Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOSILI

Otkriće kineskih znanstvenika: Prakornjače nisu imale oklop

Kornjača Cabecao
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
23.08.2018.
u 13:14

Istraživači su u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guizhou otkrili gotovo čitav fosil prakornjače star oko 228 milijuna godina i dugačak oko dva i pol metra.

Škotski i kineski znanstvenici podastrli su nove dokaze po kojima prakornjače nisu imale oklop te su doznali neke nove činjenice o njegovu razvoju. Dosad je pronađeno relativno malo fosila prakornjača zbog čega su se znanstvenici pitali na koji način i kada se ovim životinjama razvio oklop i kakvi su im bili preci. 

Rezultati istraživanja što su ih proveli kineski znanstvenici s Pekinške akademije znanosti, objavljeni u četvrtak u časopisu Nature, upotpunjuju neke "znanstvene karike koje nedostaju".  

Istraživači su u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guizhou otkrili gotovo čitav fosil prakornjače star oko 228 milijuna godina i dugačak oko dva i pol metra. 

Na skeletu je vidljiv kljun, ali i nekoliko zuba što upućuje na "kariku koja nedostaje" u procesu evolucije ovih životinja. 

"Ovo je prvi fosil prakornjače s kljunom", kazao je suautor studije Chun Li s Pekinške akademije znanosti. 

Chun kaže da oblik kostiju otkriven na nedavno pronađenom fosilu ide u prilog pretpostavci po kojoj kornjače imaju iste pretke poput većine reptila te otkriće smatra "važnom karikom koja nedostaje u ranoj evoluciji ovih životinja". 

"Fosil je pokazao da fosil prakornjače koju smo nazvali Eorhynchochelys sinensis (Jutarnja kornjača s kljunom iz Kine) ima kosti, odnosno potpornje za oklop, no ipak nema razvijen oklop", kazao je dr. Nicholas Fraser iz Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburghu. 

Zanimljivo je da je kljun gotovo u potpunosti razvijen, zubi su očuvani... iz čega se može zaključiti da su ovaj 'polukljun' i čeljust sa zubima izvrstan pokazatelj prijelaznih karakteristika na putu prema razvoju današnjih kornjača, smatra Fraser. 

Dva i pol metra dugačak fosil ima dugi rep i široka spljoštena rebra duž leđnog dijela, koja se čine kao svojevrstan potporanj i preteča oklopa. 

Oklop je kornjačama vrlo važan jer im služi kao zaštita, no omogućuje im i da dulje vremena provedu pod vodom. 

U njemu se nalaze zalihe magnezija i kalija koje ih štite od razvoja mliječne kiseline. 

Oklop 'leži' na oko 50 kostiju s rebrima, na ramenim kostima i na kralješcima. 

Znanstvenici kažu da su zahvaljujući novom otkriću korak bliže otkrivanju činjenica o tomu na koji se način razvio kornjačin oklop. Nadaju se da će uspjeti pronaći novi fosil koji će im dati još bolji uvid u ovu nepoznanicu. 

Pogledajte video: Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije