Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
200 EURA PO KVADRATU

Analitičari: Vladina posudba zaustavlja pad cijene stanova

kosor
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/2
13.02.2010.
u 13:07

To bi otprilike za stan od 70 četvornih metara iznosilo oko 14 tisuća eura, na poček od dvadeset godina - kazala je Jadranka Kosor u Šibeniku

Za desetak dana u hitnu će proceduru zakon koji će potaknuti prodaju stanova tako što će Vlada svakom kupcu prvog stana posuditi 200 eura po kvadratu! Za stan od 70 četvornih metara to bi bilo približno 14 tisuća eura posudbe, izjavila je danas u Šibeniku premijerka Jadranka Kosor objašnjavajući da je država u HBOR-u već osigurala 31 milijuna kuna, a novac bi se počeo vraćati nakon 20 godina.

 Koliko bi najviše godina smio imati kupac stana i kako će se posudbe osiguravati, tek treba vidjeti. Isto tako, premijerka nije govorila ni kako će cijene stanova utjecati na državnu pomoć.

40 posto povoljnije
– Izračunali smo da bi prvi stan bio povoljniji 40 posto. Vjerujemo da bismo na taj način u ovoj godini pokrenuli prodaju stanova i stanogradnju – dodala je J. Kosor koja očekuje da će se do kraja 2010. uz državne posudbe prodati tisuću stanova.


Procjenjuje se da je samo u širom zagrebačkom području 10 tisuća neprodanih stanova, u cijeloj Hrvatskoj oko 15 tisuća i građevinari zajedno s bankama dugo pritišću Vladu da im pomogne.

Stručnjaci, međutim, nisu bili skloni toj varijanti, pa je ovih dana dr. Maruška Vizek s Ekonomskog instituta ustvrdila da su cijene nekretnina u Hrvatskoj previsoke. Svako izravno upletanje države zaledilo bi cijene nekretnina na sadašnjim razinama što bi, kazala je, bilo suludo bez obzira na to što je u neprodanim stanovima skriveno 300 milijuna kuna PDV-a. Gojko Bežovan, stručnjak za stambenu politiku, iza premijerkine najave iščitava pritisak banaka i pokušaj da se zadrže dostignute cijene.

Kome pomaže Vlada?
– Banke su uložile znatna sredstva u gradnju stanova i ne žele da se cijene ruše. Vjerujem da je najavljeni program ustupak Vlade bankama za neke druge stvari jer nijedna zemlja nije u krizi poticala prodaju stanova na sličan način – kaže Bežovan.

Ako daje novac, Vlada bi morala ući u bilancu tvrtki, vidjeti kako su gradile. Smatra i da je uz 200 eura državne posudbe jako malo ljudi koji mogu uzeti kredit uz postojeće cijene.
- Puno je tu špekulativnog kapitala, previsokih cijena i nekvalitetne gradnje, kaže. Predsjednik komorskog udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović pozdravlja pak svaki oblik subvencija koji će potaknuti prodaju stanova, ali tvrdi da to nije trajno rješenje.

Prošle godine četiri su banke krenule u akcijsku prodaju stanova na kojoj su uspjele prodati tek 350 stanova. Većina tih stanova prodana je u gotovini (80 %) ljudima koji imaju novac, a ne na kredit, pa je pitanje kome bi država pomagala svojim posudbama.

Važne brojke:

200 eura - državne posudbe po četvornom metru stana

20 godina - bit će poček za povrat posudbe državi

31 milijun kuna - državne posudbe po četvornom metru stana

40 posto - bit će jeftiniji prvi stan, izračunali su u Vladi

2000 - zgotovljenih, a neprodanih stanova je na tržištu

1000  - stanova prodat će se u 2010., očekuju u Vladi

Ključne riječi

Komentara 387

MU
Mućanin
13:54 14.02.2010.

RE:labin! Bojim se da si u pravu!!!

ST
stefj
13:30 13.02.2010.

No, super, sad ću izdržavati i građevince. Ko da mi nije dovoljno da izdržavam svu ovu gomilu birokracije, socijale, pjevače i ostalu bagru. Sad moram još pomoći i jadnu građevinsku mafiju... Jadranka, molim te, prestani nam pomagati, dosta...

BI
bigboii
15:58 13.02.2010.

Dobra odluka Vlade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije