Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Afera Suhi led: Podignuta optužnica protiv Šostara i još devetero okrivljenika

Uz Šostara su na vrhu popisa optuženih i njegova nekadašnja stručna suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar te direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonja čija se tvrtka, među ostalim, bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom i čišćenjem klimatizacijskih sustava.
18. prosinca 2017. u 11:55 3 komentara 2182 prikaza
Zvonimir Šostar
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Uskok je, nakon provedene istrage, danas podigao optužnicu protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara i devetero njegovih suosumnjičenika koje tereti da su Grad Zagreb oštetili za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana tzv. suhim ledom.

Zvonimir Šostar BRANI SE SA SLOBODE Šostar pušten iz Remetinca, stavio hipoteku na nekretnine vrijedne 3 mil. kn

U optužnici je zatraženo da se od svih okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, izvijestio je Uskok koji je predložio da se na Šostara primjeni tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, jer je nesrazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda procijenjen na čak 10,6 milijuna kuna.

Uz Šostara su na vrhu popisa optuženih i njegova nekadašnja stručna suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar te direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonja čija se tvrtka, među ostalim, bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom i čišćenjem klimatizacijskih sustava. Nakon pokretanja istrage, u travnju prošle godine, njih četvero završilo je u istražnom zatvoru, zajedno s osumnjičenim Mladenom Gojkovićem i Muhamedom Demirovićem, a svima je omogućena obrana sa slobode uz polaganje jamčevine.

Istražitelji sumnjaju da je Šostar od početka 2006. do kolovoza 2013. odobravao "neosnovana plaćanja" tvrtki čiji su vlasnici Ljubić i Žonja, iako je znao da čišćenje metodom 'suhog leda' neće biti izvršena. Šostarova suradnica Mirta Lončar je nakon dogovora tadašnjeg pročelnika i vlasnika kooperantske tvrtke zaprimala zapisnike, specifikacije izvedenih radova i račune u kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, bilo neistinito navedeno da je čišćenje obavljeno metodom 'suhog leda'.

'18.10.2010., Bjelovar - Damir Bajs, ministar turizma Photo: Damir Spehar/PIXSELL' nova afera? Tvrtki sestre Zvonimira Šostara 6 milijuna kuna u četiri godine

Dokumentaciju je potom i potpisivala, potvrđujući tako da su ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene u računima, u ukupnom iznosu od preko 52 milijuna kuna, i izvršene iako to nije bilo istinito, jer je stvarna vrijednost obavljenog bila tek nešto viša od 13,4 milijuna kuna, tvrti Uskok.

Kada su neistiniti računi isplaćeni Zagreb je oštećen za najmanje 38,9 milijuna kuna, a Šostaru je za protuuslugu vlasnik tvrtke navodno predao "točno neutvrđeni novčani iznos te mu plaćao troškove putovanja, hotelskog smještaja i ribolova, a članovima njegove obitelji troškove putovanja u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna", izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Kako bi prikazali da je iznos od najmanje 38,9 milijuna kuna stečen zakonito Ljubić je s još pet osumnjičenih dogovorio ispostavljanje fiktivnih računa, nakon čega su ostali okrivljenici u više navrata osobno podizali ili nalagali podizanje gotovine na ime navodnih pozajmica, putnih i materijalnih troškova ili su vršili daljnja neosnovana međusobna plaćanja i potom podizali gotovinu, sumnjaju u Uskoku.

Pomagači su pritom uzimali proviziju i većinu novca davali Ljubiću koji je, po tvrdnjama tužiteljstva, na taj način došao do čak gotovo 30 milijuna kuna. Osim izvlačenja novca putem fiktivnih računa s drugim tvrtkama Ljubić i Žonja navodno su od početka 2014. do 30. travnja 2015. u namjeri da svojoj tvrtki umanje porezne obveze, u poslovnim knjigama "vršili netočna i nepotpuna knjiženja na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava", čime su nezakonito smanjili obvezu plaćanja PDV-a i poreza na dobit za 2,1 milijun kuna.

Davor Bernardić Potpredsjednici Skupštine Bernardić i Mikulić o uhićenju Šostara: Neka nadležni rade svoj posao Zvonimir Šostar UKINUTO RJEŠENJE Ponovo se odlučuje o istražnom zatvoru za Šostara Zvonimir Šostar Županijski sud Zvonimir Šostar može na slobodu ako položi pet milijuna kuna
Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • darwil:

    Šoci sada bi tebe trebalo staviti na suhi kruh i da piješ suhi led kad si muljao sa klimom i zaposlenici su imali nečisti zrak.Svi koji su oboljeli imaju bronhitis,bakterije i slično trebaju te tužiti a ti si od minulog ... prikaži još! rada dosta prišparao još jedna lopina iz Bandićevog šešira.

  • Deleted user:

    Nerazmjer između prihoda i rashoda - ne nasmijavajte nas; pa općepoznato je da je dovoljno Poreznoj dati izjave da su ti pokojni baka i djed, pokojni roditelji...uglavnom pokojni bliski srodnici - davni desetljeća poklonili hrpu deviza, zlata...i da ti to ... prikaži još!o nisi dao u banku jer im ne vjeruješ...i eto. štedio si dok su drugi rasipali...Pa neki bi mogli kupiti penthouse, vikendicu, kćerki super automobil, majci sređivati kuću i dvorište, štale...samo da nisu ni lipe trošili na režije, hranu, odjeću,obuću,kavu,odmor...na ništa