Naslovnica Tech/Sci Znanost

Znanstvenici u laboratoriju razvili ljudska jajašca

Znanstvenici u New Yorku i Edinburghu razvili su novu metodu razvoja jajašca od rane faze do potpune zrelost
09. veljače 2018. u 12:56 0 komentara 211 prikaza
umjetna oplodnja
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Znanstvenici su u laboratoriju razvili ljudsko jajašce do pune zrelosti, što bi mogla biti prekretnica u postupcima potpomognute oplodnje.

oplodnja oplodili jajašce Od laboratorijske sperme nastalo zdravo potomstvo

Znanstvenici u New Yorku i Edinburghu razvili su novu metodu razvoja jajašca od rane faze do potpune zrelosti, objavljeno je u časopisu Molecular Human Reproduction. Jajašca su razvijena do faze kada se mogu oploditi.

"Ovo je prvi put da je ljudsko jajašce razvijeno u laboratoriju do faze potpune zrelosti", kaže se u izjavi sveučilišta u Edinburghu.

Stručnjaci koji nisu sudjelovali u istraživanju pozdravili su rezultate kao obećavajuće, ali upozoravaju da bi mogle proteći godine dok se oni ne pretvore u sigurnu i dokazanu terapiju.

Tehnika bi posebno mogla biti korisna za žene koje, primjerice, prolaze kroz kemoterapiju koja negativno utječe na plodnost.

To bi im omogućilo da se, prije početka kemoterapije, jajašca u ranoj fazi razvoja zamrznu i zatim kasnije u laboratoriju uzgoje do pune zrelosti.

umjetna oplodnja Nova metoda IVF oplodnje I to je moguće: U Ukrajini rođena beba s DNK triju roditelja beba u srcu od injekcija Fotografijom svoje novorođene djevojčice majka upozorila na teškoće kroz koje je prošla beba manipulacija DNK Kroz dvije godine bit će moguće da dijete ima - 3 biološka roditelja
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.