Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Afera Dubai: Markaču nepravomoćno 4 godine zatvora zbog mita

presuda
Jurica Galoić/PIXSELL
03.11.2009.
u 11:28

Markaču je izrečena i zabrana obavljanja posla u trajanju od 5 godina, a njemu i Vukoji oduzima se svakome po 17,5 tisuća eura koliko su primili od Uskokova pouzdanika.

Zdravko Markač (52), voditelj Porezne ispostave Zagreb – Centar i jedan od trojice optuženih iz tzv. afere Dubai  na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora zbog primanja 17.500 eura mita.

Prvi bez imovine
No, osim zatvorske kazne, Markač je zajedno sa svojom majkom, inače tekstilnom radnicom u mirovini, ostao i bez gotovo 3,6 milijuna kuna imovine, postavši tako prva osoba u Hrvatskoj na koju je primijenjena mjera tzv. proširenog oduzimanja imovinske koristi.

Tu i takvu presudu je izreklo vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, a Markaču je još izrečena i mjera zabrane obavljanja zvanja u trajanju od pet godina, te mora vratiti 17.500 eura mita kojeg je, prema optužnici uzeo. Istom presudom, poreznik Ranko Vukoja (43) zbog pomaganja u primanju mita nepravomoćno je osuđen na godinu i pol dana zatvora, te također mora vratiti 17.500 eura mita, dok je financijski inspektor Željko Sičaja (44), zbog istog djela osuđen na šest mjeseci zatvora.

USKOK je Markača teretio da je kao voditelj Porezne ispostave Zagreb – Centar, od Denisa Dorčića tražio 50.000 eura mita, kako mu ne bi tijekom poreznog nadzora poduzeća utvrdio nepravilnosti. Dorčić se tijekom poreznog nadzora za pomoć obratio Sičaji, koji ga je pak uputio na Vukoju kao sponu do Markača. Prema optužnici, sve se odvijalo tijekom prosinca 2008., a Dorčić, koji je bio USKOK-ov pouzdanik, početkom 2009., Vukoji je predao 35.000 eura mita od 50.000 traženih. Vukoja je novac odnio Markaču te su ga podijeli na dva dijela, nakon čega su uhićeni.

Nisu mu vjerovali
– Markaču, vi ste uhvaćeni doslovno s rukama u pekmezu, dok ste dijelili novac. Sud nije vjerovao navodima vaše obrane da ste vi zapravo posuđivali novac od Vukoje, čija je imovina, usput rečeno, 10 puta manja od vaše. Osim toga u vremenu kada ste, kako tvrdite, taj novac posuđivali od njega, išli ste dva puta na skijanje te sa suprugom na put u Dubai. Znači, potrošili ste novca više no što je iznosila ta navodna pozajmica. Posebno vam je otegotno to da ste vi zaposlenik Ministarstva financija, te da ste kao takav trebali biti jedan od stupova države te vladavine prava. Vi ste se trebali brinuti da ljudi plaćaju porez, a umjesto toga, vi ste to zlorabili – kazao je u obrazloženju sudac Turudić.

Govoreći o oduzimanju imovinske koristi od Markača i njegove majke, sudac je pojasnio da je riječ o institutu koji se prvi put primjenjuje. Na snagu je stupio koncem prošle godine, a prema njemu, okrivljenici koji se terete za koruptivna kaznena djela, moraju učiniti vjerojatnim da su imovinu stekli na legalan način. Ako to ne mogu učiniti, imovina se može oduzeti ne samo njima, već i članovima njihovih obitelji te svima koji su s njima povezani.

– Ovaj sud je vrlo pažljivo analizirao vaša primanja od 1996., budući da je tada znatan porast prihoda i imovine. Uzeli smo u obzir, podatke koje ste vi dali Poreznoj upravi, da ste u to vrijeme imali 100.000 njemačkih maraka ušteđevine, te da su isto toliko ušteđevine imali vaši roditelji. Vaša obiteljska imovina procijenjena je na 5,7 milijuna kuna, a ako se uzme u obzir da ste nešto i zakonito stekli, pojavljuje se ovaj višak od 3, 6 milijuna kuna. Uz to, vaša majka, s mirovinom tekstilne radnice, a znamo kako su niske plaće pa i mirovine u tekstilnoj industriji, odlaskom u mirovinu postaje izuzetno poslovno aktivna, što je malo neobično – kazao je sudac.

Markaču je inače sva imovina blokirana još u istrazi i on s njom ne može raspolagati. Ako presuda postane pravomoćna, ovih 3,6 milijuna kuna od obitelji Markač će uzeti država.

Ključne riječi

Komentara 16

DO
doktorica
10:59 04.11.2009.

Pa zato i želimo u EU da se raščisti sa kriminalom i korupcijom,jer izgleda nama to ide teško i sporo,a i pravosuđe se još nije \"prilagodilo\",a možda nema i političke volje nego se čeka da to netko drugi učini .

SM
simune mali
15:59 03.11.2009.

Kao da ih je majka posrala a ne rodila,lopovluk..!

KR
kreont
16:43 03.11.2009.

Zaustaviti lopove isto je već dobra mjera i povratiti protupravno stečenu imovinu. Isto napraviti gosp. Polančecu, Mravaku itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije