Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenija

Agrokoru odbačena žalba na postupak pred okružnim sudom u Ljubljani o insolventnosti

Poslovni toranj Agrokor koncerna
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
19.03.2018.
u 14:49

Takvu je odluku slovenski vrhovni sud donio prošle srijede, a prema tumačenju pravnika to znači da imovina Agrokora u Sloveniji više nije zaštićena od mogućih ovršnih postupaka.

Slovenski vrhovni sud odbacio je prošli tjedan žalbu Agrokora na rješenje okružnog suda u Ljubljani kojom se većinskom vlasniku u Sloveniji ne priznaje položaj stranog subjekta u insolventnom postupku prema slovenskom zakonu, potvrđeno je u ponedjeljak iz tog suda, a prenose slovenski mediji.

Takvu je odluku slovenski vrhovni sud donio prošle srijede, a prema tumačenju pravnika to znači da imovina Agrokora u Sloveniji više nije zaštićena od mogućih ovršnih postupaka.

Okružni sud u Ljubljani  u lipnju prošle godine na zahtjev tadašnjeg vladinog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka najprije je priznao proces izvanredne uprave u posrnulom hrvatskom koncernu kao insolventni postupak po slovenskom zakonu, čime je bila zaštićena Agrokorova imovina u Sloveniji, u prvom redu Mercator, od mogućih ovršnih postupaka Agrokorovih vjerovnika.
Kasnije je slovenska vlada na tu odluku podnijela žalbu koju je nadležni sud onda prihvatio.

Kako prenose slovenski mediji, vrhovni sud je i konačno potvrdio stajalište okružnog suda u Ljubljani, dano nakon žalbe slovenske vlade na ranije sudsko rješenje.

Okružni sud, a sada i vrhovni sud Slovenije, utvrdili su da hrvatski postupak izvanredne uprave u slučaju Agrokor ne osigurava ravnopravan, odnosno jednak tretman svih vjerovnika, kako je to zajamčeno načelo u postupcima insolventnosti u Sloveniji.
Kao dodatni argument za takvo gledište, slovenski sud navodi da bi važenje Lex Agrokor značilo da se pravila iz njega primjenjuju i na Mercator koji je solventan i može vraćati svoje obveze.

Ključne riječi

Komentara 2

RI
rimac444
22:36 19.03.2018.

Još jedan razlog za zadovoljstvo komunjarske gamadi, raznih bera, petrova, bulja, marasa ... na žalost predugačak je niz ove gamadi

AN
antonelić
15:55 19.03.2018.

veeeliki uspjeh trilaterale ( anemija-pinokio-klimavica ) ... još samo da spase turističku sezonu i radna mjesta i krećemo u eru blagostanja , kako je već najavila dr.kolinda ... sjajni rezultati vlade ( 136 smo u svijetu od 137 mjerenih država ) ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije