Naslovnica Tech/Sci Znanost

Otkriće kineskih znanstvenika: Prakornjače nisu imale oklop

Istraživači su u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guizhou otkrili gotovo čitav fosil prakornjače star oko 228 milijuna godina i dugačak oko dva i pol metra.
23. kolovoza 2018. u 13:14 0 komentara 641 prikaza
Kornjača Cabecao
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Škotski i kineski znanstvenici podastrli su nove dokaze po kojima prakornjače nisu imale oklop te su doznali neke nove činjenice o njegovu razvoju. Dosad je pronađeno relativno malo fosila prakornjača zbog čega su se znanstvenici pitali na koji način i kada se ovim životinjama razvio oklop i kakvi su im bili preci. 

'kornjace01_nnn_zad_170613' invazija na pistu Kornjače jače od aviona: Krenule na parenje pa zaustavile letove!

Rezultati istraživanja što su ih proveli kineski znanstvenici s Pekinške akademije znanosti, objavljeni u četvrtak u časopisu Nature, upotpunjuju neke "znanstvene karike koje nedostaju".  

Istraživači su u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guizhou otkrili gotovo čitav fosil prakornjače star oko 228 milijuna godina i dugačak oko dva i pol metra. 

Na skeletu je vidljiv kljun, ali i nekoliko zuba što upućuje na "kariku koja nedostaje" u procesu evolucije ovih životinja. 

"Ovo je prvi fosil prakornjače s kljunom", kazao je suautor studije Chun Li s Pekinške akademije znanosti. 

Vandali bacili kiselinu u fontanu s kornjačama u Šibeniku Vandalski čin u Šibeniku U fontanu ubacili kiselinu, uginule 3 kornjače: 'Doživio sam živčani slom'

Chun kaže da oblik kostiju otkriven na nedavno pronađenom fosilu ide u prilog pretpostavci po kojoj kornjače imaju iste pretke poput većine reptila te otkriće smatra "važnom karikom koja nedostaje u ranoj evoluciji ovih životinja". 

"Fosil je pokazao da fosil prakornjače koju smo nazvali Eorhynchochelys sinensis (Jutarnja kornjača s kljunom iz Kine) ima kosti, odnosno potpornje za oklop, no ipak nema razvijen oklop", kazao je dr. Nicholas Fraser iz Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburghu. 

Zanimljivo je da je kljun gotovo u potpunosti razvijen, zubi su očuvani... iz čega se može zaključiti da su ovaj 'polukljun' i čeljust sa zubima izvrstan pokazatelj prijelaznih karakteristika na putu prema razvoju današnjih kornjača, smatra Fraser. 

kornjača rošpo Wellnes oaza Slabovidna kornjača Rošpo dobila novi dom na Brijunima

Dva i pol metra dugačak fosil ima dugi rep i široka spljoštena rebra duž leđnog dijela, koja se čine kao svojevrstan potporanj i preteča oklopa. 

Oklop je kornjačama vrlo važan jer im služi kao zaštita, no omogućuje im i da dulje vremena provedu pod vodom. 

U njemu se nalaze zalihe magnezija i kalija koje ih štite od razvoja mliječne kiseline. 

Oklop 'leži' na oko 50 kostiju s rebrima, na ramenim kostima i na kralješcima. 

Znanstvenici kažu da su zahvaljujući novom otkriću korak bliže otkrivanju činjenica o tomu na koji se način razvio kornjačin oklop. Nadaju se da će uspjeti pronaći novi fosil koji će im dati još bolji uvid u ovu nepoznanicu. 

Pogledajte video: Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

[video: 26181 / Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...]
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.