Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVNA SLIKA

Kako vidite ovu optičku iluziju staru 100 godina? Odgovor određuje vašu dob

Moja supruga i punica
Foto: Scientific Reports
1/2
22.09.2018.
u 17:51

'Unutar pojedinih dobnih skupina, sudionici imaju pristranost vidjeti lica slične dobi', zaključili su istraživač

Način na koji vidimo svijet oko pod utjecajem je naše dobi, smatraju znanstvenici.

Skupina istraživača objavila je na Scentific Reportsu svoju istraživanje u kojem su kroz primjer optičke iluzije istražili kako ljudi doživljavaju svijet. Oni smatraju kako se mozak oslanja na neuralne procese i društvene čimbenike kako bi prepoznao druge pojave. 

Koristeći optičku iluziju iz 1915. "Moja supruga i moja punica", nova studija ilustrira kako dob može odrediti ono što vidimo u dvosmislenim prikazima.

Dok mlađi gledatelji imaju tendenciju da vide ženu u srednjim 20-ima, stariji su promatrači pokazali tendenciju vidjeti ženu u 60-im godinama ili čak i starijom. 

Foto: Sceintific reports
Sudionicima je fotografija pokazana na kratki vremenski period (0,5 sekudni), oririginal te u negativu. Različiti kut pogleda na fotografiju može prikazati mladu ženu okrenutu licem od objektiva ili stariju ženu koja nosi maramu

Istraživači zaključuju da se ovo može protumačiti i kroz prizmu "pripadnosti skupini" te je zato svaka skupina vidjela ono što njoj po godinama bliže. 

"Unutar pojedinih dobnih skupina, sudionici imaju pristranost vidjeti lica slične dobi", zaključili su istraživači. 

Na fotografiji ispod možete vidjeti optičku iluziju "Moja supruga i moja punica" i na temelju toga što vidite dobit ćete odgovor na pitanje "pripadate li mladima ili starima"

Foto: Scientific Reports

 

 

 

Komentara 13

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
18:18 22.09.2018.

Ja ovdje vidim samo neke bezvezne črčkarije koje su kvaziznanstvenici proglasili nečim važnim, a što će zapravo biti jednom spomenuto u nekoj konobi u nekoj balkanskoj prčiji

ZO
zokimo
20:39 22.09.2018.

Ja samo mladu damu a nisam baš mlad, preko 40

DU
Deleted user
22:49 22.09.2018.

ja vidim bjeloglavog supa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije