Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Slabovidna kornjača Rošpo dobila novi dom na Brijunima

Glavata želva (lat. Caretta caretta) Rošpo strogo je zaštićena svojta morske kornjače, a na Brijune dolazi zbog oštećenja vida.
19. srpnja 2013. u 09:22 0 komentara 14 prikaza
kornjača rošpo
Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Nacionalni park Brijuni novi su dom i wellness oaza za rehabilitaciju slabovidne morske kornjače Rošpo.

Trenutačni dom joj je Centar za oporavak morskih kornjača u nadležnosti udruge Morskog obrazovnog centra Pula koji djeluje u sklopu Aquariuma Pula.

Glavata želva (lat. Caretta caretta) Rošpo strogo je zaštićena svojta morske kornjače, a na Brijune dolazi zbog oštećenja vida. Smatra se da na jedno oko uopće ne vidi, dok na drugo oko slabo vidi. Riječ je, naime, o kornjači koja je 15. studenog prošle godine pristigla u Centar, a nađena je u okolici Vrsara u mrežama stajaćicama, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. 

Nakon tretmana antibiotikom kornjača je počela samostalno jesti i nalaziti hranu, međutim, teško je odrediti bi li se kornjača mogla samostalno snaći u moru i preživjeti. Rošpo se će oporavljati u velikom bazenu safari parka NP Brijuni tijekom ljetnih mjeseci gdje će se provjeriti njezina mogućnosti preživljavanja u prirodi. Riječ je o otvorenom bazenu u kojem su prije boravili tuljani. Bazen ima otvoreni sustav izmjene morske vode koji će joj omogućiti prirodne uvjete te mogućnost hranjenja rakovima i drugim beskralješnjacima. Rošpo trenutačno teži 4 kg s duljinom oklopa 30 cm.

>> Otvara se bolnica za kornjače na Malom Lošinju

 

 

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.