Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kroz dvije godine bit će moguće da dijete ima - 3 biološka roditelja

Mitohondrijske bolesti javljaju se kod 1 od 6000 osoba, a prenose se s majke na dijete
10. lipnja 2014. u 10:52 17 komentara 2719 prikaza
beba
Foto: Thinkstock

U razdoblju od dvije godine bit će moguće da dijete ima tri biološka roditelja

Znanstvenici na panelu održanom u sklopu organizacije Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) u Velikoj Britaniji iznijeli su ideju kako bi se mogle liječiti mitohondrijske bolesti koje zahvaćaju 1 od 6000 osoba i to manipulacijom embrija ili jajne stanice, prenosi Iflcience.

Mitohondriji su naime odgovorni za proizvodnju 90 posto energije tijela i cijeli niz staničnih procesa, a oštećenja mitohondrija imaju opasne posljedice. Za njih nema lijeka, a oštećenja na DNK prenose se isključivo s majke na dijete pa se znanstvenici nadaju kako bi ovim tehnikama uspjeli riješiti taj problem.

Zato rade na usavršavanju tehnika koje bi jezgru DNK majke spojile s mitohondrijalnom DNK donora kako bi nastalo zdravo jajašce. Tako bi dijete zapravo imalo tri biološka roditelja jer bi jajašce u sebi sadržavalo i DNK donora odnosno donorice.

Tehnike su dvije. Popravak embrija podrazumijeva da se oplode dvije jajne stanice, jedna majke i jedna donorice i to spermom oca. Iz oba embrija izdvojili bi dijelove koji sadrže žensku i mušku DNK. Dio ekstrahiran iz embrija donorice bio bi uništen, a onaj ekstrahiran od majke i oca ubačen u embrio donorice.

Drugi postupak podrazumijeva neoplođenu jajnu stanicu majke i donorice iz kojih se izuzimaju određeni dijelovi.  Jezgra donorice se ekstrahira, a ubacuje jezgra majke i zatim se jajna stanica oplođuje spermom oca. Tehnike će biti usavršene kroz dvije godine, a primjena na ljudima ovisit će o tome na koji način će se prijeći eventualne zakonske zapreke.

>>Beba troje roditelja u Hrvatskoj možda za desetak godina

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  "primjena na ljudima ovisit će o tome na koji način će se prijeći eventualne zakonske zapreke." da..eventualne.... ma zašto bi ih uopće bilo?! pa normalno je da se rade GMO dječica.... ma strašno!!!

 • neboiznadzagreba:

  Kroz x godina bit će moguće da dijete ima samo jednog roditelja - kompaniju za genetski inženjering ; svako drugo razmnožavanje bit će moguće jedino ako se nađe način da se zaobiđu zakonske prepreke . Jezivo !

 • Avatar fijolica
  fijolica:

  Predlažem im da ostave oba začeta djeteta u stadiju embrija do rođenja, pa kad se ta djeca rode da ih vidim da li će onda biti u stanju jedno ubiti a drugo ostaviti (iako se ne bih, nažalost, začudila da ... prikaži još! bi neki i to bili u stanju učiniti). Ista stvar samo nekoliko mjeseci kasnije.