Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.06.2011. u 12:00

Moglo bi se dogoditi da o članstvu u Europskoj uniji odlučuje četvrtina birača ili 25 posto.

Ovaj tekst pišem dok još nisam čuo “jako dobre vijesti” koje je Hrvatskoj za danas najavio predsjednik Europske komisije Barroso. Čini se da bi hrvatski pregovori s EU mogli završiti u ovom mjesecu, pa bismo “svi” morali biti sretni. Kad je riječ o EU, to poopćavanje je uobičajeno: ono što veseli političku elitu i medije, trebalo bi veseliti cijelu Hrvatsku. A tu neistinu šire najviše oni koji su se pobojali da bi mogla biti riječ o neistini.

Naime, ako cijelu Hrvatsku usrećuje ulazak u Europsku uniju, zašto je Hrvatski sabor promijenio Ustav, pa će o tom ulasku odlučivati natpolovična većina izišlih na referendum, a ne natpolovična većina svih birača, kako je u Ustavu pisalo prije promjena? Dakle, s jedne strane nametanje krivotvorine o “cijeloj zemlji”, a s druge strane strah da ni polovica birača na referendumu o ulasku u EU ne bi zaokružila “za”. Ako, na primjer – što i nije nerealno očekivati – na referendum iziđe 50 posto birača, te od tih 50 posto više od polovice bude za ulazak u EU, mogla bi to biti brojka od oko milijun ljudi. Tako bi o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji odlučila četvrtina birača ili 25 posto! To je samo nešto više od broja onih koji, po nekima, nikad nisu prihvatili hrvatsku državu i rado bi obnovili Jugoslaviju. Jadranka Kosor, Ivo Josipović i drugi političari tako ne računaju, u njihovoj EU-mitologiji podrazumijeva se da je ulazak u Uniju interes “svih građana” i “cijele Hrvatske”. Ovo što pišem nije euroskepticizam, nego su činjenice.

Ako je tako golem nesklad između promidžbe EU kao “povijesnoga cilja” i moguće tri četvrtine građana za koje taj cilj ne znači nikakav dobitak, ne znači li to da je ponor između elita i stanovništva nepremostiv? Ne znači li to da su u Hrvatskoj podjele na lijeve i desne, na “ustaše” i “partizane”, na sjever i jug, potpuno beznačajne u usporedbi s interesnim podjelama koje se mogu vidjeti i na odnosu prema Europi?

Ne pokazuje li upravo krivotvorenje sreće “cijele Hrvatske” koja je navodno obuzima na završetku pregovora da će politički mitovi i prezir prema puku i dalje biti osnovna obilježja hrvatskih vlasti? Do komunističkih mitova kao što su bili “interesi radničke klase”, “samoupravni socijalizam”, “bratstvo i jedinstvo”... nitko nije držao osim političara i novinara. U posljednjih desetak godina u javnost se vratila komunistička mitologija u demokratskom ruhu, pa i Ivo Josipović, i J. Kosor, i Luka Bebić, i Vesna Pusić, i Zoran Milanović i drugi, kad se služe euro-retorikom, obnavljaju duh politike iz bivše države, duh kumrovečke škole koju su neki od njih pohađali. U jednom od Tuđmanovih političkih mitova Hrvatska je bila “regionalna sila”, a ljevičari su ga ismijavali do iznemoglosti.

Tu sintagmu poslije Tuđmanove smrti nitko nije ni rabio, a s dolaskom Račana na vlast javnost preplavljuje obnovljeni govor socijalizma s novim riječima, govor pun “detuđmanizacije”, “demokratskih promjena”, Europe, Europske unije, “europskih vrijednosti”, “europskih kriterija”, “obitelji europskih naroda”... A kao što se nekad društvo dijelilo na “progresivne snage” i “retrogradne snage”, sada se po kriterijima europejstva Hrvatska dijelila na “urbanu” i “ognjištarsku”. Tvorci tih razlikovanja bili su isti u komunizmu i demokraciji, a ishodište im je u partizanskom opanku. Istodobno doista prestajemo biti “regionalna sila” i pretvaramo se u – balkansku koloniju.

Kad se sve to uočava, nije riječ o protivljenju Europskoj uniji i sumnji u smisao njezina postojanja – premda je i to tema za razgovor – nego o podaničkom odnosu hrvatskih vlasti prema središtima moći u Europi, o žrtvovanju nacionalnih bogatstava, nacionalnoga ponosa i ratnoga pobjedništva onome tko te na to žrtvovanje prisiljava, a navodno će ti u njegovu društvu biti dobro. Osobno, glasovat ću za ulazak u EU, jer povijesno tamo pripadamo, ali u nadi da ćemo kad-tad imati suverenu vlast poput Tuđmanove, a ne na poziv Jadranke Kosor i Ive Josipovića.

Komentara 92

ZV
zvan12
12:27 10.06.2011.

Da, mi tamo pripadamo. No, Srbija koja tamo ne pripada ce biti primljena bez zadrske (mozda skupa s nama!!!), pa onda krece regionalizacija Hrvatske, pa zajednice opcina, pa \"jezik\" BHS ... A suvereniteta jos manje, politicke volje nema ni sada, a kamo onda ...

AN
ana
12:26 10.06.2011.

Dragi godpodine Ivkošiću - kao što bi to rekli stari i dobri Marx i Engels - nije bitno nacionalno, nego klasno, kao što to danas potvrđuje vodeća \"elita\". Ja neću glasati za ulazak u Eu - nešto malo gospodarskog poboljšanjaa bit će plaćeno teškim razočarenjima - poniženja i eksploatacija koju je EU do sada pokazivala u odnosu na Hrvatsku, nastavit će se na nešto drugačiji način, u drugačijim okolnostima, ali će stil ostati isti. A kad se već jednom nekuda ili u nešto uđe, onda je jako teško izaći - kao što je to općenito poznato!

PA
pariz16
09:58 11.06.2011.

početak kraja Europe-kad se pojavi hrvatska inteligencija i hrvatski banovi u liku i djelu-bebića,šeksa,jarnjaka,boljkovca,vidoševića-pa ti bi svijet uništili a kamoli Europu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?