Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Slabovidna kornjača Rošpo dobila novi dom na Brijunima

Glavata želva (lat. Caretta caretta) Rošpo strogo je zaštićena svojta morske kornjače, a na Brijune dolazi zbog oštećenja vida.
19. srpnja 2013. u 09:22 0 komentara 11 prikaza
kornjača rošpo
Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Nacionalni park Brijuni novi su dom i wellness oaza za rehabilitaciju slabovidne morske kornjače Rošpo.

Trenutačni dom joj je Centar za oporavak morskih kornjača u nadležnosti udruge Morskog obrazovnog centra Pula koji djeluje u sklopu Aquariuma Pula.

Glavata želva (lat. Caretta caretta) Rošpo strogo je zaštićena svojta morske kornjače, a na Brijune dolazi zbog oštećenja vida. Smatra se da na jedno oko uopće ne vidi, dok na drugo oko slabo vidi. Riječ je, naime, o kornjači koja je 15. studenog prošle godine pristigla u Centar, a nađena je u okolici Vrsara u mrežama stajaćicama, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. 

Nakon tretmana antibiotikom kornjača je počela samostalno jesti i nalaziti hranu, međutim, teško je odrediti bi li se kornjača mogla samostalno snaći u moru i preživjeti. Rošpo se će oporavljati u velikom bazenu safari parka NP Brijuni tijekom ljetnih mjeseci gdje će se provjeriti njezina mogućnosti preživljavanja u prirodi. Riječ je o otvorenom bazenu u kojem su prije boravili tuljani. Bazen ima otvoreni sustav izmjene morske vode koji će joj omogućiti prirodne uvjete te mogućnost hranjenja rakovima i drugim beskralješnjacima. Rošpo trenutačno teži 4 kg s duljinom oklopa 30 cm.

>> Otvara se bolnica za kornjače na Malom Lošinju

 

 

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.