Naslovnica Vijesti Hrvatska

Agrokoru odbačena žalba na postupak pred okružnim sudom u Ljubljani o insolventnosti

Takvu je odluku slovenski vrhovni sud donio prošle srijede, a prema tumačenju pravnika to znači da imovina Agrokora u Sloveniji više nije zaštićena od mogućih ovršnih postupaka.
19. ožujka 2018. u 14:49 2 komentara 796 prikaza
Poslovni toranj Agrokor koncerna
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Slovenski vrhovni sud odbacio je prošli tjedan žalbu Agrokora na rješenje okružnog suda u Ljubljani kojom se većinskom vlasniku u Sloveniji ne priznaje položaj stranog subjekta u insolventnom postupku prema slovenskom zakonu, potvrđeno je u ponedjeljak iz tog suda, a prenose slovenski mediji.

Agrokor - Kulmerovi dvori prihvaćena žalba Odblokirana imovina osumnjičenima u aferi Agrokor zbog povreda kaznenog postupka

Takvu je odluku slovenski vrhovni sud donio prošle srijede, a prema tumačenju pravnika to znači da imovina Agrokora u Sloveniji više nije zaštićena od mogućih ovršnih postupaka.

Okružni sud u Ljubljani  u lipnju prošle godine na zahtjev tadašnjeg vladinog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka najprije je priznao proces izvanredne uprave u posrnulom hrvatskom koncernu kao insolventni postupak po slovenskom zakonu, čime je bila zaštićena Agrokorova imovina u Sloveniji, u prvom redu Mercator, od mogućih ovršnih postupaka Agrokorovih vjerovnika.
Kasnije je slovenska vlada na tu odluku podnijela žalbu koju je nadležni sud onda prihvatio.

Kako prenose slovenski mediji, vrhovni sud je i konačno potvrdio stajalište okružnog suda u Ljubljani, dano nakon žalbe slovenske vlade na ranije sudsko rješenje.

Okružni sud, a sada i vrhovni sud Slovenije, utvrdili su da hrvatski postupak izvanredne uprave u slučaju Agrokor ne osigurava ravnopravan, odnosno jednak tretman svih vjerovnika, kako je to zajamčeno načelo u postupcima insolventnosti u Sloveniji.
Kao dodatni argument za takvo gledište, slovenski sud navodi da bi važenje Lex Agrokor značilo da se pravila iz njega primjenjuju i na Mercator koji je solventan i može vraćati svoje obveze.

Kolinda Grabar Kitarović Predsjednica: Nitko nije vrijedan kompromitirati sve dobro što je napravljeno u krizi s Agrokorom Martina Dalić Šou na Odboru Pernar 'rešetao' pitanjima Dalić pa bijesan napustio sjednicu: 'Samo se smije i izruguje!' Afera AGROKOR Jaić traži Ramljakovu ostavku. U suprotnome, pozivamo premijera da ga smijeni
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • rimac444:

    Još jedan razlog za zadovoljstvo komunjarske gamadi, raznih bera, petrova, bulja, marasa ... na žalost predugačak je niz ove gamadi

  • antonelić:

    veeeliki uspjeh trilaterale ( anemija-pinokio-klimavica ) ... još samo da spase turističku sezonu i radna mjesta i krećemo u eru blagostanja , kako je već najavila dr.kolinda ... sjajni rezultati vlade ( 136 smo u svijetu od 137 mjerenih država ) ...