Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oplodili jajašce

Od laboratorijske sperme nastalo zdravo potomstvo

oplodnja
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
27.02.2016.
u 16:08

Stručnjaci kažu da je ovo važan korak prema osmišljavanju slične tehnike koja bi u dogledno vrijeme mogla pomoći u liječenju neplodnosti kod mladića kod kojih je do takvog stanja došlo zbog oštećenja nastalih uslijed liječenja od raka

Kineski znanstvenici su iz matične stanice, koja je u laboratoriju pretvorena u spermij u ranoj fazi, uspjeli oploditi jajašce iz čega je nastalo zdravo potomstvo sposobno za daljnju reprodukciju, objavljeno je u časopisu Cell Stem Cell. 

Stručnjaci kažu da je ovo važan korak prema osmišljavanju slične tehnike koja bi u dogledno vrijeme mogla pomoći u liječenju neplodnosti kod mladića kod kojih je do takvog stanja došlo zbog oštećenja nastalih uslijed liječenja od raka, infekcija poput zaušnjaka ili bilo kakvog drugog problema koji je rezultirao neplodnošću.

Nastanak spermija u testisima jedno je od najduljih i najzamršenijih procesa u ljudskom organizmu, jer od početka do kraja kod većine sisavaca traje više od mjesec dana. Sada su znanstvenici taj proces uspjeli ostvariti u laboratoriju.

Embrionalna matična stanica, koja se može pretvoriti u bilo koju vrstu tkiva, uz pomoć 'koktela' kemijskih spojeva, hormona i testikularnog tkiva postupno je u laboratoriju pretvorena u spermij. Da bi se pravilno razvila, stanica je morala proći kroz delikatan proces promjene svoje DNK koji se naziva mejoza. 

Kao i kod ženskih jajašaca, spermij mora izgubiti polovinu svojih kromosoma kako bi ih oplođeno jajašce imalo normaln broj.

Spermiji koje su znanstvenici s Medicinskog fakulteta Nanjing stvorili nisu nalikovali 'punoglavcima' s repićem koji im omogućuje plivanje. Naime, proces je prekinut ranije pa su stvoreni spermatidi koji imaju točan broj genetskih informacija. Oni su umjetno potpomognutom oplodnjom uspješno umetnuti u jajašca laboratorijskih miševa.

"Svi su potomci bili zdravi i plodni", rekao je za BBC profesor Xiao-Yang Zhao s kineske Akademije znanosti.

Upozorio je da postoji još jedna prepreka. Naime, nijedna odrasla osoba nema embionalnih matičnih stanica, no kineski znanstvenici vjeruju da bi se stanice kože u dogledno vrijeme mogle pretvoriti u matične.

Unatoč postignutim rezultatima, do primjene tehnike na ljudima, koju su razvili kineski znanstvenici, morat će se još pričekati, no studija je nadahnuće za daljnja istraživanja, smatra britanski profesor Allan Pacey sa Sveučilišta Sheffield. 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
18:59 27.02.2016.

Sad nas žene neće više trebati. Naručit će klinca iz epruvete. A jedino za to smo im i trebali uz šatro da ne budu same. Tj. da se imaju s kim svađati. Sad nek se svađaju sa epruvetom. Sa epruvetom nisi sam-a.

DE
demian10hesse
17:08 27.02.2016.

Dobro je , sve ide po planu . Negdje u tajnim labaratorijima inkubatori već čekaju prvu veću narudžbu oplođenih jajašaca . Samo se još traži neki financijski modus cijele operacije , jer ...,ništa nije đabe , i projekt Homo Nuovo može započeti . Što nisu ideologije mogle , uspjelo je epruveti . Zbogom Homosapiensi , stižu Replikanti ! Ionako je po nekim vjerovanjima Arijevska rasa predzadnja koja nastanjuje ovaj planet . Ova iz epruvete će valjda biti zadnja . Je SF ali .....,vidi ti to ...,labaratorij i epruveta . SF još za našega života . Tko bi to rekao .

PO
popušimi
17:24 27.02.2016.

to udba radi,he he

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije