Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel medijima

Al Jazeera neće objaviti snimku Merahovih ubojstava

'A TV grab released by French TV France 2 shows an image of 23-year-old Frenchman of Algerian descent Mohammed Merah, suspected of a series of deadly shootings in Toulouse and Montauban which killed s
'-'
27.03.2012.
u 13:49

Čelnici Al Jazeere, u čiju su parišku redakciju poslane snimke, u Kataru su odlučili da snimke ubojstava ipak neće pustiti u javnost

U Francuskoj se vodi velika javna rasprava o tome što treba učiniti sa snimkama ubojstava trojice vojnika, troje djece i njihova učitelja koja je počinio, a i snimio Mohammed Merah. Snimke ubojstava istoga dana kad je policija opkolila njegov stan u Toulouseu poslane su u pariški ured Al Jazeere, a nakon što se doznalo da su snimke u rukama medijske kuće, Francuska se podijelila u mišljenju trebaju li ikada ugledati svjetlo dana ili ne.

No, čelnici Al Jazeere, koji su se sastali u Kataru kako bi odlučili što će sa snimkom, odlučili su danas da je ipak neće objaviti. Kažu da snimka pokazuje kronološki tijek događaja te kako se čuju pucnjava i glasovi ubojice i žrtava, no da se ni u jednom trenutku ne vidi lice terorista Mohameda Meraha.

– Nismo senzacionalistička mreža, ne želimo distribuirati snimke bez razmišljanja o riziku i posljedicama – naglasio je ranije šef pariške redakcije Zied Tarrouche.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ranije je pozvao televizijske kuće da ne emitiraju snimke ubojstava.

– Molim odgovorne u svim televizijskim postajama koje posjeduju snimke da ih ne emitiraju pod bilo kakvom izlikom, a ponajviše iz poštovanja prema žrtvama i iz poštovanja prema našoj zemlji – kazao je Sarkozy.

Istražitelji vjeruju da je netko od Merahovih sudionika poslao snimke s obzirom na to da je Merah toga dana od tri sata bio zatočen u svom stanu. Uz USB-u na kojemu se nalaze snimke bila je i poruka u kojoj piše da su ubojstva počinjena u ime Al-Qa'ide, a policija tvrdi kako su poslane "izvan Toulousea".

I obitelji Merahovih žrtava molile su da snimke ubojstava njihovih najbližih ne budu objavljene.

– Moj je sin ubijen, moje 30-godišnje dijete, a ljudi to žele prikazati kao da je riječ o filmu – jecajući je komentirala majka Imeda Ibna Ziatena, prve Merahove žrtve koja je u Maroko otišla posjetiti sinov grob.

I obitelj židovskog rabina Jonathana Sandlera ne slaže se s objavljivanjem snimaka te tvrdi da će pravnim putem pokušati spriječiti emitiranje.

Komentara 12

CO
como
14:51 27.03.2012.

Na bih se čudio da francuske tajne službe imaju svoje prste u ovome...izbori idu, Sarkozyju treba još jedan mandat...gdje ćeš naći bolje glasače od uplašenog naroda. Stari dobri strah.

OB
-obrisani-
15:46 27.03.2012.

Treba se malo prisjetiti pa ce biti jasno tko je prvi poceo sa TV propagandom i koriscenjem media kao oruzje. Tijekom prvog rata sa Irakom, Amerikanci su imali reportere svojim jedinicama tzv \"embedded journalism\" koji su reportirali direktno sa bojista, ali naravno pod kontrolom americke vojske koja je odredjivala sto ce se prikazati a sto prikriti. Americki vojnici se nikad ne prikazuju ubijeni ili kako vriste od posljedica povreda jer bi to umanjilo sliku o svemocnoj americkoj vojsci. Al Qaida je shvatila kakvu snagu imaju slike i njihov utjecaj na gledaoce. Zbog toga su i Talibani poceli koristiti video iako su ga prije zabranjivali kao neislamski. Snimke Merahovog ubojstva ce procuriti prije ili kasnije na internet, bas kao sto su i one snimke americkih vojnika koji uriniraju po mrtvacima ili cuvari koji se izivljavaju nad zatocenicima u Abu Greibu. Problem je ono sto slijedi poslije objavljivanja jer ce te snimke biti tumacene onako kako pogoduje datoj politickoj situaciji.

DU
Deleted user
14:16 27.03.2012.

pa nek ih objave...kad se ubija nek se pokaze i to...bar da se ne zaboravi...par dana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije