Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONA U HRVATSKOJ

Umro je štićenik (83) staračkog doma u Pločama, četvero novooboljelih u Dubrovniku

Foto: Screenshot
1/2
19.04.2020.
u 16:05

Najnovije informacije vezano uz koronavirus u Hrvatskoj pratite na portalu Večernjeg lista

U Hrvatskoj je 1.871 potvrđen slučaj COVID-19, uključujući 709 oporavljenih i 47 umrlih. 

Najvažnije danas:

>> Osam novih umrlih u Hrvatskoj

>> U Splitu tijekom jutra preminula još jedna muška osoba rođena 1950. godine koja je uz nekoliko kroničnih bolesti imala i infekciju COVID19

>> Preminuo je pacijent koji je bio smješten u domu umirovljenika u Pločama

>> Nova žrtva koronavirusa u Osijeku, bila je teški kronični bolesnik

>>  Širi se zaraza u staračkom domu u Koprivnici

*Lista se strelicama na dnu

16:00 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji je nakon 10 dana bez novooboljelih zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj dosad oboljelih je time narastao na 33, a ozdravile su ukupno 23 osobe.

Kod novooboljele osobe radi se o muškarcu srednjih godina, koji nije bio pod mjerom samoizolacije, a zbog povišene temperature i respiratornih problema upućen u COVID-19 ambulantu, gdje je testiranjem otkriveno da je pozitivan. Pacijent se epidemiološki još obrađuje i traži se izvor zaraze. Dobrog je općeg stanja i nalazi na liječenju u Općoj bolnici Varaždin.

Pod mjerom samoizolacije nalaze se 1332 osobe, a čak 201 nova osoba registrirana je samo tijekom posljednja 24 sata. - Ovaj novi slučaj oboljenja samo nas je podsjetio da borba protiv širenja zaraze još uvijek nije završena. Unatoč tome, u Varaždinskoj županiji i dalje imamo dobru epidemiološku situaciju i možemo biti zadovoljni time kako trenutno stojimo. Jasno da ću i dalje ponavljati koliko je važno pridržavati se svih važećih mjera - rekao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

15:30  Dvije osobe su preminule na području dubrovačko.neretvanske županije. Preminuli su 83-godišnjakmi 93-godišnjakinja iz doma za starije u Pločama.

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je kako su dvije osobe izliječene.

Ravnatelj ZZJZDNŽ Mato Lakić rekao je kako su među četiri pozitivne osobe od jučerašnje konferencije za medije, dvije osobe su iz Doma za starije iz Metkovića, jedna medicinska sestra iz Opuzena te jedna pacijentica iz Metkovića

Trenutno u županiju imaju 110 pozitivnih osoba.

Načelnik Stožera Joško Cebalo rekao je da je ukupno do danas iz OB Dubrovnik upućeno 1306 uzoraka prema Zagrebu, a trenutno očekuju nalaze za 107 uzoraka.

Hospitalizirano je 29 osoba. U protekla 24 sata imamo dvije osobe koje su izliječene.

Ukupno je 15 osoba izliječeno u DNŽ., a ukupno je od posljedica COVID-19 infekcije umrlo 6 osoba.

-Što se tiče liberalizacije kretanja kroz županiju, prijedlog DNŽ koji je upućen tiče se podjele na tri zone; jedna bi bila Dolina Neretve, druga Pelješac i otoci, a treća šire područje Dubrovnika. Uputit ćemo prijedlog Nacionalnom stožeru koji donosi konačnu odluku o tome”, rekao je Cebalo.

13:17 Tijekom subote u KBC-U Split preminula je muška osoba srednje životne dobi (rođena 1965. godine). uz nekoliko kroničnih bolesti, osoba je imala i infekciju COVID19. U nedjelju je tijekom jutra preminula još jedna muška osoba rođena 1950. godine koja je uz nekoliko kroničnih bolesti imala i infekciju COVID19. Nijedna od navedenih osoba nije bila korisnik Doma za starije i nemoćne osobe.

Prema izvješću Nastavnog zavod za javno zdravstvo SDŽ od ukupno 176 obrađenih testova još je 11 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4 (od toga jedan korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Split na Zenti i jedan iz Doma za starije i nemoćne osobe Makarska), Makarske 4 (svi iz Doma za starije i nemoćne osobe Makarska), Baška Voda 1 (korisnik Doma za starije i nemoćne Makarska), Vrgorac 1 i Otok 1.

13:15 U zadnja 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije zabilježene su dvije  novooboljele osobe od zarazne boelsti COVID-19. priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Oba pacijenta su s područja grada Siska.

Od trideset pacijenata s područja ove županije, deset pacijenata je ozdravilo (šest iz Siska, dva iz Petrinje, jedan pacijent iz Novske i jedan pacijent s područja općine Velika Ludina), te je sada dvadeset pozitivnih pacijenta na  županijskom području.

13:03  Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je da ima četvero novooboljelih od korona virusa toj županiji te da je jedna osoba preminula od posljedica zaraze.

- Preminuli pacijent je bio smješten u domu umirovljenika u Pločama, radi se o 83-godišnjem pacijentu. Dvoje pacijenata je na intenzivnoj, jedna ženska osoba (93) je u lošem stanju, također iz doma u Pločama. Jedan pacijent se još uvijek nalazi u KBC Split. Osim jučer evidentiranog liječnika koje je pozitivan na Covid, nemamo više osoba iz OB Dubrovnik koje su u samoizolaciji. Jedan naš kolega je ozdravio - kazao je Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke bolnice.

11: 32 U protekla 24 sata na području Zadarske županije nije bilo novih slučajeva oboljelih od koronavirusa.  Ukupno je oboljela 81 osoba, pod aktivnim nadzorom tj. mjerom samoizolacije je 541 osoba, a nadzor je istekao za 1947 osoba. Do sada je testiranje na koronavirus uzimanjem uzorka provedeno nad  659 osoba, od kojih je 566 bilo negativno, 81 pozitivan, a još se čekaju rezultati za 12 uzetih uzoraka.
 
Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru nalazi se 6 osoba od kojih je jedna na respiratoru. U Ortopedskoj bolnici u Biogradu je 7  lakših pacijenata.

11: 27 Na području Koprivničko-križevačke županije tri su novozaražene osobe koronavirusom, otkrio je šef Županijskog stožera Ratimir Ljubić na konferenciji za novinare u nedjelju.

Ukupno su 32 osobe pozitivne od početka epidemije.

Šefica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla navela je kako je dosad u Domu za starije u Koprivnici zaraženo sedmero osoba: pet štićenika i dva zaposlenika.

“Od zadnja četiri slučaja jučer i danas, tri su poznata. Riječ je o kontaktima s pozitivnim osobama.

Imamo još 90 takvih osoba u samoizolaciji. Jedna je nova i zasad ne znamo njezin izvor zaraze”, rekla je dr. Vadla.

11:22 Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je danas da je od koronavirusa preminula još jedna žena iz Osijeka. Imala je 88 godina, teška kronična oboljenja i bila je hospitalizirana u Klinici za infektologiju.

11:13 Na području Brodsko-posavske županije u zadnja 24 sata također nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus.

- Trenutno je hospitalizirano 10 osoba, koje su sve negativne, ali radio se o ugroženim skupinama, korisnicima usluga domova za starije i nemoćne, a nalaze se na liječenju i samoizolaciji. Uzeto je preko 1000 briseva, samo jučer 30. Razlog povećanog uzimanja briseva je i povratak zdravstvenih djelatnika koji su bili u samoizolaciji - rekao je dr. Josip Samardžić, ravnatelj brodske Opće bolnice.

Načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić izvijestio je kako je trenutno 571 osoba u samoizolaciji. Nije zabilježeno niti jedno kršenje samoizolacije. U zadnja 24 sata zabilježeno je 4-5 dojava o radu ugostiteljskih objekata, ali nije utvrđeno da objekti rade, nego su vlasnici radili provjetravanja ili sitne građevinske zahvate. Također je u zadnja 24 sata zabilježeno kako se sedam osoba kretalo bez propusnica, a kontrolirano je 5859 vozila i 7508 vozača i putnika. Ukupno je do sada registrirano 720 osoba koje su se kretale bez propusnica.

11:12 U Požeško-slavonskoj županiji danas je 19. dan bez novooboljelih osoba, navodi se u izvješću županijskog Stožera civilne zaštite. U samoizolaciji se trenutno nalaze 244 osobe. Na analizu je poslano devet novih uzoraka te su ukupno testirane 134 osobe. Na području županije i dalje su potvrđene samo tri oboljele osobe. Jedna oboljela osoba je hospitalizirana, te se dvije nalaze u kućnoj izolaciji.

11:09 Ličko-senjska županija u nedjelju bilježi jednog novog zaraženog koronavirusom, a riječ je o obiteljskom kontaktu već potvrđene pozitivne osobe s područja Udbine, dobrog je općeg stanja i nalazi se u kućnoj samoizolaciji. Iz županijskog Stožera civilne zaštite priopćili su da je u županiji ukupno 21 oboljeli, od kojih je 14 s područja Udbine za koje je zbog širenja zaraze proglašena karantena, pet ih je s područja Plitvičkih jezera, a dva iz Novalje na otoku Pagu.

Pod mjerom samoizolacije je 164 osoba, a testiranje uzimanjem uzoraka provedeno je nad 215 osoba od kojih je 192 negativno, 21 pozitivan, a čekaju se rezultati za dva uzorka. Izliječena je jedna osoba.

10: 28  U Istri u nedjelju nema novooboljelih od koronavirusa - od 82 uzorka koji su uzeti u petak, svi su negativni, a izliječeno je 12 pacijenata u pulskoj Općoj bolnici, što čini ukupno 60 izliječenih od koronavirus u Istarskoj županiji, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite-.  

10:24 Peti dan zaredom u Međimurskoj županiji nema novooboljelih. Dosad je zaraženo ukupno osam osoba, a četiri su izliječene. - Ostali su dobrog općeg stanja i nisu na respiratoru - kaže župan Matija Posavec. Obavljeno je ukupno 237 testiranja. U samoizolaciji je nešto više od 700 osoba. Stožer Civilne zaštite Međimurske županije poslala je zahtjev nacionalnom Stožeru Civilne zaštite da cijela županija bude jedna zona kretanja, za što je dobivena i suglasnost epidemiologa. - Odgovor se očekuje tijekom dana - kaže načelnik Stožera Civilne zaštite MŽ Josip Grivec. Stožer i Županija se za jedinstvenu zonu zalažu od 6. travnja, ali protiv su bili gradonačelnici Čakovca, Preloga i Murskog Središća, pa je svaki od tih gradova predložio svoje zone u kojima bi bile i okolne općine. No, neke općine ostale su izvan tih triju zona, što je dodatno zakompliciralo situaciju. "Gordijski čvor" prekinuo je u subotu nacionalni Stožer najavivši da će županije biti jedinstvene zone. - Sve naše stanovnike moramo tretirati jednako, bez obzira gdje tko živi - istaknuo je župan Posavec i pozvao sve građane da se i dalje drže mjera i uputa.

>> VIDEO Dragan Primorac: Vjerojatno su djeca ključni prenositelji virusa

10:10 Peti dan za redom u Vukovarsko – srijemskoj županiji nema novih pozitivnih osoba na COVID-19 tako da broj oboljelih i dalje stoji na 36. Prema informacijama iz županijskog Stožera Civilne zaštite u protekla 24 sata testirano je 23 osobe tako da je ukupan broj testiranih do sada, na području županije, narastao na 635. 

U samoizolaciji na području županije nalazi se 407 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljeno je 2 prijave o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo da je bilo 1 kršenje samoizolacije. U objektima za karantenu osoba se nalaze 4 osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona se nalazi 1 osoba. Opća županijska bolnica Vinkovci i dalje ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19 dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti.  

-Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. Trenutno se u samoizolaciji, kada je riječ o zdravstvenim djelatnicima, nalaze 2 osobe i to medicinske sestre/tehničari. Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema izliječenih osoba od COVID-19, navode iz Stožera.

10:05 U protekla 24 sata jos su dvije osobe iz Oroslavja pozitivne na COVID-19 te je na području Krapinsko - zagorske županije dosad evidentirano ukupno 118 oboljelih, a trenutno ih je aktivno 112. Tijekom protekla 24 sata uzeto je 85 uzoraka, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

9:24 Nalazi 59 jučer testiranih osoba su negativni tako da je Karlovačka županija sedmi dan za redom bez novooboljelih od koronavirusa i stoji na brojci od ukupno 28 oboljelih i sedam ozdravljenih osoba.

9:22 Na području Šibensko-kninske županije nema novih zaraženih osoba od koronavirusa, tako da je broj zaraženih osoba i dalje 81.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 10 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Jedan je pacijent otpušten na kućnu njegu, a dva su i dalje na respiratoru u KBC Split. Od počeka epidemije do danas  je 18 ozdravljenih osoba.
U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

7:31 Laboratorij Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević uzgojili su virus koji uzrokuje bolest COVID-19 čime su napravili važan korak ka cjepivu. Ravnateljica Klinike Alemka Markotić otkrila je da su zahvaljujući tome što imaju vrhunski laboratorij i tim, prije nekoliko dana dobili ponudu od jedne američke biotehnološke kompanije da sudjeluju u najmodernijim istraživanjima biološke terapije putem stanica.

- Taj moderni pristup bi se možda mogao primijeniti i za liječenje COVID-19, dodala je.

 

Ključne riječi

Komentara 7

ZE
Zambija export-import
11:28 19.04.2020.

Komentiranje situacije je JAVNI INTERES. U čemu je problem u ocjeni Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije kao političkog tijela kojeg nije briga za život i zdravlje ljudi kad dopušta javno okupljanje u Jasenovcu i na taj način ugrožava vlastite građane?

DU
Deleted user
09:46 19.04.2020.

Bravo naši, samo nemojte biti naivci,kao Tesla, od vašeg uspjeha do cjepiva vrlo je mali korak i da imamo imunološki, evo bogate zemlje. Ovako sada dobar ugovor sa nekom dobrom farmaceutskom kućom i svijet spašen, a i RH ekonomija, samo naprijed.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
23:36 19.04.2020.

A nisu ga bas stitili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije