Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Večernji 60 Priče

'Čitam Večernji još od 1976. kada je kolporter Lizatović izvikivao naslove iz Crne kronike'

Znaju ga sve trafikantice u Imotskom jer svako jutro započinje dolaskom po svoj primjerak Večernjaka
15. ožujka 2019. u 12:34 6 komentara 5011 prikaza
Ante Aračić, novinar Imotske krajine
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ante Aračić, glavni urednik Imotske krajine, čitatelj je Večernjeg lista pune 43 godine! Večernjak čita još od studentskih dana.

Prvi žiri za natječaj Kratke priče Večernjeg lista Večernjakov 60. rođendan Vjerni čitatelj bio je Krleža, ali priču nije napisao jer je rekao da je on za epske forme

– U rujnu 1976. godine počeo sam studirati u Splitu i na splitskom Pazaru upoznao sam Antu Lizatovića, kolportera Vjesnika, odnosno i Večernjeg lista. Ante je bio dosta simpatičan čovjek, izvikivao je naslove, a oni su se najviše odnosili baš na Večernji list. Upoznali smo se, pomogao bih mu katkad kada je morao otići nešto kupiti ili pojesti, a ja sam ostajao kod novina. Kada bi se vratio gotovo mi je uvijek darovao Večernji list. Tada je Večernji list jedini imao format koji danas ima, a svi ostali Vjesnik, Sloboda Dalmacija, Oslobođenje, Borba, imali su veliki format. Čitao sam Večernji list, svidio mi se sadržaj i tako sam ga počeo svakog dana kupovati – priča Ante Aračić.

Znaju ga sve trafikantice u Imotskom jer svako jutro započinje dolaskom po svoj primjerak Večernjaka. Što se tiče sadržaja svog omiljenog lista, kaže da ga kao novinara sve zanima, a kao Imoćanin osobito rado čita tekstove svojih poznanika i prijatelja Petra Grubišića, Milana Ivkošića, Tihomira Begića...

Uvijek prvi Nakon utakmice Dinamove navijače čekala Večernjakova 'Plava devetka'

– Malo me smeta što nema dovoljno lokalnih vijesti iz Imotskoga, Makarske Vrgorca... – kaže Aračić. Ipak i dalje čita Večernji list.

– Čitam ga svaki dan zbog ljudi koji pišu, tematike kojim se bave i što su malo desniji od ostalih dnevnih novina – mišljenja je Ante Aračić koji je svojedobno bio i Večernjakov dopisnik iz Imotskog. 

– Žao mi je što nisam donio članke koje sam objavljivao, sve ih čuvam – kaže Aračić i napominje kako nije lako biti lokalni dopisnik. Što zbog lokalnih političara, što zbog međuljudskih odnosa u sredini u kojoj se svi znaju.

– Uvijek bježim od crnih tema, volim pozitivno istaknuti, ali zbog nečega čitatelji više vole crne vijesti. Sjećam se da je i Ante Lizatović na pazaru uglavnom izvikivao naslove iz Crne kronike Večernjeg lista – govori Aračić čiji glas u Dalmaciji i BiH svi dobro prepoznaju jer je dugogodišnji dopisnik Radio Splita. 

NAGRADNI NATJEČAJ Imate li uspomenu koja vas veže uz Večernji list? Osvojite nagradu vrijednu 10.000 kuna

Iza sebe ima 45 godina novinarskog staža i vodi zanimljivu statistiku.

– Na Radio Splitu bio sam vanjski suradnik 36 godina od 1976. do 2012. Imao sam 8560 javljanja uživo. Isto tako, u tom razdoblju imao sam 3150 javljanja uživo za Radio Posušje, 4100 za Radio Imotski, gdje sam vodio humorističku emisiju, zvala se Čvoka, 150 emisija je emitirano, a imao sam 550 javljanja za Hrvatski radio Herceg-Bosne za vrijeme Domovinskog rata. Ukupno oko 12.000 javljanja ili desetak tisuća priča iz Imotskog – ponosan je Ante Aračić.

Najaktivniji je bio za vrijeme Domovinskog rata. Kada je raketiran odašiljač Biokovo samo u jednom danu imao je 14 javljanja na Radio Splitu. Bio je i ratni reporter.

– Prošao sam, uglavnom s imotskim postrojbama, 3. imotskom bojnom koja je bila u sastavu 4. gardijske brigade i 115. bojnom, ratišta od Konavala do Maslenice, a obišao sam ratišta oko Jajca, Livna i Tomislavgrada – prisjeća se Aračić.

Prvi tekst je objavio 1974. u Imotskoj krajini koja izlazi od 1970. godine, gotovo 50 godina.

Novinarstvo se u tih pola stoljeća jako promijenilo, a Ante kaže da za njega internet nikada neće moći nadomjestiti papirnata izdanja.

– Ja sam stara garda, dvije godine do mirovine, meni je draže kada mi novina u ruci ''šuška''. Ali eto, internet i portali sve su zastupljeniji, novina izlazi jednom u 24 sata ili kao Imotska krajina jednom mjesečno, a portali objavljuju vijest čim se dogodi. Zato drukčije pišeš za portal, drukčije za novinu. I ja surađujem s nekim lokalnim portalima, recimo Podbablje.com – kaže Aračić. 

Večernji 60 - Poplava u Zagrebu Svitanje najtužnijeg dana u Zagrebu Glas iz tranzistora te je noći bio jedini zvuk koji je pratio huk podivljale rijeke

Imotska krajina u početku je zamišljena kao pismo od kuće namijenjeno gastarbajterima diljem svijeta, jer gotovo da nema države u kojoj nema Imoćana. Unatoč današnjoj brzini širenja vijesti i internetskim portalima, Imotska krajina do danas se zadržala i ima svoju publiku. List izlazi mjesečno, a bavi se i publicistikom. Do sada je izdano 56 knjiga u zavičajnoj biblioteci čiji urednik je Mladen Vuković.

Kakva će biti sudbina Imotske krajine nakon što Ante Aračić ode u mirovinu, teško je prognozirati, ali  njezin glavni urednik nada se da će i dalje opstati.

– Žilavi smo mi kao i vi. Sjećam se, Lizatović je svako jutro na pazaru prodavao po 500 primjeraka Večernjaka i sve bi otišlo do 11 sati. Sad ne znam koliko se prodajete po kioscima, ali jasno mi je da više nije tako, ali unatoč portalima, pa i portalu Večernjeg lista, novine se i dalje čitaju. Uvjeren sam da će tako i ostati – zaključuje Aračić.   

Osvojite paket u vrijednosti 10.000 kuna!

Podijelite s nama uspomenu koja vas veže uz Večernji i osvojite poklon paket u vrijednosti 10.000 kuna! Svoju priču možete nam poslati kao samostalni tekst, tekst i fotografiju ili kao video putem ove stranice. Radove ćemo objaviti 01. travnja 2019. a pobjednik/ca će biti proglašen/a 03. svibnja 2019.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja