Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori 2011.

4. izborna jedinica: Kukuriku vreba priliku dok traje rat na desnici

'26.09.2011., Djakovo - U zgradi gradskog poglavarstva u Djakovu odrzan je radni sastanak Vladimira Seksa i gradonacelnika Zorana Vinkovica. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
1/3
06.10.2011.
u 11:00

Kao i proteklih dvadeset godina, HDZ-ovu slavonsku listu nosit će Šeks, a umjesto Glavaša, suprotstavit će mu se Šišljagić

Četvrta izborna jedinica, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, bit će bojno polje desno orijentiranih stranaka.

Vrdoljak na dva stolca

Da Branimir Glavaš nije u zatvoru, liste bi nosila trojica prvooptuženih na fantomskoj srpskoj optužnici za ratni zločin. Sigurno je, naime, da će HDZ-ovu listu, kao i svih 20 godina neovisne Hrvatske, predvoditi potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Po glasove će s nacionalnom strankom, Hrvatska straža, u toj jedinici krenuti i ratni ministar unutarnjih poslova (drugooptuženi) Ivan Vekić, a Šeksu će se vjerojatno umjesto trećeoptuženog Glavaša, koji ih je vodio 2007., suprotstaviti šef HDSSB-a dr. Vladimir Šišljagić. U istoj jedinici izostat će počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić koji je baš u Osijeku na prošlim parlamentarnim izborima spasio obraz pravaša osvajanjem jedinog mandata u Saboru. Ovaj put Đapić nastupa u šestoj izbornoj jedinici, a "veliki povratak HSP-a", kako ga najavljuje, planira ostvariti aktualni šef Daniel Srb. Već sada, vidljivo je da će najveću bitku voditi HDZ i HDSSB koji posljednje mjesece provode u raspravi tko više cijeni i nastavlja put Franje Tuđmana te drži do branitelja.

Nesumnjivo je i da će se Glavaševo ime ponavljati te mjeriti međusobna razina domoljublja i uloga u obrani domovine članova koji su svi potekli iz HDZ-a. Tome u prilog ide i napomena osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala premijerki Jadranki Kosor na otvaranju zgrade Poljoprivrednog fakulteta u nekadašnjoj vojarni Drava. Podsjetio ju je, naime, da su 1993. ugovor o predaji vojarne Ministarstvu znanosti potpisali baš Tuđman i Glavaš koji je tada bio župan osječko-baranjski. Nije ni premijerka zaboravila pozdraviti hrabre branitelje, Osječane i Osječanke te im zahvaliti na obrani Hrvatske. U tom srazu optužnica i nadmetanja tko je veći domoljub, a što je sigurno i program HSP-a, ali i Vekićeve čvrste desnice, Kukuriku koalicija koju predvodi dr. Biljana Borzan (SDP) stajat će zapravo "sa strane". Odnosno, držat će se "životnijih" tema i građanima nuditi rješenje onoga što ih najviše i muči – pronalaska posla i osiguranja egzistencije. Cilj im je, naravno, stati nakraj HDZ-u kojemu je IV. izborna jedinica, zbog jake utvrde u Virovitičko-podravskoj županiji, jedna od glavnih baza. Upravo zbog gužve na desnici Kukuriku koalicija očekuje da će biti najjača lista koja će osvojiti barem šest zastupnika. Nasuprot veteranima Šeksu, Josipu Đakiću i Ivicu Kirinu stat će B. Borzan, Nada Čalović-Smiljanec, ali i kao 6. na listi HNS-ov Ivan Vrdoljak koji trenutačno sjedi na dva stolca. S jedne je strane koalicijski partner HDSSB-u i zamjenik je gradonačelnika K. Bubala, a s druge je dio Kukuriku koalicije.

– Moja je uloga jedna jedina i pripremam se za ulazak u izvršnu vlast – kaže Vrdoljak koji ne želi komentirati činjenicu da "plovi" u politički nespojivim stranama.

Po glasove će, kao stanovito iznenađenje, krenuti i operni pjevač osječkog HNK, Zagrepčanin Dali Mor. Mladi umjetnik koji se proslavio antivladinim prosvjedima nosit će listu Saveza za promjene Ivana Pernara.

Vrbošić nada HSLS-a

HSLS je svjestan da nema šanse u ovoj jedinici, no nada se da će s Josipom Vrbošićem, doktorom prava i bivšim veleposlanikom u BiH na čelu liste, uspjeti biti bolji nego prošli put i prijeći izborni prag. Laburisti Dragutina Lesara još nemaju listu s kojom će izaći na izbore, no nadaju se da će u svakoj, pa i ovoj jedinici, dobiti mandat. Nositelj Hrvatske ekonomske inicijative Ljubo Jurčić također se nada mandatu.

– Dobri smo u IV. izbornoj jedinici, zajedno sa Strankom umirovljenika, prema anketama, debelo prelazimo prag. Zastupnika očekujemo svakako, ali ne znam koliko njih – kaže Jurčić.

Komentara 22

Avatar wratnik
wratnik
11:30 06.10.2011.

Osjecani vole svojeg Sekija, on za njih A i O

DA
dardal
11:17 06.10.2011.

Tri su izborne mogućnosti: 1. Savez za EU-ropsku uniju 2. Savez za Zapadni Balkan (jugoslaviju) – opcija kojoj su najskloniji nadzirani i protuhrvatski mediji (moguća i zajednička koalicija prve dvije opcije jer su u biti vrlo slične) 3.SAVEZ ZA HRVATSKUU – slobodnu, suverenu i samostalnu

Avatar delminium
delminium
12:19 06.10.2011.

Profesor BG Sigurno si uvjeren da je to baš tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije