Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGLED 2013.

Skandali i propadanje: 10 događaja koji su obilježili hrvatsko gospodarstvo

Zračna luka Zagreb
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
26.12.2013.
u 10:25

Tu i tamo perspektivna ulaganja, pa i iskoraci hrvatskih gospodarstvenika u regiji...

Hrvatsko gospodarstvo bilježi još jednu godinu gospodarskog pada, gubitka radnih mjesta, restrukturiranja, preustroja,... ukratko svih procesa koji prethode oporavku.

Regija i Europska unija, čijim smo dijelom postali ove godine, lagano se oporavljaju, a dugi niz hrvatskih skandala, propadanja i posrtanja, prekidala su tu i tamo perspektivna ulaganja, pa i iskoraci hrvatskih gospodarstvenika u regiji: Todorićevo preuzimanje Mercatora, Roglićev ulazak na poljsko tržište.

Pobrojali smo deset događaja za koje smatramo da su umnogome obilježili gospodarska kretanja u ovoj godini, no ima ih još, i pozitivnih i negativnih; veliko ulaganje u novu tvornicu Sardinu u Postiri na Braču, propast Centar banke i propali pokušaj preuzimanja od češkog J&T-a, preuzimanje Karlovačke banke od strane vlasnika tvornice oružja HS Produkta Ivan Žabčića i Marka Vukovića, nova uhićenja u HAC-u...

1. DIV preuzeo Brodosplit – samoborska tvrtka Tomislava Debeljaka preuzela je u veljači brodogradilište Brodosplit, čime je završena sanacijsko- privatizacijska sapunica koja je trajala godinama. Ostatak godine obilježili su nastavak proizvodnje, novi ugovori s inozemnim naručiteljima, otpuštanja i nova zapošljavanja u škveru, sukobi radnika i novog vlasnika, klasičan hrvatski folklor...

2. Todorić preuzeo Mercator – iz četvrtog pokušaja Agrokor je u lipnju preuzeo 53,12 posto dionica slovenske kompanije za 452 milijuna eura. Osim zbog uspješne transakcije, Todorić može trljati ruke i zbog puno povoljnije cijene po dionici od one koju je nudio godinu ranije kad su ga Slovenci odbili.. Da su tada pristali, dobili bi oko 800 milijuna eura. Ukupni prihod grupacije Agrokor akvizicijom se popeo na sedam milijardi kuna, a broj zaposlenih na impozantnih 60 tisuća. Ovo je definitivno transakcija desetljeća u Hrvatskoj.

3. Povijesna prvostupanjska presuda u slučaju Franak - sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić u srpnju je objavio iznenađujuću presudu u prvoj kolektivnoj tužbi građana protiv banaka, zaključivši na štetu osam banaka. Sudac je u prvostupanjskom postupku zaključio da su banke povrijedile kolektivni interes i prava potrošača, korisnika kredita u švicarskim francima, ništetnim i nepoštenim odredbama u ugovorima o kreditima. Banke su se žalile, pravomoćna presuda, kakva god bude, zasigurno je događaj koji će obilježiti 2014...

4. Predstečajne nagodbe - „umotvorina“ ministra financija Slavka Linića izazvala je dosta kontroverzi, a zakon koji ih regulira mijenjan je četiri puta; predstečajne nagodbe trebale su biti oruđe za spašavanje tvrtki i barem donekle, namirenje vjerovnika. Ispostavilo se da mnogim vjerovnicima iznosi koje su trebali otpisati izazivaju grč, a neke su tvrtke i nakon predstečajnih nagodbi završavale u blokadi. Ishodi su svakojaki (i još ih se čeka...); koplja su se lomila na Dalekovodu čiju je predstečajnu nagodbu odbio sudac Mislav Kolakušić , IGH ju je uspješno sklopio, INGRA traži odgodu roka za sklapanje...

5. Konačno počela gradnja Ikee – pet godina nakon kupnje zemljišta, u listopadu je počela gradnja Ikee u zagrebačkoj Rugvici. Godine od kupnje do neslavnog jubileja obilježili su imovinsko-pravni problemi i smanjenje vrijednosti investicije sa 250 milijuna eura na 100 milijuna. Gradnju kane dovršiti u ljeto 2014. , otvorenjem robne kuće na oko 40 tisuća četvornih metara, s oko 9.500 proizvoda i 300 zaposlenih.

6. Upravljački sukob u Ini s MOL-om – „repove“ koje su ostavili mutni ugovori bivše vlasti oko upravljačkih prava u Ini, ni sadašnja ne rješava baš uspješno. Nakon neuspješnih sastanaka predstavnika Ine i MOL-a, pregovori su zapeli, a mađarska strana podnijela je zahtjev za arbitražom. Hrvatska strana pak gaji očekivanja vezana uz presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera kojega optužnica tereti da je podmićen kako bi Mađarima prepustio vlast u tvrtki koja im ne pripada. Odluči li MOL prodati svoj udio, spekulira se da bi novi vlasnici mogli imati rusku adresu, jer je sasvim izvjesno – hrvatska država sirotinjska je za takvu transakciju.

7. Francuzi preuzeli Pleso – koncesija francuskog ZAIC-a nad Zračnom lukom Zagreb toliko se dugo odgađala da je malo tko više vjerovao u njezinu realizaciju. Početkom prosinca Pleso je na 30 godina prešao pod upravljanje Francuza koji su se, premda su u namicanju novca pokazali izuzetnu sporost, iskazali brzim početkom pripremnih radova na gradnji putničkog terminala. Za koncesiju ćemo dobiti više od 1,5 milijardi eura, a ZAIC obećava da će novi terminal godišnje primati pet milijuna putnika.

8. HGK će voditi volonter, niža članarina – sredinom prosinca doživjeli smo i revoluciju u komorskom sustavu u Hrvatskoj: nakon otvaranja afere „Remorker“, izvlačenja novca iz HGK, i uhićenja dugogodišnjeg predsjednika te institucije Nadana Vidoševića, Skupština HGK ukinula je doprinos i smanjila članarinu za 15 posto, čime će gospodarstvo rasteretiti za 55,6 milijuna kuna godišnje. Odluku o tome hoće li budući predsjednik HGK biti volonter ili profesionalac u stalnom radnom odnosu ostavili su za siječanj.

9. Prodaja Kike najvećem Ikeinu konkurentu – austrijska Kika-Leiner grupa dobila je novog vlasnika, također u prosincu, što se odrazilo i na hrvatsko tržište; preuzela ih je južnoafrička grupacija Steinhoff International, najveći Ikein konkurent, drugi svjetski proizvođač i trgovac namještaja. Na hrvatsko tržište ušli su prvije dvije godine, kad su postali vlasnik Emmezete, u sklopu preuzimanja francuskog Conforama Holdinga.

10. Adris preuzeo Croatia osiguranje, propala prodaja HPB-a- najstarije hrvatsko osiguranje postaje dio Adris grupe koja za 30 posto hrvatskog tržišta osiguranja plaća 119 milijuna eura (za dionice) i još 110 milijuna eura za dokapitalizaciju. Za razliku od Erste banke, koja je nižom cijenom od one koju je ponudila u neobvezujućoj ponudi, izgubila šansu da preuzme HPB i postane druga banka na tržištu, Adris je u finišu „podebljao“ svoj ulog i uspješno zaokružio privatizacijsku priču.

Komentara 23

EN
enigma898
11:17 26.12.2013.

11. Gubitak naftnih polja u Siriji procijenjene vrijednosti cca 114 milijardi kuna... ova priča je očito u medijskoj blokadi, kukuriku vlada je jednim potezom nanijela više štete nego hdz-ovi sitni lopovi i hahari u 20 godina

NO
nonasur
11:07 26.12.2013.

Sve skupa jadno i mršavo. A i promašeno, jer je glavna gospodarska vijest iz 2013. DALJNJE ZADUŽIVANJE DRŽAVE. Time je Hrvatska postala FINANCIJSKI NEODRŽIVA. Bolje neće biti dok: 1. se porezi ne krenu rezati (pogotovo na dohodak) 2. pravosuđe neuđe ne profunkcionira (npr. da osigura običnu naplatu potraživanja) 3. dok birokracija ne prestane gušiti poduzetnike Sve drugo su šuplje priče.

Avatar Personal
Personal
11:34 26.12.2013.

Milanović je pred izbore obećavao smanjenje PDV-a s tadašnjih 22%, a povećali su ga prvo na 23, a onda na 25%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije