Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dan odluke za Agrokor: Plenković s vjerovnicima, Sberbank: Spremni smo za kompromis

Vjerovnici s Vladom žele razgovarati o novom povjereniku za Agrokor nakon što je Ante Ramljak podnio ostavku
26. veljače 2018. u 06:35 19 komentara 14180 prikaza
Martina Dalić i Andrej Plenković
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tijekom dana u Banske dvore na pregovore s Vladom doći će predstavnici svih velikih vjerovnika Agrokora, a očekuje se i da će premijer Andrej Plenković nakon sastanka objelodaniti koga će Vlada predložiti kao novog izvanrednog povjerenika koncerna.

Službena dužnost DORH provjerava Todorićeve prijave protiv Ramljaka

Vjerovnici su iz raznih skupina, od dobavljača iz domaćih i stranih tvrtki i predstavnika investicijskih fondova, svjetskih banaka pa do domaćih bankara, ali složni su u tome da prije imenovanja žele razgovarati s Vladom o novom povjereniku. Ključni sastanak onaj je s pet članova privremenog vjerovničkog vijeća koji je zakazan za 15 sati.

Politički povjerenik

Vjerojatno će tek nakon što vjerovnici amenuju njegov izbor Plenković javno predstaviti ime čovjeka o kojem javnost nagađa danima, a izbor neće biti jednostavan jer se mora zadovoljiti i politički interes i interes vjerovnika, a oni nisu komplementarni. Vjerovnici žele osobu koja je već intenzivno upoznata s procesom, dok Plenkoviću treba osoba koju se neće moći prozvati za sukob interesa te koja će biti politički prihvatljiva.

Vlada bi trebala obaviti razgovor s kreditorima roll-up aranžmana s kojima valja dogovoriti da ne posegnu za aktiviranjem klauzula ugovora koje im omogućuju da podignu kamatu na 1,06 milijardi eura teško zaduženje. Kredit je u cijelosti povučen, odnosno povučeno je 480 milijuna eura svježeg kapitala, iz kojeg je do sada podmireno više od 100 milijuna eura starog duga dobavljačima te je financirano tekuće poslovanje Agrokorovih tvrtki uoči prošle turističke sezone. Za ovu sezonu Agrokor je likvidan i ima oko 200 milijuna eura na računu.

Zagreb: Martina Dalić i Ante Ramljak podnijeli izvješće o poslovanju Agrokora kriza za plenkovića Tjedan drame u Vladi: Ante Ramljak otišao, HDZ-u ostali problemi

Najveći kreditori tog aranžmana su Knighthead Capital, Zagrebačka banka i VTB banka, a prva dva kreditora su članovi privremenog vjerovničkog vijeća. Ruski Sberbank sudjelovao je na sjednicama vjerovničkog vijeća aktivno, a potvrdio je i da dolazi na pregovore u Vladu. Podsjetimo, ta je banka Agrokor financirala s 1,1 milijardu kuna, a njezine je tražbine Ante Ramljak osporio nakon što je banka nezadovoljna roll-up aranžmanom pokrenula sudske postupke diljem regije nastojeći pljenidbom Agrokorove imovine koja nije pod ingerencijom lex Agrokor naplatiti svoje tražbine.

– Sberbank potvrđuje da će sudjelovati na sastancima u Vladi koji će za temu imati rješavanje krize u Agrokoru. Namjera nam je sudjelovati u donošenju rješenja koje će unaprijediti pronalaženje balansiranog kompromisa u ovoj kompliciranoj situaciji i braniti interese kreditora. Nećemo iznositi dodatne informacije ni detalje o sastanku – objašnjenje je pristiglo iz Sberbanke. Može se nagađati da pomirljivi stav znači da Rusi otvaraju mogućnost povlačenja tužbi i povratka pregovorima o nagodbi.

Dobavljači žele granični dug

Uz predstavnike Zagrebačke banke, Sberbanka i Knightheada u privremenog vjerovničkom vijeću sjede i prokuristica Kraša Marica Vidaković, kao predstavnica većih dobavljača, i Mato Brlošić, koji zastupa male dobavljače i OPG-ove, koji su već isplaćeni u stopostotnom iznosu. Veći dobavljači djelomično su podmireni, ali i dalje potražuju više od 540 milijuna eura duga po raznim osnovama.

Ako Trgovački sud prihvati argument da se s podmirenim tražbinama ne može sudjelovati u nagodbi, znatno će se umanjiti broj vjerovnika koji sudjeluju u nagodbi i time pojednostaviti proces, ali će se smanjiti i utjecaj dobavljača, čija je zaštita bio jedan od argumenata pokretanja cijelog postupka izvanredne uprave.

Dobavljači se žele osigurati da će i novi izvanredni povjerenik ostati na pozicijama plaćanja cijelog graničnog duga, kako su dogovorili s Ramljakom, a žele i da se poštuju izmjene u nacrtu nagodbe koje su izborili. Pred Vladom je intenzivan dan nakon kojeg će biti jasnije pozicije vjerovnika Agrokora i u kojem će se smjeru kretati proces.      

Ivica Todorić Novi blog Todorić se ponovno oglasio: Istina neće stati Marin Pucar, šef uprave Podravke i čelnik Udruge dobavljača Agrokora AGROKOR Udruga dobavljača Agrokora: Nagodba nema alternative Agrokorov logotip LEX AGROKOR Odluke u korist Agrokora: Sud u Londonu opet protiv Sberbanka
SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar tipo
  tipo:

  Cuo sam da Speerbank trazi izrucenje blogera - u Rusiju:))

 • Avatar patkovic
  patkovic:

  ne vidim drugo rješenje osim podjele imovine među vjerovnicima srazmjernu dugovanjima

 • stefj:

  Ako ulazi Sberbanka ponovo u proces, stvar je Plenkovića i novog povjerenika kako će ave ispregovarati jer očito kreće sve ispočetka. Vjerovnici sigurno više ne mogu očekivati tako "povoljnu" nagodbu kao s Ramljakom... No, možda sada svi zajedno brzo postignu ... prikaži još! nagodbu jer još jedno miješanje politike proces ne bi preživio.