Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što kad se topi led?

Ožiljci na ledu Antarktike otkrivaju tajnu: Kamo otječe voda

Arktik
MODIS/Live Science
07.10.2013.
u 16:04

Studija je otkrila da se ispod leda skrivaju odvodni kanali, a otkriće su im omogućile satelitske snimke ledene ploče Filchner-Ronne na zapadu Antarktike.

Kamo otječe voda kada se topi led na Antarktici, bitno je pitanje, između ostaloga, i za klimatologe, da bi se mogle predvidjeti posljedice globalnog zagrijavanja. Jednako kao i pitanje što se točno događa ispod leda.

Zbog toga je ledeni masiv često pod povećalom znanstvenika. Posljednje otkriće stiže s britanskog sveučilišta Exeter autorice Anne Le Brocqsa, a objavljeno je u časopisu Nature Geoscience, prenosi Live Science.

Studija je otkrila da se ispod leda skrivaju odvodni kanali, a otkriće su im omogućile satelitske snimke ledene ploče Filchner-Ronne na zapadu Antarktike.

Pokazali su da se linije na površini leda podudaraju s onima na njegovu dnu, odnosno s kanalima kroz koje je otopljena voda tekla prema dnu leda, a zabilježeno je da su poneki kanali visoki i gotovo kao Eiffelov toranj (oko 250 metara) i široki oko 300 metara.

Na snimkama iz zraka najprije su na tankom plutajućem ledu uočili duboke brazde, a kako tanji led pluta ispod debljeg, snimke su prikazivale površinu valovite topografije, a što je znanstvenicima olakšalo rad te im je bilo lakše protumačiti što se to nalazi ispod leda.

Brazde su prilično dugačke što je znak kako voda otječe postojano i dulje razdoblje.

>>Princ Harry spava u komori na minus 35 jer ide na Antarktiku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije