Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Aleksandra Kolarić vodstvu SDP-a: Što se događa sa zagrebačkom organizacijom?

Kolarić je poslala pismu predsjedniku i potpredsjednicima stranke te članovima predsjedništva u kojem je upozorila na probleme u zagrebačkom SDP-u
31. siječnja 2018. u 16:25 29 komentara 6170 prikaza
Aleksandra Kolarić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Aleksandra Kolarić poslala je pismo vodstvu SDP-a zbog stanja u zagrebačkoj organizaciji te stranke. Kolarić je, kako navodi, duboko zabrinuta političkom situacijom u Gradskoj organizaciji SDP-a Grada Zagreba.

Šime Lučin intervju šime lučin Konvencija SDP-a može tražiti opoziv Bernardića

Zagrebačka organizacija naše stranke danas je potpuno je umrtvljena i obezglavljena, a članstvo je duboko apatično i razočarano – napisala je Kolarić.

Istaknula je kako je zagrebački SDP već mjesecima bez političkih odluka i vodstva.

– Naša organizacija je, na žalost, već mjesecima bez vodstva te stoga ne donosi nikakve političke odluke. Zadnja sjednica bivšeg Predsjedništva zagrebačkog SDP-a i Gradskog odbora održana je pred točno četiri mjeseca, 25. rujna 2017. godine. U medijima i među građanima jednostavno nema stavova SDP-a o cijelom nizu relevantnih zagrebačkih tema. Aktivnost pojedinih zastupnika u Skupštini ne može nadoknaditi potpunu pasivnost stranke u gradu po cijelom nizu važnih pitanja. Mi u Zagrebu politički trenutno više ne postojimo – upozorava Kolarić.

Kao drugi problem navela je da je zagrebačkom vodstvu istekao mandat, a izbori nisu niti raspisani.

– Članovima bivšeg predsjedništva i Gradskog odbora mandat je istekao pred dva mjeseca tj. 23. studenog 2017. (čl. 17. Pravila Gradske organizacije SDP-a Grada Zagreba). V.d. predsjednika organizacije je nepostojeća kategorija u Statutu naše stranke. Čak kad bi to imenovanje i bilo u skladu sa Statutom SDP-a, kolega Saša Molan, koji je imenovan na tu imaginarnu poziciju, savršeno je politički nevidljiv u Zagrebu. U studenome prošle godine (21.11.2017.) istekao je zadnji statutarni rok (čl.77 Statuta) za održavanje izbora za novo vodstvo gradske organizacije SDP-a u Zagrebu. Beskrajno odgađanje izbora za Zagreb, kao i za županijska vodstva, predstavlja suspenziju unutarstranačke demokracije – piše Kolarić.

U zagrebačkoj organizaciji, tvrdi SDP-ovka, vladaju klanovski sukobi, netransparentnost i kaos.

– Članstvo je apatično, duboko razočarano, a zagrebačka organizacija je, kao i ostatak SDP-a, razdirana klanovskim sukobima. Netransparentni postupci „čišćenja baze“ tj. isključivanja članova zbog neplaćenih članarina obavijena velom tajne, odluke povjerenika o odbijanju članstva ili o učlanjivanju u nedavno raspuštenu organizaciju donašane bez ikakvih kriterija (Novi Zagreb Zapad), kao i neutemeljena odluka o neodržavanju izbora u Donjoj Dubravi, prijetnje izbacivanjima koje pojedini novoizabrani predsjednici mjesnih organizacija upućuju oponentima, samovolja u vođenju sjednica novoizabranih mjesnih odbora (Maksimir) dodatno doprinose općem osjećaju beznađa i kaosa. Pojavio se i presedan kojim se članstvu zagrebačkog SDP-a zabranjuju sastanci i politički razgovori! Naime među članovima zagrebačke organizacije počeo je kružiti mail, koji je poslalo dvoje stručnih suradnika zaposlenih u Praškoj, a kojim se zabranjuju sastanci i razgovori članova i članova 'potencijalnih kandidata'– stoji u pismu koje je Kolarić poslala predsjedniku i potpredsjednicima stranke te ostalim članovima predsjedništva SDP-a.

Upozorila je i kako se broj članova u zagrebačkom SDP prepolovio te je s 3.000 pao na 1.600 članova. Predložila je, stoga, da se na sljedećoj sjednici predsjedništva stranke odredi datum izbora za tijela GO SDP-a Grada Zagreba te da se izbori održe najkasnije do 30. travnja, a svim članovima da se odmah omogući slobodna, otvorena i dvosmjerna komunikacija.

u saboru Mrsić predstavio izmjene zakona i opleo po Bernardiću: Oglušio se na moje zahtjeve VEČERNJAKOVA VIDEO ANALIZA 'U SDP-u ne možete naći čovjeka koji smatra da je Davor Bernardić dobar lider' Željko Kolar Željko Kolar: 'Ako se SDP ne 'posloži' u idućih nekoliko mjeseci, biramo novog šefa'
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Avatar links
  links:

  zagrebačka organizacija izgleda kao ti i Bero, mlitavo, vodenjavo, nikako...

 • Avatar dras32
  dras32:

  Vec smo se pitali gdje je nestala Aleksandica, nakon sto se vratila u stranku, uhvatio je zimski.san kao i ostale joj stranacke drugove ali nesto toplo o u sijecnju a sutra pocinje veljaca pa se macke probudile i stale dozivat zenike.

 • Miki:

  Alexandra je duboko zabrinuta da joj ne izmakne foteljica.