Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prozivan

Božidar Kalmeta – od moćnog političara do USKOK-ove optužnice

Božidar Kalmeta
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
05.06.2015.
u 11:43

USKOK je danas, 5. lipnja 2015., podignuo optužnicu protiv Božidara Kalmeta i još 12 osoba osumnjičenih koje tereti za izvlačenje novca iz HAC-a.

Božidar Kalmeta u politici se pojavio 1993. godine došavši iz tvornice pića Maraska na mjesto dogradonačelnika Zadra. Godinu dana zatim postao je gradonačelnik. U tom je mandatu počela i suradnja sa Zdravkom Livakovićem.

'S njim ni u Crkvu'

Kalmeta je prvih godina devedesetih stvarao imidž mladog, urbanog političara, nesklonog sukobima i zamjeranjima. U to je vrijeme Zadar trpio strašne posljedice rata i velikosrpske agresije koji su gotovo uništili jedan od privredno najjačih gradova. Kalmeta je u svojim prvim godinama gradonačelnikovanja najavljivao ponovni uspon nesalomljivog grada. Tih ratnih i prvih poslijeratnih godina u Zadru gotovo da i nije bilo prave borbe za političku vlast, već isključivo za projekt konačnog proboja tunela kroz Velebit i prolazak autoceste prema Dalmaciji preko Zadra, a ne preko Knina i BiH, čime bi Zadar ostao izoliran. Dolazak autoceste u Zadar godinu dana prije nego u Šibenik i Split Zadru je definitivno dao gospodarski zamah i velik turistički potencijal, a Kalmeti otvorio put političke karijere i donio titulu sposobnog gradonačelnika.

Kalmeta je bio gotovo pa politički neokrznut sve do lokalnih izbora 2001. Osim u vihoru rata, radna mjesta u Zadru nestala su i u vihoru kriminalne, doduše uglavnom kao takve nikad dokazane privatizacije. Praktički prva glasno izgovorena kritika Božidara Kalmete izašla je iz usta nekad najuspješnijeg zadarskog gospodarstvenika, direktora prijeratnog industrijskog diva zadarskog SAS-a Stanislava Antića.

S Kalmetom ne bih ni u Crkvu išao – rekao je 2001. Antić i s nezavisnom listom uz podršku SDP-a i HNS-a na konstituirajuću sjednicu za izbor novog gradonačelnika došao s podrškom 14 prema 13 u odnosu na Kalmetu. No s Antićeve je liste u Kalmetin tabor prebjegla Renata Peroš i Kalmeta je ponovno postao gradonačelnik. Ni optužbe da su Kalmeta i Peroš simboli političke korupcije Kalmeti nisu naštetile. Paralelno se pak u to vrijeme u HDZ-u na državnoj razini događao sukob između Ive Sanadera i Ivića Pašalića, a iako je Kalmeta svrstavan u Pašalićev tabor, vrlo brzo nakon Pašalićeva poraza Sanader je došao u Zadar i prigrlio Kalmetu.

Doći će vam u Zagreb

– Kalmetu ćemo vam, kada dođemo na vlast, odvesti u Zagreb. Razmišljam da ga kandidiramo u Zagrebu pa da im pokaže kako se uspješno vlada gradom – rekao je tada Sanader na konferenciji za novinare. Sanader je došao na vlast, Kalmeta je stvarno otišao u Zagreb, dobio ministarstvo i sa sobom poveo Zdravka Livakovića, ali i vozača Danijela Miočića. Tom je vozaču poslije suđeno zbog reketarenja jednog obrtnika. Kalmeta je tada opovrgnuo da ima ikakve veze s tim i tvrdio je da nije mogao znati što radi njegov vozač. Bila je to zapravo prva mrlja u Kalmetinoj političkoj karijeri, no politički uspjeh u Zadru i dalje mu je bio neupitan. Mnogi u Zadru tvrde da je razlog tome gotovo nezapamćena dominacija nad oporbom u hrvatskim političkim okvirima i o Kalmeti nevjerojatno šutljiv vrh lokalnog SDP-a.

– Je li itko ikad čuo da je Kalmeta spomenuo Ingrid Antičević Marinović ili da je šefica zadarskog SDP-a spomenula njega – riječi su koje su puno puta odzvanjale Zadrom. Kalmeta je vodio zadarski HDZ, Ingrid Antičević Marinović SDP i, što se Zadra tiče, uloge su uvijek bile podijeljene. HDZ je ostajao na vlasti u Zadru, a Ingrid Antičević Marinović u Saboru. U nedostatku SDP-ove kritike iz Zadra, Kalmetu je krajem njegova prvog ministarskog mandata prozivao Ivica Pančić. Taj je SDP-ovac na otvaranje brze spojne ceste s autocestom Zadar 2 – Gaženica 2007. donio maskotu divovske hobotnice tvrdeći da je Gaženica primjer malverzacija i da je tijekom njezine gradnje ukradeno 150 milijuna kuna. Kalmeta je to nazvao cirkusom i HDZ-u potom na čelu devete izborne jedinice donio rekordnih 10 saborskih mandata, a potom krenuo i u drugi ministarski mandat. 

Ostavka Ive Sanadera, njegovo uhićenje, a potom i Fimi media nisu se reflektirali na Kalmetu. Unatoč svim aferama iz njegova resora, on je opet predvodio pobjedničku listu HDZ-a u 9. izbornoj jedinici, potom se vratio u Zadar i pobijedio gotovo u prvom krugu SDP-ova kandidata za gradonačelnika.

>>USKOK podnio optužnicu protiv Božidara Kalmete: Neću dati ostavku jer nisam kriv!

>>Još detalja o životu Božidara Kalmete pročitajte u našoj biografiji

Komentara 30

KS
krseljak.srnova
12:36 05.06.2015.

Nadamo se da će se jednako postupiti i sa Linićem.Jednom je rekla Kosorica,da nema nedodirljivih.Nažalost,svjedoci smo da nije tako.Baš me zanima,da li će netko odgovarati za prodaju Croatia osiguranja.Ako ne prodati će se sve što imalo vrijedi.Merzel nikada nebi bila optužena,da je javno nije prokazao Stanković.Ovi su više štete napravili nego Sanader.

TA
tamanitelj
12:38 05.06.2015.

Znači Milovanović dao dozvolu ,,neći ni on dugo

NJ
njoj
12:15 05.06.2015.

Da je istinita ova optužnica, da građani Zadra sumnjaju u Kalmetu ne bi imao takvu podršku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije