Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kornjače jače od aviona: Krenule na parenje pa zaustavile letove!

Prošle su ih godine s piste maknuli 1300 komada, a promet je bio u blokadi
17. lipnja 2013. u 23:06 0 komentara 255 prikaza
'kornjace01_nnn_zad_170613'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Službenici newyorške zračne luke JFK počeli su graditi kilometar i pol dugu i trideset centimetara visoku barijeru kako bi se zaštitili od invazije. Situacija je alarmantna iako se ne radi o napadima terorista, već o najezdi kornjača! Naime, kornjačama dijamantnog oklopa (Malaclemys terrapin), koje žive o obližnjem zaljevu Jamaica, već je godinama pista aerodroma JFK na uobičajenoj ruti prema mjestima gdje se pare.

Prošle su godine potpuno paralizirale promet u najvećoj američkoj zračnoj luci jer ih se na pisti našlo čak 1300 pa su ih službenici morali ručno premještati kako bi zrakoplovi mogli polijetati i slijetati. Ove godine odlučili su ih zaustaviti barijerama pa ih premjestiti na drugu stranu bez ometanja prometa. Nadležni kažu da nastoje pronaći ravnotežu između života u prirodi i zračnog prometa.

Biolozi pak ističu da barijera nije loša zamisao, no kako ih se svakako mora prebaciti na drugu stranu piste jer bi kornjače mogle položiti jaja uz barijeru, a tu bi postala lak plijen za predatore poput rakuna. Najveći broj kornjačinih jaja pojedu upravo rakuni.

 

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.