Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Afera s SMS-ovima nije naštetila HDZ-u, jedini zabilježili rast

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na vrhu je ljestvice najpozitivnijih domaćih političara, "Nitko" je na drugom mjestu, a premijer Andrej Plenković treći
06. listopada 2018. u 11:40 134 komentara 4788 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Afera s lažnim SMS-ovima nije naškodila HDZ-u, premijeru ni Vladi. Od vodećih stranaka samo je HDZ zabilježio rast. SDP je na novoj, najnižoj razini u 15 godina, Most i Živi zid također su u padu. Pokazuje to mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj CRO Demoskop, prenosi HRT.

CRO DEMOSKOP 'Nitko' više nije najpopularniji političar, pretekla ga predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na vrhu je ljestvice najpozitivnijih domaćih političara, "Nitko" je na drugom mjestu, a premijer Andrej Plenković treći. On je ujedno i na vrhu ljestvice najnegativnijih domaćih političara, slijedi ga Davor Bernardić i "Svi političari". 

Što se tiče smjera kretanja zemlje, 72 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, a 19,8 ih misli suprotno. Problemi u pulskom Uljaniku i riječkom 3. maju te afera s lažnim SMS-ovim najvažniji su događaji mjeseca.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 27,5 posto (prema 27,2 posto iz rujna). Rast potpore stranci na vlasti nisu omeli događaji u brodogradilištima niti afera s lažnim SMS-ovima. S druge strane SDP je zabilježio novi najniži rezultat (sada 17,7 posto prema 18,1 posto iz rujna). 

Suspendirani SDP-ovci Cro Demoskop SDP-u najlošiji rezultat u 15 godina mjerenja

Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 12,4 posto (malo manje od prošlomjesečnih 12,7 posto). Negativni rezultat zabilježio je i Most s izborom od 6,0 posto (prije mjesec dana 6,8 posto). Među prve četiri stranke na ljestvici rejtinga u odnosu na prošli mjesec samo je HDZ zabilježio međumjesečni rast, dok su sve tri ostale stranke (SDP, Most i Živi zid) zabilježile međumjesečni pad izborne podrške

Na ljestvici rejtinga političkih stranaka iza vodećeg četverca s izbornom potporom od 3,5 posto slijede Neovisni za Hrvatsku (u rujnu 2,9 posto) i HSS (prije mjesec dana 3,3 posto). Stranka BM 365 zabilježila je izbor od 2,9 posto (u rujnu 3,4 posto), a slijedi stranka Pametno s 2,8 posto. Iznad jedan posto izborne podrške su četiri stranke: Glas (1,8 posto), HNS i IDS (1,7 posto), Hrast (1,2 posto). Tri su stranke s izborom manjim od 1 posto: HSU, HSLS i HDSSB (po 0,6 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,3 posto. I u ovomjesečnom je istraživanju zabilježen relativno visoki udio neodlučnih birača koji sada iznosi 13,1 posto (prema prošlomjesečnih 12,4 posto).   

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a CRO Demoskop HDZ zaustavio pad podrške, SDP i dalje u padu

U usporedbi s prošlogodišnjim listopadom najveći je međugodišnji pad podrške zabilježen za HDZ (-6,0 postotnih bodova), dok je na izbornom kontu SDP-a pad nešto niži (-4,5 postotnih bodova). Most bilježi pad od 1,8 postotnih bodova, dok je Živi zid jedini dobitnik među vodećim četvercem (+5,9 postotnih bodova). Od ostalih stranaka međugodišnji su dobitnici Neovisni za Hrvatsku (+1,5), Pametno (+1,3), Glas i Hrast (po +0,9), HSS i BM 365 (+0,6).

Razina potpore politici Vlade RH u dvadesetom i trećem mjesecu njezina mandata iznosi 31,6 posto (prema 30,5 posto iz prethodnog mjerenja u rujnu). Kad je riječ o nepodršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 54,7 posto (u rujnu je iznosila 58,3 posto). Predsjednica Republike je za svoj rad dobila čvrstu trojku, odnosno 3,32 (u odnosu na 3,28 koliko je izmjereno početkom rujna). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,91 (u rujnu 1,97).

Pogledajte video žustre rasprave Plenkovića i Marasa u Saboru:

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Glas za HDZ-e zlocin je protiv Hrvatske. Samo Bruna Esih i general Glasnovic. Neovisni za Hrvatsku!

 • Avatar komunikolog
  komunikolog:

  Tako je i Josipović vjerovao Macanu i njegovim anketama. Nemalo se iznenadio nakon izbora.

 • SoloHan:

  Jasno je da hadeze gubi potporu Hrvata, koji odlaze Bruni Hasi i Bandiću, ili kalkuliraju, a da Srbi i Jugoslaveni dojučerašnji glasači esdepea, prelaze čuvaru bratstva i jedinstva anemičnom dezerteru.