Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Remorker

Počelo s HGK, a završilo s HAC-om

22. 10. 2008., Tuhobic - Nakon 38 godina izgradnje, u podne je premijer Ivo Sanader otvorio je puni profil autoceste Rijeka-Zagreb, u ukupnoj duzini od 146,5 kilometara. Otvoreno je preostalih 14 i pol kilometara dionice Ostrovica-Vrata i dionice Ravna Go
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
07.06.2015.
u 07:15

Fiktivnim ugovorima izvlačili su novac preko austrijskog računa češke tvrtke

Javnost je za aferu Remorker doznala 17. listopada 2013. godine kad je privedena Zdenka Peternel, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore i desna ruka tadašnjeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića.

Neobavljene usluge

Ona je u pritvoru završila zbog sumnje da je od 2005. do 2011., kada je bila pročelnica ureda predsjednika HGK, potpisujući fakture za usluge koje nikad nisu obavljene, iz HGK izvukla oko 32 milijuna kuna.

Afera je dobila ime po češkoj tvrtki Remorker u vlasništvu Igora Premilovca, preko koje se izvlačio novac iz HGK. A novac se izvlačio tako da je HGK s Premilovčevim tvrtkama i tvrtkama njegovih poznanika sklapao fiktivne ugovore, isplaćivao novac na njihove račune, a novac bi onda bio prebacivan na austrijski račun Remorkera. Premilovac bi zatim taj novac dizao i u gotovini vraćao u Hrvatsku. Vlasnik Remorkera priznao je istražiteljima da je uz proviziju od 10 posto, preko Davora Komeričkog, koji je poslovno surađivao s Vidoševićem, novac predavao Zdenki Peternel.

Premilovac i Komerički istražiteljima su navodno sve priznali, a nakon toga, 13. studenog 2013., Vidošević je uhićen. No izvlačenje novca iz HGK bilo je samo jedan krak afere Remorker. Dva dana nakon privođenja Zdenke Peternel uhićen je Josip Sapunar, bivši član uprave HAC-a zadužen za financije, zbog sumnji za izvlačenje više od pet milijuna eura preko Remorkera iz cestogradnje. Bivši državni tajnik za infrastrukturu i desna ruka Božidara Kalmete Zdravko Livaković 23. listopada završio je na razgovoru na policiji gdje su ga zadržali i u pritvoru. Uskoro su privedeni bivši čelnici HAC-a te neki direktori građevinskih tvrtki. Njih se sumnjičilo da su, kao i u slučaju izvlačenja novca iz HGK, fiktivnim ugovorima izvlačili novac iz HAC-a i uplaćivali ga na račun češkog Remorkera.

Premilovac je došao do HAC-a preko Sapunara, s kojim se otprije znao. A Sapunar je u svojim iskazima istražiteljima kazao da je novac izvučen preko Remorkera predavao Livakoviću, a da mu je on u nekoliko navrata govorio da je taj novac za Kalmetu i za Zadar.

Sapunarovi iskazi

Sapunar je u svom iskazu govorio da je on shvatio da dio novca izvučenog iz HAC-a Livaković predaje osobno Kalmeti, a da se ostalim dijelom financiraju politički krugovi u Zadru bliski tadašnjem državnom tajniku i ministru prometa. Bivši član uprave HAC-a istražiteljima je kazao i da mu je Kalmeta više puta rekao da radi kako mu Livaković kaže i da preko državnog tajnika zna sve što se događa. USKOK je istragu na Kalmetu proširio 17. studenog 2014. Istražitelji su jučer podigli optužnicu za HAC-ov krak Remorkera, no za HGK-ov krak još nisu. Za to imaju rok od 60 dana od završetka istrage. A to je 12. srpnja jer je istraga okončana 12. svibnja.

Komentara 19

JU
Jurica1050
20:14 06.06.2015.

Država je pokradena , novci pospremljeni na sigurno , poduzeća opljačkana i devastiran, radnici na burzi a sada svi nedužni . Kriminalna organizacija je puno učinila u svojih 20 godina vlasti !

Avatar ivica48
ivica48
09:11 07.06.2015.

Ovi likovi navedeni nikome nije oduzeta imovina sram bilo nase sudstvo

MA
Malenkost
08:28 07.06.2015.

Kakvi Likovi! Strasno! HR je lopovska drzava- za plakati je. Napusti Balkan cim prije!! I danas slicni agiraju - jos cekaj da ih se razotkrije. Zbilja svih Balkanaca. Svi bi krali "da mogu". Lopovi su u stvari dugo cak i obozavani od sireg kruga gradana HR - jer "dobro su se snasli - ili cak oni su sposobni". Samo promatranje takvih likova -lopova je jako interesantno- i Indikator najveceg zla koji je u mentalitetu HR puka nazalost duboko pa cak mozda i nepovratno ukorijenjen. Prevara, podmicivanje, kupovanje diploma, kolokvija ili ispita, namjesanje radnih mjesta ... itd, je kao ispuniti Loto. Nema ama bas nikakve svijesti nego prvladava misljenje da je to sasvim normalno. U Novinama ili TV ili od politicara ili od "Akademika" (npr. HAZU) nista se bitnijega ne cuje. Ovo katastrofalno u prvom redu moralno stanje HR Nacije jedva da se analizira a kamoli da odgovorni ili nadlezni brzo i efektivno rade na izkorijevanju ove maligne Anomalije HR drzave. Bivsi Predsjednik- Glazbenik- Slkadatelj- Pravnik i Agnostik samo se je izjasnjavao kao neki civilni Papa. Verbalno je za vrijeme svog mandata gledao zadovoljiti sto vise mogucih "Biraca" ali se nikad nije uhvatio bitnih i gorucih Tema. Sad potmandatarno ima politicke Aktivitete i Ambicije, dakle priznaje da je kao Predsjednik bio politicki Eunuh- sve je znao- ali nije imao s cim- te je samo promatrao sto drugi rade. Sad mu se cini da bi i on mogao! A sto reci za Kolindu! pa dosta paralela s onim bivsim "Sjedokosim" Eunuhom. Osniva razna i mnogobrojna Vijeca- koji je trebaju savijetovati gotovo na svim poljima. Winston Churchill bijase upitan zasto on ne osniva vijeca Eksperta nasto on odgovori: Deva je trebala biti u stvari konj, Ali sve je planirano, zacrtano i ostvareno od vise vijeca koji su vijecali mjesecima u nebrojnim sjednicama i do kasne noci. A resultat je zivotinja koja je ruzna, lijena, spora te gdje se treba sjediti i jahati tu je velika grba. Bravo Kolinda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije