Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od srijede do ponedjeljka

'Uskrsni protokol' ili što se slavi i koji su običaji

uskrs
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
02.03.2016.
u 17:00

Uskrs je najveći kršćanski blagdan i kršćanski ga svijet najsvečanije proslavlja

Donosimo vam kompletan "Uskrsni protokol" odnosno sve običaje od Velike srijede do Uskrsnog ponedjeljka.

VELIKA SRIJEDA

Vjernici se prisjećaju Jude, simbola izdajica

U srijedu vjernici se prisjećaju Judine izdaje Isusa Krista, koji je postao “simbolom svih izdajica”, kako je rekao fra Zvjezdan Linić o Judi, dodajući da se prema liturgijskoj kronologiji događaja izdaja vjerojatno dogodila dan prije posljednje večere.

VELIKI ČETVRTAK

Pranje nogu, posveta ulja, dan svećenika

U spomen na Isusa Krista, koji je oprao noge svojim učenicima, u obredima na misi Gospodnje večere svećenik muškarcima pere noge. Toga dana je i posveta ulja, biskup okuplja svećenike, pa je zbog toga i dan svećenika te spomen ustanovljenja euharistije.

VELIKI PETAK

Zapovjedni post i nemrs, služba riječi

Dan velike tuge zbog Isusova raspeća i smrti na križu. Zbog toga je Veliki petak dan strogoga posta i nemrsa. Toga dana nema euharistijskog slavlja (svete mise), već se obred služi kroz službu riječi, klanjanje križu i podjelu svete pričesti.

VELIKA SUBOTA

Dan šutnje i bdjenja, priprema se hrana

Subota je dan tišine i vazmenog bdjenja uz Kristov grob. U puku se priprema uskrsna hrana, koja se već u subotu uvečer donosi na blagoslov. Dan je to i sakramenata za katekumene, odrasle osobe koje prihvaćaju vjeru i sakramente.

USKRSNA NEDJELJA

Najznačajniji kršćanski blagdan, bogat stol

Uskrs je najveći kršćanski blagdan i kršćanski ga svijet najsvečanije proslavlja. Uskrsni stol bogat je i obilan. “Isus je uskrsnuo. Isus svima želi biti spasitelj. Želi steći sve ljude. Daje priliku za život svakom čovjeku”, napisao je fra Zvjezdan Linić.

USKRSNI PONEDJELJAK

Prvoga dana nakon Uskrsa Crkva se sjeća Isusova puta u Emaus i njegova prvoga susreta s učenicima, koji su ga prepoznali po lomljenju kruha. Običaj su na Uskrsni ponedjeljak, koji je praznik u većini zemalja Europe, posjeti rodbini i prijateljima.

>> Četveročlana hrvatska obitelj za Uskrs će u Dubaiju potrošiti 100.000 kuna

Ključne riječi

Komentara 1

PA
pan-am
09:12 26.03.2016.

Sretan Uskrs ,živi i zdravi mi bili!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije