Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Pronađena nova pećina s rukopisima s Mrtvog mora: 'Ovo otkriće moglo bi potpuno izmijeniti naša saznanja'

Smještena zapadno od Qumrana na okupiranoj Zapadnoj obali, pećina ne sadrži rukopise nego brojne dokaze o njihovu nekadašnjem prisustvu, posebice komade keramičkih posuda u koje su položeni i kožne trake kojima su smotani, istaknuo je arheolog.
09. veljače 2017. u 19:22 3 komentara 4111 prikaza
spisi s mrtvog mora
Foto: Press Association/Pixsell

Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu objavilo je u četvrtak otkriće nove pećine u kojoj su se nalazili rukopisi s Mrtvog mora, što je jedno od "najvažnijih otkrića" vezano uz taj čuveni pisani materijal nakon njihova otkrića prije približno šezdeset godina.

Ti tekstovi koji datiraju od 3. stoljeća prije Krista do prvog stoljeća nakon Krista, skup su od gotovo tisuću pergamenata uglavnom na hebrejskom, ali i na aramejskom i grčkom među kojima su brojne knjige Starog zavjeta. Predstavljaju najstarije poznate rukopise iz hebrejske Biblije.

Dosad su arheolozi utvrdili da su rukopisi koje je pronašao beduinski pastir sjeverozapadno od Mrtvog mora između 1947. i 1956., blizu arheološkog nalazišta Qumran, pohranjeni u 11 pećina.

"Otkriće 12. pećine moglo bi potpuno izmijeniti naša saznanja o rukopisima s Mrtvog mora", kazao je Oren Gutfeld, arheolog na Institutu za arheologiju Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, odgovoran za iskapanja.

Smještena zapadno od Qumrana na okupiranoj Zapadnoj obali, pećina ne sadrži rukopise nego brojne dokaze o njihovu nekadašnjem prisustvu, posebice komade keramičkih posuda u koje su položeni i kožne trake kojima su smotani, istaknuo je arheolog.

Pećine s rukopisima velikim su dijelom opljačkane pedesetih godina prošlog stoljeća. Glave pijuka iz tog doba pronađene se u pećini što svjedoči da je i ona doživjela istu sudbinu, piše u priopćenju Hebrejskog sveučilišta.

>> Mrtvo more moglo bi potpuno nestati do 2050. godine

>> 10 mjesta koje treba vidjeti prije nego nestanu!

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar samo Istina
  samo Istina:

  Dakle, u naslovu su "pronađeni novi rukopisi s mrtvog mora", a u tekstu "nisu pronađeni novi rukopisi". Što je ovo?

 • dalibor.hren:

  Otkriće 12. pećine u potpunosti mijenja naše mišljenje o rukopisima: broj pećina - nije 11, već 12.

 • Avatar lola lola
  lola lola:

  Ma rade ih svaki dan i plasiraju na trziste, nikad dosta starih dokumenata, cim neki novi zatreba, naprave ga.