Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO TO ZNAČI?

Sablasni fenomen: Kad se tijela nakon smrti sama zagriju...

Leš
Foto: Thinkstock
17.03.2017.
u 09:24

Hipotermija poslije smrti rijedak je fenomen. Gotovo je nemoguće pratiti ga, a mnogi znanstvenici čak sumnjaju u njegovo postojanje i pripisuje sve lošim spravama za mjerenje temperature

Nedavni slučaj u Češkoj sve je liječnike i patologe još jednom podsjetio koliko sablasnim može biti fenomen hipotermije poslije smrti - stanje u kojem se tijelo ne hladi, već upravo suprotno - zagrijava!

Naime, kako prenosi Popular Science, 69-godišnji je Čeh umro od srčanog udara. Sat vremena kasnije, dok su medicinske sestre pripremale njegove tijelo za autopsiju, primijetile su kako mu je koža neuobičajeno topla.

Naime, muškarac je 'gorio' na čak 40 Celzijevih stupnjeva, iako je temperatura sobe bila sve dvadesetak. S obzirom na bojazan kako bi se tijelo moglo spontano zapaliti, leš su ohladili ledom što ga je kroz par sati učinilo hladnim kao što se to i očekuje od mrtvaca.

Hipotermija poslije smrti rijedak je fenomen. Gotovo je nemoguće pratiti ga, a mnogi znanstvenici čak sumnjaju u njegovo postojanje i pripisuje sve lošim spravama za mjerenje temperature.

Smatraju kako je nemoguće zagrijati tijelo nakon što stanice prestanu proizvoditi toplinu i energiju procesuirajući hranu. 

Ipak, ako on postoji, to znači da je čitava grana forenzike u kojoj se vrijeme smrti mjeri hladnoćom tijela, djelomično u krivo i sklona pogreškama.

>> Prijetnja čovječanstvu: 12 bakterija koje će ubijati ljude

>> Ovo je 10 prijetnji koje mogu uništiti život na Zemlji

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Juki
Juki
09:35 17.03.2017.

Hipotermija???? Pa koji razred osnovne škole ima osoba koja je ovo prepisivala!!!???

HY
hyperkrat
06:45 18.03.2017.

Joj $udale! Ovako mi to kažemo u bosni!

ZA
ZAGORECTENEJ
04:41 23.03.2017.

Hipotermija je pre niska temperature, hipertermija je pre visoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije