Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prestižno priznanje

Znanstveni rad Ruđerovke objavljen u uglednom časopisu Nature Physics

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
09.10.2017.
u 12:55

Smith je autorica brojnih znanstvenih radova objavljenih u najprestižnijim znanstvenim časopisima,

U uglednom časopisu Nature Physics objavljen znanstveni rad Ruđerovke prof. dr. sc. Ane Sunčane Smith, priopćili su s Instituta Ruđer Bošković.

Prof. Smith i suradnici u radu su objasnili kako dolazi do međustaničnih međudjelovanja i koji mehanizmi drže žive stanice zajedno, s naglaskom na značaj procesa adhezije

Ugledni časopis Nature Physics objavio je rezultate novoga istraživanja grupe prof. dr. sc. Ane Sunčane Smith s Instituta Ruđer Bošković, a kojim se došlo do potpuno novih spoznaja o dosad nepoznatoj fiziološkoj ulozi nedavno otkrivenih aktivnih fluktuacija u staničnim membranama. Istraživanje je provedeno sa suradnicima s Friedrich Alexander Sveučilišta Erlangen - Nürnberg, kao i kolegama sa Sveučilišta u Stuttgartu, Würzburgu i Marseilleu te Helmholtz Instituta u Jülichu, a dio je 1,5 milijuna eura vrijednog projekta Europskog znanstvenog vijeća (ERC) MembranesAct u kojemu se pod vodstvom prof. Smith istražuju svojstva i funkcije membrana živih stanica.

Grupa predvođena prof. Smith dala je svoj teorijski doprinos te predvidjela, simulirala i objasnila, a u suradnji s eksperimentalnim dijelom suradnika mjerenjima potvrdila kako proces stvaranja i odvajanja staničnih kontakata ne ovisi o detaljima međudjelovanja između proteina, nego isključivo o fizičkim efektima u membrani u njihovoj okolini, prije svega, o mekoći membrane, temperaturi, koncentracijama pojedinih tvari, a ponajviše o fluktuacijama membrane, koje možemo zamisliti kao brza treperenja elastične površine stanice.

„Preciznom kontrolom pojedinih fizičkih parametara, kako u eksperimentima, tako i u simulacijama i teorijskim izračunima, u radu smo pokazali da fluktuacije posreduju i pojačavaju prijenos bočnih dalekosežnih sila između kaderina u istoj membrani te tako djeluju kao glavni regulatori veza između kaderina dviju različitih membrana. Elastične fluktuacije stoga mogu djelovati kao glavni generički kontrolni mehanizam stanične adhezije, što baca potpuno novo svjetlo na dosad nepoznatu fiziološku ulogu nedavno otkrivenih aktivnih fluktuacija u staničnim membranama“, izjavila je voditeljica istraživanja prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith s Instituta Ruđer Bošković.

Smith je autorica brojnih znanstvenih radova objavljenih u najprestižnijim znanstvenim časopisima, održala je preko stotinu pozvanih predavanja, dobitnica je brojnih priznanja te nositeljica odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i visoko obrazovanje te njihovo promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Komentara 2

AO
ante.oreskovic75
14:20 09.10.2017.

Ponosan sam što u našoj zemlji žive i rade ovakove osobe!Tisuće onih zlonamjernih niškoristi tipova,koji stalno pljuju po svemu i svima nije vrijedno ni mrvicu vrijednost naših ljudi kojima se možemo ponositi!

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
21:34 09.10.2017.

treba to jebat. Vidi ta usta kako zovu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije