Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Troje zaraženih u Metkoviću, od kojih dvije djelatnice Doma za odrasle

U Općoj bolnici Karlovac otvoreno  "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
18.04.2020.
u 22:09

Epidemiološka situacija je, ističe struka, pod kontrolom.

Županijski stožeri donose izvještaje o zadnjih 24 sata, a vi ih ovdje pratite iz minute u minutu...

22.09 - Potvrđena su tri slučaja zaraze koronavirusom u Metkoviću, a među njima su dvije djelatnice Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju, objavio je u subotu navečer metkovski gradonačelnik Dalibor Milan na svojoj službenoj Facebook stranici.

Riječ je o prvim dokazanim slučajevima zaraze na području Metkovića, a uzorci su uzeti u petak.
„Djelatnice Doma nisu imale simptome i pripremale su se za smjene u izolaciji“, istaknuo je gradonačelnik Milan.

Tijekom subote je iz preventivnih razloga testirano 59 štićenika i djelatnika Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković, a  rezultati se očekuju u nedjelju. 

16:54 - Šest je novozaraženih na koronavirus u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od kojih četiri djelatnika Centra za rehabilitaciju Josipovac u Župi dubrovačkoj te jedan liječnik dubrovačke bolnice, pa je sad ukupan broj pozitivnih 16, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je kako su djelatnici Centra bili asimptomatični, a testirani su u pripremi za smjenu u radnoj izolaciji.

„Kod četiri od 12 utvrđena je zaraza, ali bez simptoma. Inače, Centar je zbilja vrlo ozbiljno shvatio situaciju te smo prije ovoga bili testirali nekoliko štićenika i svi su rezultati bili negativni, a provodili su sve neophodne mjere. Sad ćemo testirati sve djelatnike i štićenike“, naveo je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je kako je zaraženi bolnički liječnik kontakt ranije zaraženog bolničkog liječnika, a testiran je pred izlazak iz samoizolacije i povratak na posao.

Ravnatelj Bekić upozorio je na pojavu prešućivanja simptoma kod pacijenata koji stižu u bolnicu.

„Kažu nam da nemaju temperaturu, a onda im izmjerimo 38,5. Nemoguće je da se takva promjena dogodi unutar sat vremena. Zaniječu i druge simptome", rekao je Bekić te zamolio građane da shvate svoje obveze i odgovornost prema sebi i svima oko sebe poručivši kako nema razloga za uskraćivanjem informacija, a to može biti i pogubno po zdravstveni sustav i zajednicu.

14:30 - U protekla 24 sata Hrvatska ima 18 novooboljelih pacijenata, što znači ukupno 1832 slučajeva koronavirusa od početka epidemije. Od jučer su preminule tri osobe - dvije u Splitu i jedna u KB Dubrava. Svi su pacijenti s određenim komorbiditetima. Testirane su 694 osobe. Ministar Vili Beroš je ocijenio da je ovo dobar rezultat, ali da moramo biti oprezni i mudri te da nas to ne smije pokolebati u poštivanju mjera.

Više pročitajte OVDJE.

14:26 Jučer je u Općoj bolnici Bjelovar na koronavirus testirano 11 osoba. 4 nalaza su negativna,a preostalih 7 rezultata očekuje se tijekom dana.

Do sada je u bjelovarskoj Općoj bolnici bilo 10 pozitivnih na koronavirus, devet osoba je s područja naše županije, a jedna osoba živi i radi u Zagrebu, a liječi se u samoizolaciji u Garešnici.

Podsjećamo kako su prije nekoliko dana testirani i pacijenti koji su bili pozitivni na koronavirus prije više od dva tjedna. Od njih četvero tri osobe su negativne, a jedna je i dalje pozitivna na koronavirus.

14:06 Potvrđen je novi zaraženi u Koprivničko-križevačkoj županiji. Riječ je o kontaktu ranije oboljele osobe, priopćio je u subotu Županijski stožer.

Na području županije dosad je ukupno zabilježeno 29 slučajeva oboljenja uzrokovanih koronavirusom.

13:45 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom, i to je desetak dan zaredom bez novooboljelih. Ukupan broj oboljelih je i dalje 32, a ozdravile su 22 osobe.

Tijekom jučerašnjeg dana u našoj Županiji testirane su 39 osobe, a posebni naglasak je i dalje na djelatnicima Domova za starije i nemoćne osobe. Ukupni broj do sada testiranih je 899.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 1323 osobe, a čak 401 nova osoba registrirana je samo tijekom posljednja 24 sata. PU varaždinska zabilježila je u posljednja 24 sata dva slučaja kršenja mjere samoizolacije i 72 slučaja kretanja bez valjane propusnice. Ukupno je zabilježeno 81 kršenje mjere samoizolacije i 1304 kretanja bez propusnice.

13: 35 Kako je za Makarsku danas potvrdio načelnik Općine Baška Voda Josko Rošćić, preminuo je 55-godišnji djelatnik makarskog Vodovoda koji je bio prva osoba s potvrđenim virusom na području Baške Vode. Rošćić je potvrdio i da je nesretni muškarac i ranije imao ozbiljnije zdravstvene probleme s plućima.

13:05 U Zagrebačkoj županiji zabilježene su dvije novozaražene osobe koronavirusom u odnosu na dan ranije, izvijestio je u subotu Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije gdje je dosad ukupno evidentirana 121 zaražena osoba. Dosad je od koronavirusa izliječena 21 osoba, a tri su preminule.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, s osam ispostava koje obrađuju podatke za grad i okolne općine, izvijestio je da je da je u ispostavi Samobor i Svetoj Nedelji (jedinom gradu koji nema svoju ispostavu) potvrđeno ukupno 25 osoba zaraženih koronavirusom, a deset ih je izlječeno.

U ispostavi Velika Gorica potvrđeno je 35 slučajeva, dvije osobe su izliječene a dvije preminule. U ispostavi Zaprešić bilo je 29 zaraženih osoba, a sedam je izliječenih. Jedan preminuli bio je u ispostavi Dugo Selo gdje je potvrđeno 14 slučajeva te jedna izliječena osoba. U ispostavi Ivanić-Grad potvrđeno je 11 slučajeva zaraze koronavirusom a ondje je jedna osoba izliječena. Ispostava Sv. Ivan Zelina bilježi pet zaraženih koronavirusom, a po jedan ispostave Vrbovec i Jastrebarsko.

12:34 Ni u zadnjih 24 sata nema novooboljelih  od zarazne bolesti COVID-19 u Sisačko-moslavačkoj županiji, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Tako je nastavljen trend bez novooboljelih koji u ovoj županiji traje od uskršnjih blagdana.

Od ukupno dvadeset i osam pacijenata s područja  Sisačko-moslavačke županije, devetero pacijenata je ozdravilo (šest iz Siska, dva iz Petrinje i jedan pacijent iz Novske) te je sada devetnaest pozitivnih pacijenta na županijskom području.

12:15  U Osječko-baranjskoj županiji od koronavirusa je novooboljela jedna osoba, a ukupno ih je 109, izvijestili su u subotu u Stožeru civilne zaštite te ocijenili da je epidemija pod kontrolom, zbog čega su od nacionalnog Stožera zatražili da se omogući kretanje bez propusnica.

Župan Ivan Anušić kazao je na konferenciji za novinare da su jučer testirana 93 uzorka, od kojih je samo jedan bio pozitivan, a riječ je o osobi s osječkog područja koja je bila u samoizolaciji. Istaknuo je kako u županiji nekoliko dana nije bilo zaraženih, a kada ih je bilo, u pitanju su bila jedna ili dvije novoboljele osobe, pa stoga drži da je to dobar rezultat i dobar trend.

12:06 U Požeško-slavonskoj županiji danas je 18. dan bez novooboljelih osoba - navodi se u izvješću stožera civilne zaštite ove županije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 207 osoba. Na analizu je poslano 30 novih uzoraka, te je ukupno testirano 125 osoba. Na području županije i dalje su potvrđene samo tri oboljele osobe. Jedna oboljela osoba je hospitalizirana, te se dvije nalaze u kućnoj izolaciji.

12:04 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije svi pristigli nalazi osoba testiranih na novi koronavirus COVID-19 bili su negativni - ističe se u današnjem priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite. Od ranije zaraženih još dvije osobe su ozdravile, budući su im dva uzastopna nalaza bila negativna. U Brodsko-posavskoj županiji dosad je zabilježeno ukupno 20 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 16 aktivnih te tri osobe koje su ozdravile i jedna preminula. Tijekom jučerašnjeg dana dvije su osobe napustile županijsku karantenu po isteku provedenih 14 dana u samoizolaciji. U karanteni je do sada u samoizolaciju bilo smješteno ukupno 25 osoba od čega je 14 osoba napustilo karantenu te se trenutno u karanteni nalazi 11 osoba.

11: 52 U posljednja 24 sata evidentirana su još tri oboljenja od koronavirusa na području Krapinsko - zagorske županije; dva u Oroslavju i jedan u Novom Golubovcu. Ukupno je 116 osoba bilo pozitivnih na COVID-19 s prebivalištem na području županije. Petero je ozdravilo, a jedna je osoba preminula.

U Splitu preminula starija osoba

11:47 Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Split preminula je starija ženska osoba (96) korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici). Osoba je bila hospitalizirana zbog sumnje u COVID19 infekciju koja je testiranjem i potvrđena, a imala je i nekoliko kroničnih bolesti. 

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 128 testiranih još je 5 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 2, Kaštela 2 i Sinja 1 osoba. Od ukupno 5 novooboljelih 3 osobe su iz samoizolacije. Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika. 97 osoba je hospitalizirano. 8 osoba je na respiratoru i to 6 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije. 100 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. 14 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na dan 18.4.2020. na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 398 osoba zaraženo koronavirusom.

U Općoj bolnici Karlovac otvoreno  "drive in" testiranje na koronavirus
1/11

11:37 Od jučer nema novih pozitivnih nalaza, tako da je na današnji dan na području Šibensko-kninske županije ukupno 81 osoba zaražena koronavirusom. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, a dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC Split. Od počeka epidemije do danas imamo 18 ozdravljenih osoba.
 
Pod mjerama zdravstvenog nadzora i dalje su 467 osoba, od čega je 310 kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji je ukupno 383 osobe. U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da nije bilo kršenja navedenih mjera.


 
Prema mišljenju epidemiologa, trenutna situacija u Murteru, vezano za obolijevanje od bolesti COVID-19 ocjenjuje se kao dobra. Od početka epidemiološke obrade u Murteru imali smo 28 oboljelih osoba, 162 osobe pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije u trajanju 14 dana, od kojih je trenutno 12 aktivnih. Od zadnje novooboljele osobe, koja nije bila poznati kontakt oboljele osobe, niti je bila pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom, prošlo je 9 dana. U međuvremenu se razbolio obiteljski kontakt navedene osobe, što nije neočekivano.
 
Dana 15. i 16. travnja 2020. testiralo se još dvije skupine ljudi u Murteru, kako bi epidemiolozi provjerili ima li nekontroliranog širenja bolesti u općoj populaciji. Po pristiglim nalazima danas, 18. travnja 2020., a koji su svi negativni, epidemiolozi su zaključili da nema potrebe za produljenjem karantenskih mjera za mjesta Murter i Betina. Karantenske mjere za naselja Murter i Betina koje su na snazi od 25. ožujka 2020. godine se ukidaju s današnjim danom.

10:50 U Karlovačkom županiji niti danas nema novooboljelih od koronavirusa, pa županija već šesti dan broji ukupno 28 oboljelih osoba. Od toga ih se broja 5 liječi u Općoj bolnici Karlovac, 2 je u Zagrebu, 13 na kućnom liječenju, a 7 je izliječenih osoba, dok je jedna osoba, nažalost preminula.

10:10 Na području Zadarske županije još je jedna osoba pozitivna na koronavirus, tako da je ukupan broj zaraženih 81. Novozaražena osoba djelatnik je Ortopedske bolnice u Biogradu. U tijeku je aktivni nadzor nad 527 osoba, a istekao je za 1932 osobe.

9:31 Četvrti dan za redom u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema pozitivnih osoba na COVID-19 tako da broj zaraženih i dalje stoji na 36 oboljelih osoba. U protekla 24 sata testirane su 32 osobe, što na području županije čini ukupno do sada 612 testiranih osoba.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 407 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljene su 4 prijave o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo kako su 3 osnovane.U objektima za karantenu osoba nalaze se 4 osobe.

>> VIDEO  Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kada bi mogla završiti pandemija



Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji, zbog blažih simptoma bolesti.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik.

Ukupan broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari.Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema izliječenih osoba od COVID-19. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
12:22 18.04.2020.

Ne kužim kako je baka uspjela doživjeti 96 godina pokraj tih svih groznih užasno smrtonosnih kroničnih bolesti koje su je ubile upravo u trenutku u kojem je fasovala bezopasni virus korone od kojeg nitko nije umro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije