Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova metoda IVF oplodnje

I to je moguće: U Ukrajini rođena beba s DNK triju roditelja

umjetna oplodnja
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
18.01.2017.
u 08:31

Beba je rođena 5. siječnja i drugo je dijete u svijetu koje ima tri roditelja

Dijete triju roditelja rođeno je u Ukrajini nakon novog postupka potpomognute oplodnje koji je napravljen prvi put u svijetu.

Riječ je o metodi koju su liječnici nazvali pronuklearni transfer, a koja je u Kijevu napravljena prvi put. Ipak, ovo nije prvi put da je dijete rođeno s DNK triju roditelja.

Beba je rođena 5. siječnja i drugo je dijete u svijetu koje ima tri roditelja, piše BBC. Prvo takvo dijete rođeno je prošle godine u Meksiku, ali liječnici su koristili tada drugu metodu oplodnje.

U Kijevu su liječnici oplodili majčino jajašce očevom spremom. Oplođeno jajašce potom su prenijeli u jajašce druge majke donora. Rođeno dijete sada ima genetski identitet roditelja, ali i malo DNK druge majke.

Liječnici su ovu metodu IVF oplodnje razvili kako bi pomogli majkama koje su u opasnosti od prenošenja teških genetskih poremećaja, odnosno mitohondrijske bolesti, da imaju zdravo dijete.

Uzeta su, naime, jajašca majke s nezdravim mitohondrijima te ona majke sa zdravima.

Britanski liječnici ovu metodu smatraju vrlo eksperimentalnom, dok liječnici iz Kijeva kažu kako oni liječe neplodne parove, a ne one s bolešću mitohondrija. 

>> Roda: Medicinski potpomognuta oplodnja ne smije postati svjetonazorsko pitanje

Komentara 3

DU
Deleted user
08:57 18.01.2017.

Mengele je počeo sa ovakvim pokusima

Avatar -zztop-
-zztop-
09:07 18.01.2017.

Nije ni čudo da su Ukrajinci, tamo cvijeta nelegalni biznis sa dijecom. Odeš u Kijev, dobiješ katalog i odrediš koja će ti roditi dijete.

Avatar fijolica
fijolica
09:53 18.01.2017.

Pitam se samo, kad se takvo razmišljanje i postupci počnu obijati ljudima o glavu - hoće li biti dovoljno hrabri i pošteni priznati svoju krivicu, i kad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije