Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE SANKCIJE

Američki dužnosnik upozorio Tursku da će SAD blokirati prodaju F-35 ako ona kupi ruski sustav projektila

Američka vojska
Frank May/DPA/Pixsell
26.06.2018.
u 23:30

Ako kupi te sustave Turska će biti i predmet sankcija pod mjerama koje je predsjednik Donald Trump potpisao prošlog ljeta, istaknuo je na svjedočenju u senatu Wess Mitchell, pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja.

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta upozorio je u utorak Tursku da će njihova kupovina borbenih zrakoplova F-35 Lockheed Martina biti ugrožena ako ne odustane od kupovine ruskih obrambenih sustava projektila S-400

Ako kupi te sustave Turska će biti i predmet sankcija pod mjerama koje je predsjednik Donald Trump potpisao prošlog ljeta, istaknuo je na svjedočenju u senatu Wess Mitchell, pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja. 

Tim se zakonom o sankcijama, poznatim kao CAATSA, traži kažnjavanje tvrtki koje surađuju s ruskom obrambenom industrijom. 

"Bili smo jasni da će kupovina S-400 neizbježno ugroziti mogućnost turske vojno-industrijske suradnje sa Sjedinjenim Državama, uključujući zrakoplove F-35", rekao je Mitchell pododboru za međunarodne odnose na saslušanju o odnosima s Europom

Washington i Ankara proteklih su mjeseci pogoršali svoje odnose zbog niza pitanja, poput američke politike u Siriji i pravnih postupaka koji se vode protiv američkih državljana u Turskoj od kojih je naistaknutiji američki pastor Andrew Brunson, optužen za terorizam. 

Mitchell procjenjuje da je u Turskoj pritvoreno oko dvadeset Amerikanaca od kojih mnogi imaju dvojno državljanstvo. 

No Mitchell je i pohvalio Tursku, članicu NATO-a, kao "ključnog saveznika i partnera", spomenuvši podršku kampanji u borbi protiv Islamske države. 

"Vrlo blisko surađujemo s njima u obavještajnom i drugim područjima, no to bi se moglo poboljšati", smatra Amerikanac. 

Predsjednik Donald Trump u utorak je telefonski čestitao turskom kolegi Tayyipu Erdoganu na pobjedi na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a dvoje čelnika se obvezalo da će ojačati bilateralne obrambene i sigurnosne odnose, objavio je ured turskog predsjednika. 

U američkom Kongresu donosi se niz mjera kojim će se blokirati prodaja zrakoplova Turskoj ako kupi ruske sustave, a Mitchell tvrdi kako vlada vjeruje da ima pravne ovlasti blokirati dostavu letjelica i bez podrške tog tijela. 

Američka vojska
1/3
Ključne riječi

Komentara 13

GV
golub Vaso
10:11 27.06.2018.

Turska je prevelika i preznačajna da bi se s njom zajedno.

BF
bf2
14:41 27.06.2018.

"ruski sustav projektila"?? feminiziani novinari utovljeni na filozofskom=sumrak hrvatskog novinarstva

JT
Jedan_tamo
09:45 27.06.2018.

Molim?! Turskoj F35?! Ni u kojem slucaju im tako nesto prodavati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije