeke Ems.

Komentara 258

PO
pointmaker
16:24 05.10.2017.

Kd su nam "diplomati2 na vlasti

Avatar Dobrisha
Dobrisha
15:07 05.10.2017.

ovo je neka zavera veeeelikih razmera, cim niko nema lepu rec za Hrvatsku... naravno, krivica je u drugima

DR
Draš
15:07 05.10.2017.

Lažu,mi jedino sa Italijom nismo u konfliktu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije